SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Különleges sütnivalók karácsonyra

Családinet [cikkei] - 2014-12-03
Mindenkinek megvannak a jól bevált karácsonyi receptjei, de néha jó kipróbálni újdonságokat. Hoztunk nektek néhány egyszerű és különleges receptet, amelyet biztos, hogy sokan elkérnek tőletek, ha elkészítitek ezeket a finomságokat.
Különleges sütnivalók karácsonyra

Télapó kalács

Hozzávalók:

  • 600-675 g liszt
  • 100 g cukor
  • 2 csomag instant élesztő vagy 50 g friss
  • 1 teáskanál só (kb. 6 g)
  • 125 ml tej
  • 62,5 ml víz
  • 57 g puha vaj
  • 2 tojás
  • 2 mazsola
  • 2 tojássárgája
  • 2-3 csepp piros ételfesték



1. Keverjük össze egy tálban a lisztet, a sót, a száraz élesztőt és a cukrot. Egy kisebb edényben melegítsük fel a tejet, a vizet és a vajat. (Nem kell felforralni, elég ha kézmeleg a tej, amelybe, ha friss élesztőt használunk, akkor egy nagy csipet cukorral együtt morzsoljuk bele az élesztőt. Ilyenkor a vajat külön olvasszuk fel). Adjuk hozzá az elegyünket a száraz összetevőkhöz, majd keverjük össze az egészet. Végül üssük bele a tojásokat a masszába, amelyekkel vegyítsük el a tésztát, addig, amíg sima állagot nem kapunk.

2. Lisztezett felületen még néhányszor gyúrjuk át, vigyázva, hogy ne gyúrjuk túl! Ha ezzel kész vagyunk, akkor takarjuk le a tésztánkat, és pihentessük kb. 1 órán keresztül, vagy amíg kétszeresére nem nő.

3. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és gyúrjuk át a tésztát, majd osszuk el a két részre. Az egyik adag legyen nagyobb, mint a másik!

4. A nagyobbik adag tésztát nyújtsuk ki úgy kb. 1 cm-es vastagságúra, hogy egy háromszöget kapjunk, de a sarkak legyenek lekerekítve! Ez lesz majd a télapó sapkája és arca.

5. Felezzük el a maradék tésztát, és nyújtsuk ki az egyik adagot szintén kb. 1 cm-es vastagságban. Ebből lesz a Mikulás szakálla. Ollóval, pizzavágóval vagy derelye szaggatóval vagdossuk be a tésztát, hogy kialakítsuk a szakállat. Miután ez megvan, tegyük rá a háromszögünk alsó felére. Hogy mutatósabb legyen a művünk, csavarjuk meg a tésztaszakáll szálait.

6. A legvégére megmaradt tésztából pedig formázzunk egy orrot, egy bajuszt és bojtot a sapka végére, illetve szegélyt rá. Mielőtt azonban ezeket ráhelyeznénk a télapónk fejére, hajtsuk vissza egy kicsit a sapkáját, azaz a háromszög felső részét, úgy a szakállal nem borított rész felső negyedéig. Így már látjuk, hogy hová kell kerülnie a testrészeknek ahhoz, hogy arányos legyen a Mikulásunk arca. Helyezzük fel az orrot, a bajuszt (amelyet szintén olló, vagy derelyeszaggató segítségével szálakból összeállíthatunk), a sapkára a bojtot, és végül 2 db mazsola segítségével, a télapó szemeit is alakítsuk ki!

7. Utolsó lépésben az egyik tojássárgájához adjunk 2 csepp piros ételfestéket, és kenjük le vele a télapónk orrát, és a sapkáját. A többi részét pedig csak tojássárgájával kenjük át. Tegyük a sütőbe alufóliával letakarva 15 percre, majd süssük fedetlenül további 10-12 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.

