SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megvannak a Tollak és Tappancsok meseíró pályázat díjazottjai - A legjobb alkotásokat egy gyűjteményes mesekönyvben jelentetik meg

Családinet [cikkei] - 2024-09-04
Fedina Lídia Verseny a tűzzel című meséje kapta az első díjat a Fővárosi Állat- és Növénykert, valamint a Magyar Írószövetség által közösen meghirdetett "Tollak és Tappancsok" meseíró pályázaton. A második díjat Regős Mátyás Fityiszt a farkasnak! című, a harmadikat pedig Szőcs Margit A tüsszentő elefánt című meséjének ítélte oda a zsűri. Különdíjban három további alkotás részesült, melyek Juhász Kristóf, Milbacher Róbert, illetve Oláh András nevéhez köthetők. A "Tollak és Tappancsok - Újratölve" címmel, Nagy Zsuzsanna, a köztársasági elnök házastársa fővédnökségével meghirdetett második fordulóban szeptember 30-ig várják a pályaműveket.
Megvannak a Tollak és Tappancsok meseíró pályázat díjazottjai - A legjobb alkotásokat egy gyűjteményes mesekönyvben jelentetik meg

Június elején hirdette meg a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Magyar Írószövetség közös meseíró pályázatát „Tollak és Tappancsok” címmel. Az első fordulót olyan tapasztalt alkotók számára írták ki, akik legalább az egyik, a hivatalos pályázati felhívásban megjelölt írószervezet tagságába tartoznak. A beküldési határidő augusztus 1-jén járt le. Az öttagú szakértő zsűri általános értékelése szerint a pályázatra számos színvonalas pályamunka érkezett. Éppen ezért a zsűritagok nehéz helyzetben voltak, amikor a díjazásra javasolt alkotásokat kellett kiválasztaniuk. Végül a három fődíj mellett három különdíjat is odaítéltek.

Az I. díjat Fedina Lídia Verseny a tűzzel című alkotása érdemelte ki. A szöveg klasszikusan szépívű, jól komponált mese, amely rendkívül szubtilis módon mutatja meg ifjú olvasóinak a felelősségvállalás, önzetlenség, szükséges helytállás és esetenként a hősiesség fontosságát a(z állati – és persze ezen keresztül az emberi) társadalomban, és még a gyerekek zoológiai ismereteit is bővíti.

A II. díjat Regős Mátyás Fityiszt a farkasnak! című írása kapta. A mese meglepően szellemes fordulataival, tömör és jól szerkesztett tartalmával, lehengerlő humorával, egyszerre több (gyerek)generációhoz szólni tudó képességével érdemelte ki a díjat; humora az állati természet és látásmód egészen friss ábrázolására is képes, ami klasszikusokat megidéző külön erény.  

A III. díjat Szőcs Margit A tüsszentő elefánt című meséjének ítélte a zsűri. A történet erős empátiájával, a gyerekfantázia gyógyulásban is tetten érhető hatásával olyan különleges világot teremt a kórházban lábadozó kislány körül és köré, amelyik feltétlenül kiemelkedik és díjazásért kiált.

Ezeken felül különdíjat kapott:

  • Juhász Kristóf Mese Béla király kútjáról című írása, amely a beérkezett művek közül egyedüliként választott és dolgozott fel szellemesen és mondaszerűen történelmi témát;
  • Milbacher Róbert Borongós Barangó és barátai című története, amelyik erőteljes nyelvi humorával és szellemességével emelkedett ki a mezőnyből; valamint
  • Oláh András A szeretet melege című meséje, amely – címéhez híven és a mesék egyik örök küldetéséhez méltó módon – a szeretet erejéről és az összetartozás, gondoskodás fontosságáról szól.

Az Állatkert és a Magyar Írószövetség időközben elindította a meseíró pályázat második fordulóját is azoknak az alkotó kedvű érdeklődőknek, akik ugyan nem feltétlenül tapasztalt írók, és nem tagjai egyik írószervezetnek sem, ám kedvet és tehetséget éreznek magukban a meseíráshoz. Így a Nagy Zsuzsanna, a köztársasági elnök házastára fővédnökségével meghirdetett „Tollak és Tappancsok – Újratöltve” című folytatásban a pályázatot kinyitják a tehetséges amatőr meseírók előtt is, vagyis itt az írószervezetek valamelyikében való tagság már nem számít részvételi feltételnek. Erre a fordulóra szeptember 30-ig várják a pályaműveket.

Az első forduló már nyilvánosságra hozott nyertesei, illetve a pályázat második részének legjobb alkotói egy közös díjkiosztón vehetik majd át a díjakat. Az Állatkert szándéka, hogy a legjobban sikerült meséket a pályázat mindkét fordulójából egy gyűjteményes mesekönyvben jelentetik meg.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Augusztus 20. Magyarország egyik legnagyobb ünnepe, amely az államalapítást és Szent Istvánt, az ország első királyát ünnepli. Ezen a napon országszerte színes és változatos programok várják az érdeklődőket, a hagyományőrző eseményektől kezdve a kulturális rendezvényeken át a látványos tűzijátékokig. Mutatunk néhány ingyenes programot Budapesten és vidéken, amelyekre ellátogatva tartalmas és érdekes napot tölthet együtt a család.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
A szerkesztő ajánlja