SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Karácsonyi aprósütemények

Családinet [cikkei] - 2009-11-30
Finomak, gyorsan, egyszerűen elkészíthetők
Karácsonyi aprósütemények

Sok kéz hamar kész.
Nem kell feltétlenül egyedül dolgoznunk a konyhában, mert már 5-6 éves gyerekeink is szíves-örömest besegítenek.
Megmossák a praclit, felkötik a kötényt, kis kendőt, vagy felvesznek egy „játszó pólót” és máris ők a kukták. Dágványolhatnak – azaz megtanulnak tésztát gyúrni, golyókat gömbölyíthetnek, berakhatják a tepsibe az aprósüteményt, díszíthetik a kekszeket, megtanulhatják szétválasztani a tojást, megismerkednek a méréssel, és rengeteg sikerélményben lesz részük. 
 

Mártott banános keksz


Hozzávalók:

3 túlérett banán, 3 csésze liszt, 1 csésze étkezési keményítő, 200 G vaj, vagy margarin, fél csomag sütőpor, 2 csomag vaníliás cukor, esetleg 1 evőkanál kakaópor.
Ezen kívül: 1 csésze csokoládéreszelék, vagy 1 csésze darált dió vagy mandula, vagy 1 csésze kókuszreszelék. A tunkoláshoz fehér, vagy barna tortabevonó.

Az összetevőket jól összedolgozzuk egy tésztamasszává, majd 1 órát hűtőben pihentetjük. Ezután kis golyókat formálunk a tésztából, egy villa nyelével ellapítjuk, kizsírozott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, 170 fokon kb. 12 percig sütjük. Aki szeretné, a kekszek egyik oldalát belemártogathatja a felolvasztott tortabevonó masszába.   
 

Vaníliás kifli 


Hozzávalók:

250 g liszt, késhegynyi sütőpor, 125 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás sárgája, 200 g margarin, 125 g darált dió vagy mandula.
Omlós tésztává dolgozzuk össze az alkotórészeket. Egyforma kis golyókat gömbölyítünk, majd kiflikké formáljuk. Amikor megsült, vaníliás porcukorba forgatjuk.
Közepes hőmérsékleten 20 percig sütjük. 


Fotó: holiho / pixabay


Hópihék


Hozzávalók:

Kb. 60 darabhoz: 150 g liszt, 250 g étkezési keményítő, 10 g porcukor, késhegynyi só, 1 kávéskanál vaníliás cukor, 300 g vaj, vagy margarin.


Elkészítés:

Egy tálban összekeverjük a lisztet, étkezési keményítőt, porcukrot, vaníliás cukrot, sót.
Belemorzsoljuk a margarint, majd a mixer dagasztó horgával morzsalékos állapotúra keverjük. Ezután kézzel simára gyúrjuk, majd legalább egy órára hűtőbe tesszük.
A masszából kis golyókat formálunk, villa nyelével kissé lelapítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. Vigyázzunk, nehogy megbarnuljon. Még melegen megszórjuk a porcukorral.


Sütési hőmérséklet:

Villanysütő 180 fok, légkeveréssel: 160 fok, gázsütő 2. fokozat.
A kekszeket óvatosan rakjuk tányérra, mert morzsálódnak, hamar szétesnek. Azért higgyük el, nagyon finomak.


Tejfölös keksz


Hozzávalók:

kb 54 darabhoz:
280 g liszt, késhegynyi só, 125 g vaj vagy margarin, 1 tojás sárgája, 60 g tejföl,
Díszítésnek még:
1 tojás sárgája, 1 evőkanál tej, 60 g díszítő gyöngycukor, vagy egyéb dekorációs anyag,


Elkészítés:

A lisztet, sót egy tálba tesszük, bele morzsoljuk a vajat vagy margarint. A tejfölben elkeverjük a tojás sárgáját, majd hozzáöntjük a masszához. A mixer dagasztó horgával összekeverjük a hozzávalókat, majd kézzel gyorsan sima tésztát gyúrunk belőle. Legalább egy óráig a hűtőben pihentetjük.
Ezután konyhai kinyújtjuk a tésztát. Tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle, (virág, szívecske, állatfigurák, stb.). Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
A tojássárgáját összekeverjük a tejjel és megkenjük vele a kekszeket, majd megszórjuk díszítő cukorral. Előmelegített sütőben 15 percig sütjük. 


Sütési hőmérséklet:

Villanysütőben 200 fok, légkeveréssel 180 fok, gázsütőben 3. fokozat. 


„Nagycsaládos” keksz


Hozzávalók:

8 személyre: 12 tojás, 1 kg vaj, 1 kg cukor, 2,5 kg liszt, 10 csomag vaníliás cukor, csapott kávéskanál só, esetleg 4 citrom reszelt Héjja.     

Mindent összekeverünk, majd összegyúrunk. Betesszük a hűtőbe, majd másnap kinyújtjuk és a gyerekek tetszés szerinti formákat szaggathatnak belőle. 

180 fokon 12 percig sütjük. 


Ropogós csoki tallér


Hozzávalók:

250 g margarin, 400 g liszt, 100 g durvára vágott dió vagy mogyoró, 3 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál cukor.


Elkészítés:

A lisztet, kakaóport, margarint és a durvára vágott diót vagy mogyorót összekeverjük. 
A masszából egy kb 40 cm-es rudat formálunk, majd egy óra hosszat a hűtőben pihentetjük.
A stanglit sütés előtt felszeleteljük, és kizsírozott tepsibe helyezzük. 180 fokon 15 percig sütjük.


Mézeskalács 


Hozzávalók: 

4 nagyobb figura elkészítéséhez: 250 g méz, 100 g vaj vagy margarin, 125 g cukor, 1 tojás, 500 g liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 1 evőkanál mézes süteményhez való fűszerkeverék, (vagy őrölt fahéj- és szegfűszeg), késhegynyi só. .

 
Elkészítés:

A mézet, zsiradékot, cukrot állandó keverés mellett felforrósítjuk egy fazékban. Addig főzzük, amíg a cukor el nem olvadt. Az egészet hagyjuk langyosra lehűlni. Ekkor a tojást belekeverjük a masszába. Ezután összekeverjük a lisztet, sütőport, a mézes-fűszerkeveréket, majd apránként a mézes masszához keverjük, amikor már nagyon sűrű lesz, akkor már kézzel dolgozunk. 
A tésztát lefedjük, 3-4 óráig, de egész éjszakán át is pihentetjük. 
Sütés előtt fél centi vastagra nyújtjuk a tésztát. Ezután ráfektetjük a sablonokat és éles késsel körbe vágjuk őket. Szaggathatunk kisebb formákkal is, így sok kis kekszet kapunk.
A figurákat vagy a kekszeket aztán sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
Előmelegített sütőben 180 fokon hozzávetőlegesen 12 percig sütjük.


Fotó: edusoft / pixabay
 

Indexkép: Edlih / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja