Elkezdődött a nagyböjt...
Várjuk a további ötleteket!
Sajtfasírt
Hozzávalók:
2 személyes adag:
30 dkg reszelt sajt
3 egész tojás
csipet fehér bors
apróra vágott petrezselyem
1 ek liszt
1 ek zsemlemorzsa
Elkészítés:
A sajthoz hozzáadjuk a tojásokat, a fűszereket majd a lisztet és a zsemlemorzsát. Ezután kb. fél órát pihenni hagyjuk. vizes kézzel apró fasírtokat formázunk és forró olajban pirosra sütjük.
Salátával a legfinomabb, de sült krumplival is tökéletes.
Tanácsok:
Ha igazán finomat akartok enni, a 30 dkg sajtot elosztjátok, és a lehető legtöbb féle sajtból állítjátok össze!
Ha nem áll össze, zsemlemorzsát kell még bele tenni.
Elkészítési idő: 30 perc
Rakott zöldek
Hozzávalók:
50 dkg burgonya,
5 db főtt tojás,
15 dkg zöldborsó,
15 dkg spárgabab,
15 dkg gomba,
3 dl tejföl,
15 dkg reszelt sajt,
só,
vegeta ételízesítő.
Elkészítés:
A gombát szeletekre vágjuk és lepirítjuk. A burgonyát, zöldborsót, spárgababot megfőzzük. A burgonyát és a tojást karikákra vágjuk. Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk, meghintjük zsemlemorzsával és rétegezzük rá a zöldségeket. Minden réteget tejföllel meglocsolunk, megszórjuk vegetával. A legaljára és a tetejére burgonya kerüljön.
Sütés előtt szórjuk meg reszelt sajttal.
Forró sütőben rózsaszínűre süssük.
Nyers zöldségleves
Hozzávalók:
50 dkg paradicsom
20 dkg cukkini
30 dkg uborka
1 kis fej hagyma
kevés só, fehérbors, bazsalikom
5 evk extra szűz olívaolaj
fél citrom
1 zöldpaprika
Elkészítés:
50 dkg paradicsomot, 1 db 20 dkg-os cukkinit, 30 dkg uborkát és egy kis fej hagymát megtisztítunk, amit szükséges, meghámozunk, majd turmixgépben pürésítünk. Kevés sót, pici fehérborsot, 5 ek hidegen sajtolt olívaolajat és fél citrom levét összekeverünk, beletesszük a zöldségpürébe, amit finomra vágott bazsalikommal és 1-2 db, kis kockákra aprított zöldpaprikával gazdagítunk.
Tökben sült rakott zöldségek
Hozzávalók:
1 db tök
20-20 dkg kelbimbó, karfiol, gomba, sárgarépa
0,5 kg túró
só
kakukkfű
tejföl
reszelt sajt
Elkészítés:
A tököt meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, és a magházát kivájjuk. A sárgarépát megtisztítjuk és karikára vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük, a kelbimbót megtisztítjuk, a gombát megmossuk és cikkekre vágjuk, a zöldségeket ezután sós vízben leforrázzuk és leszűrjük. A túrót áttörjük, hozzákeverjük a zöldségeket, a reszelt sajtot, kakukkfűvel ízesítjük, majd az egészet a tökbe töltjük, és forró sütőben megsütjük.
A zöldséges rakott tököt feldaraboljuk és tejföllel tálaljuk.
Elkészítési idő: 35 perc
Avokádókrémes pirítós
Hozzávalók:
1-2 db avokádó (ne legyen túl puha, de kőkemény sem!)
fokhagyma
só
bors
vegeta
Elkészítés:
Megpucoljuk az avokádót, kivesszük a magját,villával péppé nyomkodjuk! Belenyomunk 2 nagyobb fokhagyma gerezdet a pépbe! Kicsit sózzuk, és kevéske borsot rakunk hozzá! Vegetával ízlés szerint ízesítjük! Ha készen van, rákenhetjük a pirítós kenyérre, vagy melegszendvicshez is fogyaszthatjuk!
Tanácsok:
Lehet olívaolajjal is megcsepegtetni, akár olívabogyót belevagdosni! De szokták mustárral is ízesíteni, vagy zöldhagymával megbolondítani!
Jótékony hatással van az immunrendszerre! Betegségek megelőzésére nagyon jó és finom is!
Elkészítési idő: 10 perc
Gombás zsemlék
Hozzávalók:
2 ek olaj
1 hagyma
300 g friss csiperke
3 tojás
4 zsemle
1/2 csokor petrezselyem
só
bors
80 g reszelt sajt
Elkészítés:
A zsemle belsejét kikaparjuk, felaprítjuk. A csiperkét megtisztítjuk, négybe vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, majd olajon üvegesre pároljuk. Hozzá adjuk a csiperkét és kb. öt percig tovább pároljuk.
Vegyük le az edényt a tűzről, keverjük bele a tojásokat, a zsemlebelét, a petrezselymet, majd sózzuk, borsozzuk. A forró masszával töltsük meg a kikapart zsemléket, szórjuk meg reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 200°C-on kb. öt perc alatt pirítsuk arany barnára.
Közösségi hozzászólások: