Teával készült ételek
Mutatunk néhány receptet, érdemes kipróbálni!
Mangós csirkesaláta, zöld teás öntettel
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell filé
Só, frissen őrölt bors
1 közepes fej édes fehérhagyma
0,5 dl olívaolaj
3 db érett, de keményebb húsú mangó
A teás öntethez:
0,5 dl kukoricacsíra olaj
0,5 dl fehér pezsgőecet, vagy borecet
1,5 dl forró víz
1 filter Lipton Piramis Zöld Tea
4-5 szál friss menta
A csirkemell filét 1X1 centis kockákra daraboljuk majd sóval, borssal, az aprított fehérhagymával ízesítjük, összekeverjük és a forró olívaolajon, pirosra sütjük. Ezután a mangókat vékonyan meghámozzuk, a húsát levágjuk a magról, és kettő gyümölcsét szintén 1x1 centis nagyságú kockákra vágjuk. A harmadik mangó húsát vékonyra szeleteljük, majd a tálaláshoz használjuk. A kihűlt csirkemellet, a mangót salátás tálba szórjuk, és elkészítjük a teás öntetet. A kukoricacsíra olajat a pezsgőecettel vagy borecettel, a forró vízzel leforrázott kihűtött zöld teával elkeverjük, majd beleszórjuk az aprított mentát, és a salátára öntjük. Ezután lazán összekeverjük, és lefedve 30 percre hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor a salátás tányérokat szeletelt mangóval megdíszítjük, ráhalmozzuk a mangós csirkesalátát, és friss mentalevelekkel díszítjük.
Narancsos sárgarépasaláta, citrus gyümölcstea öntettel
Hozzávalók:
60 dkg zsenge sárgarépa
3 db narancs
8 dkg tökmag
Az öntethez:
2,5 dl forró víz
2 filter Lipton piramis Citrus Gyümölcstea
2 evőkanál virágméz
0,6 dl olívaolaj
1 csokor citromfű
Kevés só
A meghámozott sárgarépákat salátás tálba reszeljük, majd a narancsokat éles késsel meghámozzuk, a gyümölcsök húsát kivágjuk, nagyobb darabokra aprítjuk, és a répához adjuk. A tökmagot szárazon, közepesen forró serpenyőben megpirítjuk, és kihűtjük. A gyümölcstea öntethez forró vízzel leforrázzuk a citrus gyümölcstea filtert, majd kihűtjük, ezután belecsorgatjuk a mézet, az olívaolajat, és az aprított citromfűvel, kevés sóval ízesítjük. Ha elkészült a salátára öntjük, majd jól összekeverjük, megszórjuk a pirított tökmaggal, és azonnal kínáljuk.
Ízletes teazselé kehelyben, friss gyümölcsökkel
Hozzávalók:
4 dl forró víz
2 filter Lipton piramis eper-málna gyümölcstea
2 jó evőkanál cukor vagy méz
1,5 csomag színtelen tortazselé por
20 szem friss málna
8 szem friss eper
Édes tejszínhab, és pár szál friss mentalevél a tálaláshoz
A forró vízzel leforrázzuk a gyümölcsteát, majd langyosra hűtjük, belekeverjük a cukrot vagy mézet, és ha teljesen elolvadt, keverve beleszórjuk a színtelen tortazselé port. Ezután felforraljuk, majd lassú tűzön keverve 2-3 percet főzzük. A friss gyümölcsöket megtisztítjuk, megmossuk, jól lecsepegtetjük, és a málnát egészben, az epret cikkekre vágva kelyhekbe tesszük. Végül felöntjük a meleg teazselével, és 1- órára hűtőbe tesszük dermedni. Tálaláskor édes tejszínhabrózsával, és friss mentacsúccsal díszítjük.
Frissen sült csirkemell szeletek, mandulás fehérta mártással
Hozzávalók:
4 db csirkemell filé
Só, frissen őrölt bors
1 közepes fej vöröshagyma
0,5 dl olívaolaj
A mártáshoz:
2 dl forró víz
2 filter Lipton piramis Fehér tea
1 kiskanál étkezési keményítő
Só
0,5 dl 30%-os tejszín
1 evőkanál szárazon pirított szeletelt mandula
4 adag párolt jázminrizs
A csirkemell filéket lapjával félbevágjuk, majd sózzuk, borsozzuk, bekenjük a krémesre aprított vöröshagymával. Ezután egy órát lefóliázva hűtőben állni hagyjuk, majd a forró olívaolajon minden oldalukat pirosra sütjük. Az elkészült húsokat tányérra szedjük, majd a visszamaradt zsiradékra ráöntjük a forró vízzel leforrázott, fehér teát, és felforraljuk. Most lassú tűzön, a kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük, sóval ízesítjük, és hozzáadjuk a kevés forró mártással elkevert tejszínt. Végül lassú tűzön egy percet főzzük, és mielőtt lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk az összemorzsolt pirított mandulát. Tálaláskor a csirkemell szeleteket tányérra tesszük, párolt jázminrizzsel körítjük, és meglocsoljuk a mandulás fehértea mártással.
Közösségi hozzászólások: