SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Elhunyt Karsai Dániel

Családinet [cikkei] - 2024-09-29
Meghalt Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan ALS betegséggel küzdő alkotmányjogász szombaton, halálhírét testvére, Karsai Péter jelentette be közösségi oldalán.
Elhunyt Karsai Dániel

Elhunyt Karsai Dániel

Karsai Dánielnél 2023-ban diagnosztizálták az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) betegséget, amely az izmokat mozgató idegek sorvadásával, majd teljes bénulással jár. A jogász ezt követően kezdte meg küzdelmét az aktív eutanázia magyarországi engedélyezéséért, ennek érdekében az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) is fordult.

Az EJEB nemrégiben elutasította Karsai Dániel fellebbezését is.

"POSZT MORTEM LXXXVI. - Két év vakáció

Ma két éve kaptam meg az elbocsátó szép üzenetemet a kaposvári kórházban “a diagnózis: nem álságos, hanem: ALS” formájában.

Az égiek ezzel egy új korszakot nyitottak az életemben. Volt és van benne minden. Legsötétebb, hideg, szeles és havas éjszaka a sátorban és mágikus napfelkelte a Radnai-havasokban. Éjsötét depresszió és tökéletesen boldog pillanatok, mint például Peti meglepi születésnapi bulija, vagy a Lélegezz! előadás nálam Lilla szülinapján. (Hanna és Dávid, ezért az élményért életünk végéig hálásak leszünk.)

Múlt ősszel igazán komolyra fordultak a dolgok. A fizikai leépülésem folyamatos. Mára teljesen kerekesszékhez kötött, önellátásra képtelen valaki lettem. (Én magamat nyomoréknak látom, de tudom, tudom, ezt az eposzi jelzőt nem illik használni.)

A fizikai leépülésemmel párhuzamosan - engem is nagyon meglepő módon - egyfajta szellemi felépülés is lezajlott bennem. Nem, nem vagyok próféta vagy megvilágosodott guru. De az elmúlt egy ėvet pár éve még nem tudtam volna így végig csinálni.

A strasbourgi eljárás és a nyomában az életvégi döntésekhez való jogról megindult közbeszéd páratlan volt Magyarországon. És még messze nincs vége, hiszen jelenleg nincs jogunk méltósággal meghalni, csak méltatlanul szenvedni. Az egészet megkoronázta a színdarab, melynek alkotótársa lehettem...Egy szinházi előadás. Ami működik. A nézők és a kritikusok szerint is. És részben én írtam. Nem álom, ugye?

A napokban valaki felvetette nekem, hogy sokan bevállalnák a betegségem, ha ilyen sikeresen fejezhetnék be az életüket. Ha mérleget kellene vonni, az nekem pozitív lenne. De ilyen ördögi paktumot nem kötnék. A világi siker jó dolog, de csak eszköz magasabb célok elérése érdekében. Én próbálom emelt fővel elfogadni, amit a sors ad és kihozni belőle a maximumot.

Végezetül az engem segítő családtagoknak és barátoknak: nélkületek nemhogy itt, sehol nem lennék. Olyan sokan vagytok, hogy nem tudok mindenkit felsorolni, de akinek inge, vegye magára. (Valójában azért nem sorolom fel a neveket, mert nemsokára kezdődik a Kozármisleny - Vasas meccs és előtte még meg akarok nézni pár részt az Emily in Paris-ből. A mérkőzéssel kapcsolatban bizakodó vagyok. Tisztelt Kozármisleny játékosok és szurkolók, ma mi fogunk Misleny-csillagos - copyright: K. Dániel 43 éves budapesti lakos, Bayern-drukker - játékot produkálni.) 

Mindenkinek szép hétvégét, jó szurkolást kívánok!
HAJRÁ VASAS, HAJRÁ ANGYALFÖLD!"
- írta egy hónapja Facebook-oldalán.

Karsai Dániel 47 éves volt.

Forrás: MTI 
Indexkép: Dr. Karsai Dániel

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

Olvasóink segítségével készítettünk egy gyűjteményt vicces és meglepő beírásokról - mutatjuk a kedvenceinket!
Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Szabó Regina Petrát keresi a rendőrség.
Ilyen tüneteket okozhat a koronavírus 2024-ben

Ilyen tüneteket okozhat a koronavírus 2024-ben

Ha a nyári szezon végén köhögő, tüsszentő emberekre leszünk figyelmesek a környezetünkben, sokféle betegségre gondolhatunk: a szezonális allergia mellett a klasszikus légúti fertőzések is okozhatnak hasonló panaszokat, és a világjárványért felelős koronavírus sem tűnt el. Dr. Potecz Györgyi a Tüdőközpont tüdőgyógyász, allergológus szakembere szerint a veszélyeztetett csoportokba tartozók, így a krónikus légúti betegségekben szenvedők esetében is időben fel kell készülni a légúti vírusszezonra.
A szerkesztő ajánlja