Nutellás csillag

Hozzávalók:

  • 450 g liszt
  • 180 ml tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 csomag (7g) élesztő vagy 20-25 g friss élesztő
  • 30 g puha vaj
  • 70 g cukor
  • csipet só
  • 200 g Nutella



1. Ha friss élesztőt használunk, akkor futassuk azt fel némi kézmeleg tejben egy nagy csipet cukorral. Ha szárítottat vettünk, akkor erre nincs szükség, csak melegítsük fel a tejet, majd tegyük bele a vajat.

2. A száraz összetevőket, a cukrot, lisztet, sót, instant élesztőt keverjük össze egy tálban, majd adjuk hozzá a 2 tojássárgáját, és a nedves összetevőket. Egy fakanál segítségével keverjünk össze mindent, majd kézzel is gyúrjuk át néhányszor a tésztát. Ha ezzel kész vagyunk, akkor takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük a kétszeresére.

3. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tésztát pedig gyúrjuk át, és helyezzük egy lisztezett felületre, majd osszuk el 4 egyenlő részre. Kör alakúra nyújtsuk ki az első adagot kb. 2-3 mm vastagra. Majd tegyük egy sütőpapírra. Valamilyen kör alakú tálat vagy a tortasütőnk alját nyomjuk rá a tésztára, hogy tudjuk, mekkora körben kell megkennünk a lapokat töltelékkel. (Az hogy pontosan mekkora átmérőjű legyen a kör alakú edény vagy forma, majd látni fogjuk, ha kinyújtottuk a tésztát. Értelemszerűen olyat válasszunk, ahol minél kevesebb veszteség lesz a széleknél).

4. Kenjük meg az első lapot a Nutellával, majd sodorjuk ki a következőket is, és azok tetejére is tegyünk tölteléket. Amikor a 4. laphoz érünk, ott nem kell már megkenni a lap tetejét.

5. Amikor az összes lap egymáson van, akkor vegyük elő ismét a kör alakú edényünket, tortaformánkat, tegyük a tészta tetejére, és vágjuk körbe körülötte a tésztát.

6. Most, hogy van egy szabályos körformánk, csak annyi a dolgunk, hogy kialakítsuk a csillag alakot. Első lépésben tegyünk egy poharat a tészta közepére, hogy tudjuk, meddig kell bevágnunk. 16 szeletet kell majd kialakítanunk. A legkönnyebb ezt úgy tehetjük meg, hogy először félbe, majd negyedekbe vágjuk a tésztát, majd pedig nyolcadokba, és végül azokat felezve megkapjuk a 16 részt.

7. Most, hogy megvannak a szeletek, mindig dolgozzunk egyszerre kettővel. Fogjunk meg egy-egy részt, és egymással ellentétes irányba csavarjuk meg őket egyszer. Ezt végezzük el mind a 8 pár szeletnél, majd pedig az így kapott 16 tekert szeletet, kettesével ragasszuk össze. A külső széleket tapasszuk össze, hogy ne folyjon ki a töltelék. Egy felvert tojással kenjük át a csillagunkat.

8. Ha kész vagyunk, akkor tegyük a tésztát a 180 fokos sütőbe, ahol először az alsó harmadban süssük 10 percig, majd 5-10 percre tegyük be a sütő felső harmadába.

Hogy könnyebben menjen a munka, itt egy videó is segítségül: 

Fahéjas koszorú

Hozzávalók:

  • 300 g liszt
  • fél evőkanál só (3 g)
  • 80 ml meleg tej
  • 1 csomag instant élesztő vagy 20-25 g friss
  • 28 g puha vaj
  • 12 g porcukor
  • 1 tojássárgája

A töltelékhez:

  • 4-5 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál fahéj
  • 56 g olvasztott vaj



1. Ha friss élesztőt használunk, akkor azt futassuk fel kézmeleg tejben egy nagy csipet cukor hozzáadásával.

2. Keverjük össze egy tálban a lisztet, sót, porcukrot és az instant élesztőt a tojássárgájával és a vajjal, majd adjuk hozzá a tejet. (Ha friss élesztőt használtunk, akkor az élesztős tejet).

3. Miután összegyúrtuk a tésztánkat pihentessük letakarva kb. 1 órát meleg helyen. A sütőt pedig melegítsük elő 200 fokra.

4. Amikor megkelt, akkor gyúrjuk át a tésztát, és helyezzük belisztezett felületre, ahol kb. 1 cm vastagra nyújtsuk ki.

5. Kenjük meg a tésztánkat az olvasztott vajjal (csak annyit tegyünk rá, hogy szép fényes legyen, de ne ússzon a vajban), és szórjuk meg fahéjas cukorral, és tekerjük össze, mint a piskótatekercset. Majd fogjunk egy éles, belisztezett pengéjű kést, és vágjuk ketté hosszában a feltekert tésztát. Ne vágjuk fel végig, hagyunk a tetején 2-3 centit! Így könnyebben tudunk majd dolgozni vele.

6. Az így kapott két szálat fonjuk össze úgy, hogy mindig a tészta töltelékes fele legyen felül. Amikor a tekercs végéhez érünk, nyomkodjuk össze a két szálat. Most már csak annyi a dolgunk, hogy formázzunk kört a tésztából, és a két véget tapasszuk alaposan össze.

7. Tegyük egy sütőpapíros tepsire a koszorúnkat, majd a maradék vajat és fahéjas cukrot elegyítsük, és kenjük át a tészta tetejét. Süssük 30-35 percig, de az első 5-10 perc után vegyük le a sütőt 180 fokra, hogy nehogy megégjen a tésztánk.


Forrás: handimania.com, 
ideas-am.blogspot.dk
Képek: handimania.com, ideas-am.blogspot.dk

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Eltűnt egy amerikai lány a budapesti bulinegyedből

Eltűnt egy amerikai lány a budapesti bulinegyedből

A lány az Airbnb-ből sem jelentkezett ki, ahol megszállt, és a hazafelé tartó gépére sem szállt fel. Barátaival utazott Budapestre szórakozni.
Milyen étkezés védhet meg az emlőráktól?

Milyen étkezés védhet meg az emlőráktól?

Az utóbbi időben évente 7500-8000 nőt és 150-200 férfit diagnosztizáltak rosszindulatú emlődaganattal Magyarországon. Ahogy általában a daganatos megbetegedések esetén, úgy a mellrák gyakoriságában is szerepe lehet a várható élettartam növekedésének, a "nyugati" életmódnak és étrendnek. Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, október harmadik hetét pedig 2009 óta a ritkábban előforduló, általában háttérbe szoruló férfi emlőrák elleni küzdelemnek szentelik, felhívva a figyelmet a prevenció, a korai felismerés, a terápiás kezelés és a palliatív ellátás fontosságára.
Megváltoztathatod a szemed színét?

Megváltoztathatod a szemed színét?

Egyetlen cseppentés, amitől a barna szemünk színe hétfőn lehet kék, kedden zöld, szerdán pedig mélyfekete? Ezt ígérik azok a szemszín-változtató cseppek, amelyek már néhány ezer forintért bárki számára elérhetőek az interneten. De vajon valóban ez a legbiztonságosabb és leghatékonyabb módja szemszínünk megváltoztatásának? Mit szabad és mit nem? Jó, ha tisztában vagyunk néhány dologgal, mielőtt az idei halloweeni jelmezünkhöz a szemünk színét is hozzáigazítjuk.
"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne

"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne

"Hallooween nagyon veszélyes mindenkire nézve. Nem kell átvegyünk semmilyen idegen néptől pogány ünnepeket, szokásokat! Ennek a megemlékezése az méltó a keresztyén emberekhez" - írták egy hosszú posztjuk végén.
Nagymama került veszélybe 4 unokájával az M0-son - egy kamionos védte őket (videó)

Nagymama került veszélybe 4 unokájával az M0-son - egy kamionos védte őket (videó)

A kamion sofőrje nem hajtott tovább - azonnal reagált, amint észrevette, hogy baj van.

A szerkesztő ajánlja