Festék, gyurma, kréta a természetből
Ezek a színek nagyon fognak, ezért olyan ruhában fessenek a gyerekek, amit nem sajnálunk, és érdemes nejlon, vagy gumikesztyűt is használnunk.
Lássuk színek szerint, hogy milyen növényekből nyerhetünk festékanyagot:
Sárga színhez: rebarbaragyökér, pitypangvirág, nyírfalevél, kamillavirág, a fűszerek közül Curry, sáfrány. Világossárgától a rozsdabarnáig: hagymahéj.
Piros: piros répa, csipkebogyó tea, mályva tea, meggy.
Kék: bodza, áfonya.
Lila: vöröskáposzta-levél, szeder, áfonya, feketeribizli.
Zöld: málna, szeder, berkenye levele, csalán, spenót, petrezselyem.
Homokszín: nyírfakéreg.
Barna: az éretlen dió puha héja.
Barna-fekete: fekete tea, erős feketekávé.
A természetes festék elkészítése:
Kevés vízben feltesszük főni a növényt olyan lábasban, amit már nem akarunk másra használni. Közepes lángon, kb. 10 percig főzzük, míg pépes masszát nem kapunk. A főzetet leszűrjük, majd üvegekbe öntjük a levét. Ha bogyókból nyerjük a színezéket, akkor ezeket célszerű villával átnyomkodni egy szitán, hogy kijöjjön a gyümölcs leve. A leveles növények főzetét elég kevés vízzel hígítani.
A zöld dió héját kevés vízben áztassuk egy napig, majd nyomkodjuk át egy szitán, és máris lehet vele festeni.
A fel nem használt színezékek hűtőszekrényben napokig elállnak.
Tempera, ujjal kenhető festék készítése:
Hozzávalók:
2 púpozott evőkanál búza, vagy rozsliszt,
1/8 l hideg víz, 3/8 l forró víz,
2 teáskanál cukor.
Tálkák, lezárható üvegek a színeknek.
Elkészítés:
A hideg vízben elkeverjük a lisztet, majd felöntjük forró vízzel. Folyamatos keverés mellett felforraljuk, majd hozzá adjuk a cukrot. A pépet tálkába öntjük és hozzákeverjük az elkészített festéket vagy az ételszínezéket. Ezután üvegekbe töltjük a masszát. A híg festék ecsettel kenhető.
Érdekes effektusok keletkeznek, ha sűrítjük a magunk készítette festékanyagokat. Cukrot, lisztet utólag is tehetünk a festékekbe.
Homok, csiriz és festék keverékéből még érdekesebb festéket készíthetünk Ezt akár spaklival is fel lehet vinni nem csak kézzel.
Két gyurma recept
1. Egy tálba tegyünk 1 csésze sót, két teáskanál citromsavat, 2 evőkanál olajat, 2 csésze lisztet. Főzzünk fel két közepes csészényi vizet, majd öntsük a keverékre. Végül tegyünk hozzá ételszínezéket, vagy természetes festéket és jól keverjük össze az egészet a mixerrel.
2. 40 dkg liszt, 20 dkg só, 2 evőkanál timsó (háztartási boltban, gazdaboltban kapható), 2-3 evőkanál olaj, l víz. Ételfesték vagy növényi festék.
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet, sót, öntsünk rá ½ l forrásban lévő vizet, adjunk hozzá 1 evőkanál olajat és tegyünk bele egy késhegynyi ételszínezéket. Ha nem elég élénk a szín, tehetünk többet is, majd az egészet egyenletes tésztaszerű masszává gyúrjuk. Ha még morzsalékos a massza, kevés olajat adjunk hozzá, ne vizet. A kész gyurma nejlonzacskókban vagy légmentesen zárható dobozokban eltartható, de a masszát meg is száríthatjuk. Szárazon könnyen fel tudjuk porszívózni a szőnyegről.
Aszfaltkréta
Hozzávalók:
Gipszpor, forró víz, ételszínezék vagy növényi festék.
Öntőformának: kisebb henger formájú dobozok, műanyag gyógyszeres dobozok, filmdobozok, stb.
A gipszet és a vizet 2:1 arányban összekeverjük és ételszínezéket, vagy növényi festéket adunk hozzá. Amikor a nyitott dobozokban megkeményedik a kiszáradt gipsz, oldalt felvágjuk az edénykéket és óvatosan kiszedjük a krétát.
Szappanbuborék készítése
Hozzávalók:
250 ml víz, 3 teáskanál mosogatószer vagy babahabfürdő, 3 teáskanál étolaj, 4 teáskanál cukor. Az egészet egy nagyobb csészében jól összekeverjük és kész.
Ugye, hogy néhány egyszerű és többségében otthon is megtalálható természetes anyagból, milyen nagyszerű és környezetbarát kellékeket gyárthatunk a kézműveskedéshez? Próbáljátok ki ti is!
Kellemes festegetést!
Fotó: www.foter.com
Közösségi hozzászólások: