3 ötlet házikészítésű tízóraihoz
Egészségesebb és változatosabb ételeket ígér az eredetileg 2015 januártól hatályos – és ez év szeptemberétől a gyakorlatban is megvalósuló - rendelet, mely a közétkeztetőket egészséges alapanyagok használatára, kevés só, cukor és zsiradék tartalmú étrend összeállítására kötelezi. Az új ízeket remélhetőleg a gyermekek is szívesen fogadják majd, de emellett hasznos, ha egészséges tízóraival is készülünk.
Diabetikus és tejmentes répás zabkeksz
Hozzávalók 10 darabhoz:
- 90 g sárgarépa
- 50 g apró szemű zabpehely
- 35 g zabpehelyliszt
- 20 g kókuszzsír
- 1 db tojás
- 1 citrom héja
- 20 g xilit
Elkészítés:
A sárgarépát meghámozzuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a zabpelyhet, a zabpehelylisztet, az olvasztott kókuszzsírt, majd a tojás segítségével formázható masszát készítünk belőle. Ízesítjük kevés reszelt citromhéjjal és xilittel. Fél órára félre rakjuk a masszát, majd miután összeállt, 8-10 kis golyót formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. Ezután egy kanál segítségével ujjnyi vastag pogácsákká formázzuk a golyókat. 200 fokra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt készre sütjük.
Reform kakaós csiga
Hozzávalók 20 darabhoz:
- 25 dkg zsírszegény túró
- 22 dkg zabpehelyliszt
- 5 dkg búzasikér
- 6 evőkanál eritrit
- 5 g sütőpor
- 1 dl víz
- 20 g vaj
- 1 db tojás
- 2 ek kakaó
Elkészítés:
A túró összedolgozzuk a zabpehelyliszttel, búzasikérrel, 2 ek eritrittel, sütőporral, és annyi vizet adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. A tésztát kinyújtjuk 1,5-2cm vastagságúra, majd megkenjük az olvasztott vajjal, végül megszórjuk a kakaós eritrites keverékkel. A csigát szorosan feltekerjük, kb. 2cm vastag szeletekre vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. A tetejüket megkenjük egy felvert tojással és előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Diabetikus, tejmentes zabpelyhes muffin
Hozzávalók 6 darabhoz:
- 100 g apró szemű zabpehely
- 1 tojás
- 1,5 dl mandulatej
- 100 g szeder (idénygyümölcsökkel, például körtével, almával, szilvával is helyettesíthető)
- 1 tk sütőpor
- 1 ek xilit plusz
Elkészítése:
A tojássárgáját fehéredésig verjük a cukorpótlóval, hozzákeverjük a zabpelyhet, a sütőport, és felöntjük növényi tejjel. A kemény habbá vert tojásfehérjével lazítjuk a masszát, lazán hozzákeverjük a gyümölcsöket, majd szilikon muffin formákba adagoljuk a tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt készre sütjük, közben tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsültek-e a muffinok.
Forrás: www.allergiakozpont.hu
Fotó: EME/pixabay.com
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: