SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szenzációs eredménnyel zárta Magyarország az informatikai diákolimpiák sorát a szaúdi Nemzetközi Mesterséges Intelligencia Diákolimpián

Családinet [cikkei] - 2024-09-16
A négy magyar versenyző négy medált szerzett az első olyan mesterséges intelligenciára fókuszáló diákolimpián, amelyen nem csapatban, hanem egyéni versenyzésben mérték össze tudásukat. Az IAIO-t (International Artificial Intelligence Olympiad) az első alkalommal szeptember 8-12. között rendezték meg Rijádban.
Szenzációs eredménnyel zárta Magyarország az informatikai diákolimpiák sorát a szaúdi Nemzetközi Mesterséges Intelligencia Diákolimpián

A szaúd-arábiai Rijádban megrendezett IAIO egy idén debütált diákolimpia, amelyen országonként négyfős csapatok vehettek részt. A huszonöt országból érkezett száz versenyző mindegyike a mesterséges intelligencia területén szerzett egyéni jártasságáról adhatott számot.

A középiskolás diákokra összpontosító IAIO célja a világ minden tájáról érkező fiatal tehetségek felfedezése és támogatása a mesterséges intelligencia területén. Ez a nemzetközi verseny lehetőséget kínál a diákoknak ahhoz, hogy megmutassák képességeiket a mesterséges intelligencia olyan szakterületein, mint a számítógépes látás, a robotika, a gépi tanulás, a neurális hálózatok/mély tanulás és a természetes nyelvfeldolgozás.

A magyar diákolimpikonok a Neumann Társaság tehetséggondozási programjában készültek fel a versenyre, az ELTE Informatikai Kar együttműködésével. A magyar diákolimpikonokat az ELTE IK-n rendezett felkészítőtábor rapid válogatóversenyén elért eredményeik alapján választották ki a felkészítők.

Az IAIO 2024-en valamennyi magyar diákolimpikon érmet szerzett:

IAIO (nemzetközi mesterséges intelligencia diákolimpia) 2024 csoportkép

A csapat vezetője dr. Gulyás László, a Neumann Társaság alelnöke és az ELTE IK Mesterséges Intelligencia Tanszékének docense, csapatvezető-helyettese pedig Takács Tamás, az ELTE doktorandusza volt. A tehetséggondozási program fenntartói és a diákok hálásak a verseny hazai szponzorainak a bizalmukért: a Bosch Magyarországnak, a Google-nek, a G-Researchnek és az AD-DA Kft-nek.

“A verseny első fordulójában elméleti felkészültségükről adtak számot a diákok, míg a második forduló a gyakorlaté volt. Fontos ugyanis, hogy a diákok az új módszerek hátterét is értsék és alkalmazni is tudják ezeket a módszereket. A jó szereplés nem sikerülhetett volna a sok lelkes önkéntes nélkül, akik részt vettek a felkészítésben - külön szeretném megköszönni Huszár Ferenc (University of Cambridge) munkáját” - mondta el az IAIO-n elért eredmények kapcsán dr. Gulyás László.

A Neumann Társaság tehetséggondozási programjával összefüggésben idén tizennyolc érmet szereztek magyar tehetségek a nemzetközi versenyeken.

A Neumann Társaság és az ELTE IK tehetséggondozási programja keretében idén összesen három európai és három globális informatikai tanulmányi versenyen vettek részt magyar középiskolások. A 2024-es diákolimpiai szezon alatt egyénileg, illetve csapatversenyben négy arany-, kilenc ezüst-, és  öt bronzérmet szereztek a magyar diákok.

A megmérettetések közül négy verseny fókuszált az algoritmikus gondolkodást igénylő készségekre, kettő középpontjában viszont már a mesterséges intelligencia professzionális alkalmazásához kapcsolódó feladatok megoldása állt.

“Korábban nem volt általános, hogy valamennyi versenyzőnk éremmel térjen haza, ráadásul úgy, hogy azok között aranyérem is akad. Nagyon büszke vagyok az IAIO-n elért eredményeinkre, amelynek eléréséhez a tehetséges versenyzők mellett a tehetséggondozó szakosztályunk elhivatott felkészítőmunkájára is szükség volt. A magyar diákolimpikonjaink idei versenyteljesítménye kapcsán meg kell emlékeznünk a májusban elhunyt Zsakó Lászlóról, aki negyedszázados munkával építette fel a IT-versenyrendszert és gondozta műhelyünket, kiváló munkatársakat bevonva. Úgy gondolom, az idén szüretelt 18 magyar érem a Laci által elvetett mag gyümölcse” - kommentálta az idei eredményeket dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Egy 37 éves családapa, aki tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, életét vesztette, miután nem merte beadni magának az életmentő adrenalininjekciót. Két gyermeke maradt félárván.
A szerkesztő ajánlja