Szörpök, befőttek, gyümölcssajtok
Szörpök
Meggyszörp
Tetszőleges mennyiségű meggyet kiválogatunk, megmosunk, majd összenyomjuk. Másnapig lefedve állni hagyjuk. A meggy levél alaposan lecsorgatjuk, legjobb egy gézkendőn át kicsavarni. Minden liter meggy léhez 80 dkg cukrot adunk, majd 20 percen át főzzük. Az így elkészült szörpöt parafa dugóval lezárt üvegben tárolhatjuk.
Ribiszkelé
5 kg ribiszkét megmosunk, átválogatunk, majd egy krumplinyomón átpréselünk. Lábasba tesszük fél liter vízzel, és három percig lassú tűzön főzzük. Gézkendőn átszűrjük, majd üvegekbe töltjük, és 10 percig alaposan lefedve (pl. dunyhával) dunsztoljuk.
Befőttek alkohollal
Rumos dinnye
Hozzávalók:
· 1 kg sárgadinnye
· 70 dkg cukor
· 1/2 liter víz
· 2 dl rum
A dinnye magját eltávolítjuk, majd hosszú csíkokra szeleteljük. A vízből és a cukorból szirupot készítünk, majd hozzáadjuk a rumot. Az elkészült szirupban addig főzzük a dinnyét, amíg áttetszővé válik. Befőttes üvegben tároljuk.
Rumos meggy
Hozzávalók:
· 2 kg meggy
· 1/2 kg cukor
· 1/2 liter rum
A kemény meggyeket megszabadítjuk a szárától, megmossuk, majd alaposan kitisztított befőttes üvegbe tesszük. Rászórjuk a cukrot, majd leöntjük a rummal. Előételként, desszertek díszeként is kiváló.
Gyümölcssajtok
Almasajt
1 kg almát meghámozunk, megszabadítjuk a magházától. Puhára főzzük, majd szitán áttörjük. 1 dl vízből és 20 dkg cukorból szirupot főzünk, hozzáadjuk az almapépet. Ízlés szerint fahéjjal, mazsolával is ízesíthető. Formába öntjük, majd lehűtjük.
Birsalmasajt
Az érett birsalmákat negyedeljük és eltávolítjuk a magházát. Forró vízben megfőzzük, majd áttörjük szűrőn keresztül. Egy lábasban elkezdjük főzni a pépet, majd kilónként 80 dkg cukrot adunk hozzá. 10 perc alatt összefőzzük a keveréket. Hozzáadhatunk összetört diót, mogyorót vagy mandulát. Lapos formákba öntjük, majd megdermesztjük. Ezután egy-két hétig meleg helyen kiterítve tartjuk, időnként megforgatjuk. Ezután nejlonba vagy folpackba csavarva tárolható.
Közösségi hozzászólások: