SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szörpök, befőttek, gyümölcssajtok

Kókai Kata [cikkei] - 2005-08-14
Lassan közeledik a nyár vége, beértek a gyümölcsök. Ideális időpont a befőttek, dzsemek és szörpök elkészítéséhez.

Szörpök

Meggyszörp


Tetszőleges mennyiségű meggyet kiválogatunk, megmosunk, majd összenyomjuk. Másnapig lefedve állni hagyjuk. A meggy levél alaposan lecsorgatjuk, legjobb egy gézkendőn át kicsavarni. Minden liter meggy léhez 80 dkg cukrot adunk, majd 20 percen át főzzük. Az így elkészült szörpöt parafa dugóval lezárt üvegben tárolhatjuk.


Ribiszkelé

5 kg ribiszkét megmosunk, átválogatunk, majd egy krumplinyomón átpréselünk. Lábasba tesszük fél liter vízzel, és három percig lassú tűzön főzzük. Gézkendőn átszűrjük, majd üvegekbe töltjük, és 10 percig alaposan lefedve (pl. dunyhával) dunsztoljuk.


Befőttek alkohollal

Rumos dinnye


Hozzávalók:
· 1 kg sárgadinnye
· 70 dkg cukor
· 1/2 liter víz
· 2 dl rum


A dinnye magját eltávolítjuk, majd hosszú csíkokra szeleteljük. A vízből és a cukorból szirupot készítünk, majd hozzáadjuk a rumot. Az elkészült szirupban addig főzzük a dinnyét, amíg áttetszővé válik. Befőttes üvegben tároljuk.


Rumos meggy

Hozzávalók:
· 2 kg meggy
· 1/2 kg cukor
· 1/2 liter rum

A kemény meggyeket megszabadítjuk a szárától, megmossuk, majd alaposan kitisztított befőttes üvegbe tesszük. Rászórjuk a cukrot, majd leöntjük a rummal. Előételként, desszertek díszeként is kiváló.


Gyümölcssajtok

Almasajt


1 kg almát meghámozunk, megszabadítjuk a magházától. Puhára főzzük, majd szitán áttörjük. 1 dl vízből és 20 dkg cukorból szirupot főzünk, hozzáadjuk az almapépet. Ízlés szerint fahéjjal, mazsolával is ízesíthető. Formába öntjük, majd lehűtjük.

Birsalmasajt

Az érett birsalmákat negyedeljük és eltávolítjuk a magházát. Forró vízben megfőzzük, majd áttörjük szűrőn keresztül. Egy lábasban elkezdjük főzni a pépet, majd kilónként 80 dkg cukrot adunk hozzá. 10 perc alatt összefőzzük a keveréket. Hozzáadhatunk összetört diót, mogyorót vagy mandulát. Lapos formákba öntjük, majd megdermesztjük. Ezután egy-két hétig meleg helyen kiterítve tartjuk, időnként megforgatjuk. Ezután nejlonba vagy folpackba csavarva tárolható.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Ez egy csoda, hogy ő itt van" - Gryllus Dorka nem számított rá és észre sem vette, hogy 47 évesen újra babát vár

Gryllus Dorka, a népszerű színésznő őszintén mesélt családi életéről és váratlan terhességéről Kadarkai Endre "Nőszintén" című műsorában. A most 52 éves színésznő elárulta, hogy 47 évesen, amikor már lemondott a gyermekvállalás lehetőségéről, hatalmas meglepetésként érte, hogy ismét babát vár.

Tragédia Győr mellett: Gyógyíthatatlan beteg volt a gyermek, akivel az anyja a vonat elé lépett

Győr közelében, Ménfőcsanak mellett egy 41 éves nő végzetes döntést hozott: péntek este karjában hároméves kisfiával egy száguldó vonat elé lépett. A környékbelieket sokkolta az eset, amelyet egyesek szerint az anya kétségbeesése váltott ki, mivel gyermeke gyógyíthatatlan betegséggel küzdött. Az asszony vélhetően tudatosan választotta ki a helyszínt, ahol a vonatok nagy sebességgel haladnak, és ahol nem maradt esély a túlélésre.

Tragédia Tatabányán: öngyilkos lett egy általános iskolás diák

A rendőrség közigazgatási eljárás keretében nyomozást indított az ügy kivizsgálása érdekében.

Családi tragédia Győr közelében: karján a kisgyermekével lépett a vonat elé egy édesanya

Tragédia történt péntek este Győr-Ménfőcsanak közelében: egy édesanya, karján a gyermekével a vonat elé lépett. Az édesanya azonnal meghalt, a gyermek életéért a gyorsan kiérkező mentők küzdöttek, de nem tudták megmenteni – írja a MÁV-csoport Facebook-oldala.

Élelmiszerek, amelyek felerősíthetik a menopauza tüneteit

A táplálkozás nagy jelentőségű lehet a menopauza tüneteinek enyhítésében, a csontritkulás, a hízás és más negatív egészségi következmény mérséklésében. De nemcsak arra érdemes figyelni, mi legyen a tányéron, hanem arra is, mit érdemes elkerülni. Imre Noémi, a Nőgyógyászati Központ dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember Msc ez utóbbi témáról beszél.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja