SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"A kádba is vinné a kismotorját" - meddig normális a ragaszkodás gyerekkorban?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-06-25
Gyermekeknél nagyon gyakori, hogy időszakosan megszállottan ragaszkodnak bizonyos tárgyakhoz, tevékenységekhez vagy témákhoz.
Például mindig tűzoltójelmezt akar felvenni, vagy a fürdőkádba is magával viszi a kismotorját. Ezt a jelenséget monomániának nevezik, és sok szülőben aggodalmat kelthet. De vajon valóban van ok az aggodalomra?
"A kádba is vinné a kismotorját" - meddig normális a ragaszkodás gyerekkorban?

"Monománia" gyerekkorban

"Egy nap arra eszméltem, hogy a fürdőkádba is magával vitte a kismotorját, mert „arra is szüksége van a tűzoltóknak"

Réka azt meséli, hogy amikor a kisfia, Marci kapott egy tűzoltójelmezt ajándékba, azonnal beleszeretett.

"Eleinte csak otthon hordta, de hamarosan már az óvodába is abban akart menni, sőt, még aludni is abban feküdt le. Egy idő után már nemcsak nappal, hanem éjjel-nappal viselte a jelmezt. Aztán jöttek a kisautók, tűzoltó kocsik és egyéb kiegészítők, amikkel játszani akart. Egy nap arra eszméltem, hogy a fürdőkádba is magával vitte a kismotorját, mert „arra is szüksége van a tűzoltóknak.

Eleinte csak mosolyogtam ezen az aranyos szokásán, de amikor már hónapok óta tartott, elkezdtem aggódni. Más kisgyerekes anyukáktól kérdezősködtem, hogy náluk is volt-e ilyen korszak, és persze az interneten is elkezdtem kutakodni, hogy mit tehetnék" - mondja az édesanya. 


Mit mond a pszichológus a témáról? 

A szakemberek szerint szerint a monománia, vagyis a megszállott ragaszkodás egy adott tárgyhoz vagy tevékenységhez az óvodáskorú gyermekeknél gyakori jelenség, és általában nem kell miatta aggódni.

Ez egy normális fejlődési szakasz

A szakértők szerint a gyerekek megszállott ragaszkodása egy adott tárgyhoz vagy témához normális része a fejlődésnek. Ez általában a 2 és 6 éves kor közötti időszakra esik, amikor a gyerekek intenzíven érdeklődnek egy-egy téma iránt.

Biztonságérzetet ad 

Az ilyen megszállottságok gyakran a biztonságérzet megteremtésére szolgálnak. Egy kedvenc tárgy vagy jelmez viselése segít a gyerekeknek megnyugodni és biztonságban érezni magukat, különösen stresszes vagy új helyzetekben.

Kreativitás és képzelőerő

A gyermekek fantáziája határtalan. Egy adott téma iránti megszállottság gyakran a kreativitás és a képzelőerő kifejeződése. Például a tűzoltójelmez viselése segíthet abban, hogy szerepjátékokat játszon és különböző helyzeteket dolgozzon fel.
 

Olvasd el ezt is: A szerepjáték lenyűgöző hatásai gyermekedre - ezért fontos a fejlődésben, és bajt jelezhet, ha kimarad
 

Türelem és irányítás

Fontos, hogy türelmesek legyünk és ne próbáljuk meg erőszakkal megszakítani a gyermek érdeklődését. Ehelyett próbáljuk meg irányítani a megszállottságot úgy, hogy más tevékenységekbe is bevonjuk a gyermeket. Például ha a tűzoltós téma érdekli, olvassunk neki tűzoltós meséket, látogassunk el egy tűzoltóállomásra, de próbáljuk meg eközben más témák iránt is felkelteni az érdeklődését.

Figyeljünk a jelekre!

Bár a legtöbb esetben nincs ok az aggodalomra, érdemes figyelni, hogy a megszállottság mennyire okoz gondot nála a mindennapi életben. Ha nem képes részt venni más tevékenységekben, vagy ha a megszállottság agresszív viselkedéssel jár együtt, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

Az óvodáskorú gyermekek megszállott ragaszkodása egy adott tárgyhoz vagy témához általában teljesen normális és a fejlődési folyamat része. Fontos, hogy türelmesek és megértőek legyünk a gyerekünkkel szemben, és támogassuk ebben az időszakban.

A gyermekek fantáziája és érdeklődése állandóan változik, és idővel valószínűleg új dolgok iránt fognak lelkesedni. A szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy ha a megszállottság komoly zavarokat okoz a gyermek mindennapi életében, akkor kérjük pszichológus segítségét.  

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. "plusz méretes", azaz "test pozitív" divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

Fonseca Lily átlagos testalkatú, hosszú, világosbarna hajú, barna szemű kislány, a XVII. kerületből tűnt el. A rendőrség azt kéri, hogy akinek van információja a kislány tartózkodási helyéről, az jelentkezzen.
A szerkesztő ajánlja