SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Elkezdődött a nagyböjt...

Verzár Éva [cikkei] - 2009-02-25
Tudjuk mennyi fejtörést okoz a böjti időszak. Hogy megkönnyítsük a főzést, íme néhány húsmentes étel receptje.
Várjuk a további ötleteket!



Sajtfasírt

Hozzávalók:
2 személyes adag:
30 dkg reszelt sajt
3 egész tojás
csipet fehér bors
apróra vágott petrezselyem
1 ek liszt
1 ek zsemlemorzsa

Elkészítés:
A sajthoz hozzáadjuk a tojásokat, a fűszereket majd a lisztet és a zsemlemorzsát. Ezután kb. fél órát pihenni hagyjuk. vizes kézzel apró fasírtokat formázunk és forró olajban pirosra sütjük.
Salátával a legfinomabb, de sült krumplival is tökéletes.

Tanácsok:
Ha igazán finomat akartok enni, a 30 dkg sajtot elosztjátok, és a lehető legtöbb féle sajtból állítjátok össze!
Ha nem áll össze, zsemlemorzsát kell még bele tenni.

Elkészítési idő: 30 perc


Rakott zöldek

Hozzávalók:Zöldséges
50 dkg burgonya,
5 db főtt tojás,
15 dkg zöldborsó,
15 dkg spárgabab,
15 dkg gomba,
3 dl tejföl,
15 dkg reszelt sajt,
só,
vegeta ételízesítő.

Elkészítés:
A gombát szeletekre vágjuk és lepirítjuk. A burgonyát, zöldborsót, spárgababot megfőzzük. A burgonyát és a tojást karikákra vágjuk. Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk, meghintjük zsemlemorzsával és rétegezzük rá a zöldségeket. Minden réteget tejföllel meglocsolunk, megszórjuk vegetával. A legaljára és a tetejére burgonya kerüljön.
Sütés előtt szórjuk meg reszelt sajttal.
Forró sütőben rózsaszínűre süssük.


Nyers zöldségleves

Hozzávalók:
50 dkg paradicsom
20 dkg cukkini
30 dkg uborka
1 kis fej hagyma
kevés só, fehérbors, bazsalikom
5 evk extra szűz olívaolaj
fél citrom
1 zöldpaprika

Elkészítés:
50 dkg paradicsomot, 1 db 20 dkg-os cukkinit, 30 dkg uborkát és egy kis fej hagymát megtisztítunk, amit szükséges, meghámozunk, majd turmixgépben pürésítünk. Kevés sót, pici fehérborsot, 5 ek hidegen sajtolt olíva
olajat és fél citrom levét összekeverünk, beletesszük a zöldségpürébe, amit finomra vágott bazsalikommal és 1-2 db, kis kockákra aprított zöldpaprikával gazdagítunk.



Tökben sült rakott zöldségek

Hozzávalók:
1 db tök zöld
20-20 dkg kelbimbó, karfiol, gomba, sárgarépa
0,5 kg túró

kakukkfű
tejföl
reszelt sajt

Elkészítés:
A tököt meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, és a magházát kivájjuk. A sárgarépát megtisztítjuk és karikára vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük, a kelbimbót megtisztítjuk, a gombát megmossuk és cikkekre vágjuk, a zöldségeket ezután sós vízben leforrázzuk és leszűrjük. A túrót áttörjük, hozzákeverjük a zöldségeket, a reszelt sajtot, kakukkfűvel ízesítjük, majd az egészet a tökbe töltjük, és forró sütőben megsütjük.
A zöldséges rakott tököt feldaraboljuk és tejföllel tálaljuk.

Elkészítési idő: 35 perc


Avokádókrémes pirítós

Hozzávalók:
1-2 db avokádó (ne legyen túl puha, de kőkemény sem!)
fokhagyma

bors
vegeta

Elkészítés:
Megpucoljuk az avokádót, kivesszük a magját,villával péppé nyomkodjuk! Belenyomunk 2 nagyobb fokhagyma gerezdet a pépbe! Kicsit sózzuk, és kevéske borsot rakunk hozzá! Vegetával ízlés szerint ízesítjük! Ha készen van, rákenhetjük a pirítós kenyérre, vagy melegszendvicshez is fogyaszthatjuk!

Tanácsok:
Lehet olívaolajjal is megcsepegtetni, akár olívabogyót belevagdosni! De szokták mustárral is ízesíteni, vagy zöldhagymával megbolondítani!

Jótékony hatással van az immunrendszerre! Betegségek megelőzésére nagyon jó és finom is!

Elkészítési idő: 10 perc



Gombás zsemlék

Hozzávalók:gombák
2 ek olaj
1 hagyma
300 g friss csiperke
3 tojás
4 zsemle
1/2 csokor petrezselyem

bors
80 g reszelt sajt

Elkészítés:
A zsemle belsejét kikaparjuk, felaprítjuk. A csiperkét megtisztítjuk, négybe vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, majd olajon üvegesre pároljuk. Hozzá adjuk a csiperkét és kb. öt percig tovább pároljuk.
Vegyük le az edényt a tűzről, keverjük bele a tojásokat, a zsemlebelét, a petrezselymet, majd sózzuk, borsozzuk. A forró masszával töltsük meg a kikapart zsemléket, szórjuk meg reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 200°C-on kb. öt perc alatt pirítsuk arany barnára.


 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Három gyerek tűnt el Szigetszentmiklósról

A szigetszentmiklósi rendőrök a lakosság segítségét kérik három gyermek eltűnésének felkutatásában.

Epekövesek, figyelem! Íme a gasztroenterológus ünnepi tanácsai

Az ünnepi időszakban tömegesen jelentkeznek a sürgősségi ellátásban az epekólikás betegek. Dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa szerint, ha valaki már átélt ilyen rohamot, az soha nem felejti el; megfelelő kezelés híján pedig bármikor újra jelentkezhetnek a tünetek, és akár súlyosabb szövődményeket is okozhatnak a kövek.

Elmúlhat-e magától a pánikbetegség?

A pánikbetegséggel nehéz együtt élni, különösen, ha úgy érezzük, kicsúszik a kezeink közül a kontroll a rohamok kapcsán. Érdemes-e arra várni, hogy majd "magától" elmúlik a nehézség? Egyáltalán léteznek-e olyan eszközök, amelyekkel elősegíthetjük a javulást? Mikor és miért érdemes orvoshoz fordulni? Dr. Veres Andrea főorvos, a Pszichiátriai Központ pszichiátere adott választ a kérdésekre.

Óriási a korai felismerés jelentősége a nőgyógyászati daganatoknál is

A daganatos betegségek korai felismerése sok esetben élet-halál kérdése lehet, de legalábbis meghatározza a kezelés lehetőségeit. Így van ez a nőgyógyászati daganatok esetében is: minél korábban sikerül felismerni a betegséget, annál jobbak lehetnek a kilátások. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati onkológia specialistája elmagyarázta, mikor, kinek és milyen vizsgálatok szükségesek az időben történő diagnosztizáláshoz.

Mit tehetünk, ha folyamatosan romlik a gyermekünk szeme?

A gyermekek látása világszerte egyre rosszabb, és ennek egyik egyértelmű oka a képernyő előtt töltött idő növekedése. Egy globális tanulmány szerint az utóbbi években egyre több gyermeknél jelentkezik miópia, más néven rövidlátás.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja