SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Okos döntés tiltani a gyereket az okos eszközöktől?

Családinet [cikkei] - 2024-06-05
 [X]

Az elmúlt években a digitális eszközök valósággal átvették az uralmat, és már szinte mindent a telefonunkon és a számítógépünkön intézünk. Nem véletlen, hogy a gyermekek már néhány éves korukban jobban kezelik a különböző kütyüket, mint az idősebbek többsége. Azonban okos döntés tiltani őket a technológia vívmányaitól, vagy engedjük szabadon használni a telefonokat és egyéb készülékeket? Alábbi cikkünkben pontosan ennek járunk utána!
Okos döntés tiltani a gyereket az okos eszközöktől?

Milyen gondokat okozhat az okos eszközök használata a gyerekek körében?

Ha visszagondolunk a gyerekkorunkra, minden bizonnyal mesekönyvek és hagyományos játékok, illetve a szabadban töltött programok jutnak az eszünkbe. Azonban néhány évtized alatt nagyot fordult a világ, hiszen már egyre több gyermek inkább a szobájában foglalja el magát az éppen aktuális számítógépes vagy telefonos játékokkal és alkalmazásokkal. Természetesen ha mi lennénk most gyerekek, akkor lehet, hogy pontosan ugyanezeket a szórakozási formákat részesítenénk előnyben.

A túl sok telefonozás és TV-zés rontja a szociális készségeket

Az okos eszközök használata közben nincsenek személyes interakciók, így a gyerekek nehezebben illeszkedhetnek be az óvodai vagy iskolai társaságba. Ugyanis nem gyakorolják élesben a kommunikációt, nem figyelik meg a testbeszédet, illetve nem alakítanak ki személyes kapcsolatokat a korosztályukkal. Ez később, a felnőtt életben óriási gondokat eredményezhet, hiszen nem feltétlenül tudják majd megfelelően kifejezni magukat.

Az első “kommunikációs tréningek” gyermekkorban kezdődnek, amikor a kicsik megismerik az óvodában a csoporttársaikat, majd az iskolában az osztálytársaikat. Ekkor tanulják meg önmaguktól, hogy hogyan is érdemes a másikhoz szólni, továbbá hogyan kezelhetik megfelelően a konfliktusokat. Sajnos ezt a digitális térben nem lehet elsajátítani, ezért az okos eszközök túlzott használata ezt a veszélyt is magában hordozza.

TIPP: Készségfejlesztő játékok segítségével nagyszerűen fejleszthető a logikai gondolkodás és a memória, illetve a finommotorika és a beszéd is. Hetente legalább 1-2 alkalommal fordítsunk időt a közös játékra, hogy gyermekünk minden téren folyamatosan fejlődjön.

A gyerekek nagyszerű lehetőségektől eshetnek el

Legyen szó focizásról, kirándulásról vagy csak a barátokkal való beszélgetésekről, az okos eszközök miatt ezek a kikapcsolódási formák egyre inkább a háttérbe szorulnak. Így a gyermekünknek még csak esélye sem lehet olyan új dolgokat kipróbálni, amelyek akár életre szóló hobbiként vagy munkaként is szolgálhatnak a jövőben.

Ha van rá lehetőségünk, ismertessünk meg minél több sportágat és szórakozási lehetőséget a kicsikkel. Ha pedig az úszás, a labdarúgás vagy éppen a zenélés megtetszik számukra, akkor írassuk be őket bátran az adott foglalkozásra. Ennek köszönhetően már egészen fiatalon megtanulhatják, hogy a sikerért bizony tenni kell, és a valóságban nem olyan gyorsan jönnek az eredmények, mint a virtuális térben.

Tiltsuk az okos eszközök használatát?

Teljes tiltás helyett inkább korlátozzuk a telefonozás, a számítógépezés és a TV-zés mértékét is. Ezek a szórakozási formák inkább legyenek jutalmak, de ne vegyék át a hagyományos játékok és programok szerepét. Tiltani semmiképp nem érdemes őket, hiszen így a gyermekünk kimaradhat azokból a beszélgetésekből, amelyek alapját pontosan a telefonos játékok vagy a TV-ben látott műsorok adják.

Tanítsuk meg, hogy az okos eszközök kifejezetten hasznosak is lehetnek, ha azokat tanulásra is használjuk. Például a telefonos készségfejlesztő játékok sokat segíthetnek a matematika és a helyesírás gyakorlásában is, viszont az offline mókákról se feledkezzünk meg.

Ugyan a 21. században gőzerővel haladunk a teljes digitalizáció felé, de a “régimódi” játékok és tanulási formák még a mai napig ugyanolyan fontosak a gyermekek számára. Természetesen szülőként dönthetünk az okos kütyük teljes körű tiltása mellett is, azonban az arany középút megtalálása és a mértékletességre való tanítás sokkal többet segíthet.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
Klimax: teljes kép a változókorról

Klimax: teljes kép a változókorról

Vannak, akiket hirtelen és váratlanul ér, hogy beléptek a változókorba, míg mások évek óta tudatosan készülnek rá. Mutatjuk, melyek a klimax tünetei, és hogy milyen életmódbeli és étrendbeli változásokkal tudunk enyhíteni a kellemetlenségeken.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
A szerkesztő ajánlja