SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Húsos palacsinta tartármártással, párolt zöldséggel

Szoboszlai Beáta [cikkei] - 2011-06-01
Íme az egyik legfinomabb magyar étel, amit kissé körülményesebb elkészíteni, de a végeredmény magáért beszél. Isteni finom és bármivel fogyasztható, akár önmagában is.

Elkészítése ideális esetben:

Egyik nap elkészül a töltött palacsinta, és legalább 12 órát áll a hűtőben, majd másnap kerül panírozásra és sütésre. Ha kevesebb idő van a hűtésre, akkor az is megfelelő, csak a panírozás kissé nehezebb (szétnyílhatnak a palacsinták). Bevallom én ritkán csinálok, de akkor 70 darabig meg sem állok. Panírozva elteszem a fagyasztóba és amikor a család megkívánja, már csak kisütni kell.

Hozzávalók: 2-4 személyre (8 db palacsinta, ki mennyit eszik)

A töltelékhez:

  • 6-8 db csirkecomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • olaj
  • fűszerpaprika, bors, vegeta

A palacsintához (kb. 8 db-hoz, sütő mérettől és vastagságtól függően):

  • 1 db tojás,
  • 1 dl tej,
  • 10-15 dkg liszt (kb. 8 púpozott evőkanál),
  • olaj, a tésztába és a sütéshez is
  • szénsavas ásványvíz, vagy víz

A tartárhoz (egyszerűen):

  • 4 dl tejföl
  • 2 dl majonéz
  • 1 kk mustár

A tartárt magunk is készíthetjük a jó öreg házi módon:

  • 4 dl tejföl
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 tojás sárgája
  • só, bors, cukor, mustár
  • 1-2 evőkanál ecet, vagy fehérbor

A körethez:

1 kg vegyes zöldség, de illik hozzá a rizs, a sült burgonya, burgonya püré, francia saláta, burgonya saláta, szinte bármi...

A legfinomabb töltelék a paprikás csirke. A csirkehúst mossuk meg. Aprítsuk fel a hagymát, kis olajon pirítsuk meg, majd keverjük el fűszerpaprikával, kis ideig pirítsuk együtt tovább. A húsokat tegyük bele, mindkét oldalát süssük meg kissé, majd öntsük fel vízzel. Fűszerezzük ízlés szerint borssal, delikáttal (pörkölt szaft kockával is lehet). Főzzük lefedve kb. fél-egy órát. A legjobb az benne, hogy akár a maradék pörköltöt is felhasználhatjuk hozzá.

Egy tálba tegyük bele a lisztet, a tojást, 1 ek. olajat, csipet sót, a tejet, kevés ásványvizet (kb. 1 dl) majd elektromos keverővel keverjük addig, amíg homogén lesz. Ha a tészta túl sűrűnek tűnik, apránként vizet hozzáadva hígíthatjuk. Melegítsük elő a tűzhelyet, tegyünk a palacsinta sütőbe kis olajat, majd kezdjük el kisütni a palacsintákat. Merőkanállal könnyen adagolható a sütéshez a tészta.

Az egyszerű tartárt választva, a tejfölt, a majonézt, és a mustárt keverjük kanállal jól el, tegyük félre a hűtőbe. A házi majonézest választva, pedig először a tojást keverjük el az olajjal, majd tegyük hozzá a mustárt és a fűszereket (só, bors, cukor). Alaposan kavarjuk össze, habverő, vagy mixer segítségével, majd öntsük a tejfölbe és kavarjuk jól bele. A fehérbort, vagy ecetet a végén tegyük hozzá és keverjük el benne. Tehetünk bele savanyú uborka kockákat is, hogy ízesebb legyen.

A kész paprikás csirkét hagyjuk kihűlni, majd szedjük le a húst a csontról, daráljuk le a szafttal elkeverve. Az így kapott tölteléket tegyük a palacsinták közepére (kb.1-1 evőkanállal), majd szögletes formára hajtsuk össze a palacsintákat (először két szemközti szélét hajtsuk a közepe felé, majd a másik két felet). A palacsintákat tegyük egy tálra, fedjük le, és tegyük a hűtőbe legalább 12 órára. Ha kevesebbet hűtjük, nem ront az ételen, esetleg esztétikailag, illetve a panírozást nehezíti majd, hogy szétnyílhatnak. Én egy nappal korábban előkészítem, és a vendégek érkezése előtt fél órával panírozom és sütöm, frissen a legfinomabb.

A lehűlt palacsintákat panírozzuk: először lisztbe forgatjuk, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába. A prézlibe keverhetünk kis sót. A panírozott palacsintákat olajban kisütjük, mivel teljesen készen sütjük, csak a panírt kell rápirítani, süssük mindkét oldalát tetszőleges barnára. Tegyük papírtörlőre, hogy a fölösleges olajat felszívja.

A körethez a zöldségeket delikátos vízben pároljuk meg, majd szűrjük le és tálalhatjuk.

2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A tavaszi UV-sugárzás elleni védekezés fontossága

A tavasz beköszöntével az éghajlat változása mellett a napsugarak intenzitása is fokozatosan növekszik. Bár sokan a nyári hónapokkal társítják az erős napfényt és a lehetséges bőrkárosodást, már a tavasz elején is jelentős UV-sugárzási értékek érhetők el. E blogbejegyzés célja, hogy részletesen ismertesse az UV-sugárzás tudományos hátterét, annak hatását a bőrre és a szemre, valamint bemutassa a megelőző intézkedéseket, amelyekkel elkerülhetjük a hosszú távú károsodásokat.

Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat

Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.

A tartós és egészséges fogyás kulcsa az életmódterápia

Az egészséges fogyáshoz a személyre szabott étrenden és a mozgáson alapuló életmódterápián át vezet az út - mondja dr. Vékony Blanka dietetikus. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanársegédje kiemeli: az életmódterápiában nem önmagában a fogyáson, hanem a test zsír-izom arányának optimalizálásán van a hangsúly. Emellett itt fontos szempont a fokozatosság és a fenntarthatóság, szemben a divatdiétákkal, amelyek gyors sikerrel kecsegtetnek ugyan, de akár különféle hiánybetegségekhez is vezethetnek.

A rozmaring rejtett ereje: új fegyver lehet az Alzheimer-kór ellen

Egy eddig kevéssé vizsgált vegyület a népszerű fűszernövényben komoly áttörést hozhat a demencia kutatásában.

Egy anya megkéselte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulás után

A szülői szeretetnek a világ legbiztonságosabb helyét kellene jelentenie egy gyermek számára. Tragikus módon azonban előfordul, hogy éppen a gondviselők okoznak fájdalmat. Nemrégiben egy anya állítólag halálra késelte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulást követően.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja