SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Húsos palacsinta tartármártással, párolt zöldséggel

Szoboszlai Beáta [cikkei] - 2011-06-01
Íme az egyik legfinomabb magyar étel, amit kissé körülményesebb elkészíteni, de a végeredmény magáért beszél. Isteni finom és bármivel fogyasztható, akár önmagában is.
Húsos palacsinta tartármártással, párolt zöldséggel

Elkészítése ideális esetben:

Egyik nap elkészül a töltött palacsinta, és legalább 12 órát áll a hűtőben, majd másnap kerül panírozásra és sütésre. Ha kevesebb idő van a hűtésre, akkor az is megfelelő, csak a panírozás kissé nehezebb (szétnyílhatnak a palacsinták). Bevallom én ritkán csinálok, de akkor 70 darabig meg sem állok. Panírozva elteszem a fagyasztóba és amikor a család megkívánja, már csak kisütni kell.

Hozzávalók: 2-4 személyre (8 db palacsinta, ki mennyit eszik)

A töltelékhez:

  • 6-8 db csirkecomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • olaj
  • fűszerpaprika, bors, vegeta

A palacsintához (kb. 8 db-hoz, sütő mérettől és vastagságtól függően):

  • 1 db tojás,
  • 1 dl tej,
  • 10-15 dkg liszt (kb. 8 púpozott evőkanál),
  • olaj, a tésztába és a sütéshez is
  • szénsavas ásványvíz, vagy víz

A tartárhoz (egyszerűen):

  • 4 dl tejföl
  • 2 dl majonéz
  • 1 kk mustár

A tartárt magunk is készíthetjük a jó öreg házi módon:

  • 4 dl tejföl
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 tojás sárgája
  • só, bors, cukor, mustár
  • 1-2 evőkanál ecet, vagy fehérbor

A körethez:

1 kg vegyes zöldség, de illik hozzá a rizs, a sült burgonya, burgonya püré, francia saláta, burgonya saláta, szinte bármi...

A legfinomabb töltelék a paprikás csirke. A csirkehúst mossuk meg. Aprítsuk fel a hagymát, kis olajon pirítsuk meg, majd keverjük el fűszerpaprikával, kis ideig pirítsuk együtt tovább. A húsokat tegyük bele, mindkét oldalát süssük meg kissé, majd öntsük fel vízzel. Fűszerezzük ízlés szerint borssal, delikáttal (pörkölt szaft kockával is lehet). Főzzük lefedve kb. fél-egy órát. A legjobb az benne, hogy akár a maradék pörköltöt is felhasználhatjuk hozzá.

Egy tálba tegyük bele a lisztet, a tojást, 1 ek. olajat, csipet sót, a tejet, kevés ásványvizet (kb. 1 dl) majd elektromos keverővel keverjük addig, amíg homogén lesz. Ha a tészta túl sűrűnek tűnik, apránként vizet hozzáadva hígíthatjuk. Melegítsük elő a tűzhelyet, tegyünk a palacsinta sütőbe kis olajat, majd kezdjük el kisütni a palacsintákat. Merőkanállal könnyen adagolható a sütéshez a tészta.

Az egyszerű tartárt választva, a tejfölt, a majonézt, és a mustárt keverjük kanállal jól el, tegyük félre a hűtőbe. A házi majonézest választva, pedig először a tojást keverjük el az olajjal, majd tegyük hozzá a mustárt és a fűszereket (só, bors, cukor). Alaposan kavarjuk össze, habverő, vagy mixer segítségével, majd öntsük a tejfölbe és kavarjuk jól bele. A fehérbort, vagy ecetet a végén tegyük hozzá és keverjük el benne. Tehetünk bele savanyú uborka kockákat is, hogy ízesebb legyen.

A kész paprikás csirkét hagyjuk kihűlni, majd szedjük le a húst a csontról, daráljuk le a szafttal elkeverve. Az így kapott tölteléket tegyük a palacsinták közepére (kb.1-1 evőkanállal), majd szögletes formára hajtsuk össze a palacsintákat (először két szemközti szélét hajtsuk a közepe felé, majd a másik két felet). A palacsintákat tegyük egy tálra, fedjük le, és tegyük a hűtőbe legalább 12 órára. Ha kevesebbet hűtjük, nem ront az ételen, esetleg esztétikailag, illetve a panírozást nehezíti majd, hogy szétnyílhatnak. Én egy nappal korábban előkészítem, és a vendégek érkezése előtt fél órával panírozom és sütöm, frissen a legfinomabb.

A lehűlt palacsintákat panírozzuk: először lisztbe forgatjuk, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába. A prézlibe keverhetünk kis sót. A panírozott palacsintákat olajban kisütjük, mivel teljesen készen sütjük, csak a panírt kell rápirítani, süssük mindkét oldalát tetszőleges barnára. Tegyük papírtörlőre, hogy a fölösleges olajat felszívja.

A körethez a zöldségeket delikátos vízben pároljuk meg, majd szűrjük le és tálalhatjuk.

2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne

"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne

"Hallooween nagyon veszélyes mindenkire nézve. Nem kell átvegyünk semmilyen idegen néptől pogány ünnepeket, szokásokat! Ennek a megemlékezése az méltó a keresztyén emberekhez" - írták egy hosszú posztjuk végén.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
A szerkesztő ajánlja