SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egy kevéssé elismert és alkalmazott fejlesztő módszer felelevenítése

Óvári Andrea [cikkei] - 2011-01-12
Pedagógiai tanulmányaink és gyakorlatunk során számtalan pedagógiai módszert ismerünk meg és alkalmazunk több-kevesebb sikerrel.
Egy kevéssé elismert és alkalmazott fejlesztő módszer felelevenítése

Ismerjük a megelőzés, jutalmazás büntetés, megerősítés példamutatás stb. módszereit. Bár gyakorta alkalmazzuk, mégsem tulajdonítunk kellő fontosságot a FELTÉTEL NÉLKÜLI SZERETET ÉS ELFOGADÁS erejének és fejlesztő hatásának.  

A közelmúltban egy kárpátaljai  közösséget látogattam meg, ahol volt alkalmam megtapasztalni ezen módszerek fantasztikus fejlesztő hatását és erejét. A közösséget a szó valódi és legnemesebb értelmében használom.

Kárpát-Ukrajnában, mint tudjuk nagyszámú magyar kisebbség él.  Egy szíves felkérésnek eleget téve jutottam el Beregszászra, ahol a Sámuel alapítvány egy áldásos kezdeményezésnek az életre hívója és egyben koordinátora. Az alapítvány családtípusú gyermekotthonok létrejöttét és életben tartását támogatja. A családok, melyek többségében saját gyermekekkel is rendelkeznek, azt vállalják, hogy 6-8 nehéz sorsú, gyakran sérült, vagy fejlődésükben elmaradott gyermekeket vesznek magukhoz állami gondozásból. A térségben nem ismert sem a korai fejlesztés, sem a logopédiai ellátás, az iskola-előkészítő felkészítés, illetve a részképességek gyengesége miatt kialakuló tanulási nehézség egyéni megtámogatása. A családok teljes mértékben magukra vannak hagyva a problémáikkal. Helyesebben csupán az állam által, mert a közösség olyan fantasztikus erővel van jelen a családok életében, hogy sok esetben a hiányból erény kovácsolódik.  

karpatalja

Nagyon ritkán tapasztalható az ilyen ősi erejű hit, feltétel nélküli elfogadás, önzetlen lelki adakozás, melyet itt minden pillanatban megcsodálhattam.  A családok, bár különböző településeken élnek, mégis mindennapos kapcsolatban állnak a közösségükkel és egymással. A kölcsönös keresztszülőség kialakított szokása által a „komaság” kesze-kusza rendszerében szinte minden család önként vállalt és választott rokoni kapcsolatban is áll egymással. A különböző családokban nevelkedő gyermekek unokatestvérként tartják egymást számon. Rendszeres együttléteikkor a szülők és gyermekek egymást gyámolító, egymásra őszintén figyelő közösségét láthatjuk. A gyerekek különböző életkoruk, és gyakran ilyen-olyan „másságuk” ellenére hosszú órákon keresztül képesek egymással harmonikusan, konfliktusmentesen játszani.  

karpataljaKomolyan el kell gondolkodnom a magyarországi oktatásügy és pedagógia szegregáló, az átlagostól eltérő fejlődésmenetet mutató gyermekeket mesterségesen elkülönítő rendszerének helyességén.
Szakmai munkám során már korábban is tapasztaltam, és most megerősödött bennem az a szemlélet, hogy a szeretetnek gyógyító ereje van. Azokban a családokban, ahol erősen hisznek abban, hogy a gyermek felépül, meggyógyul, ahol elfogadják a gyermek aktuális állapotát, nem betegként kezelik, valóban gyakrabban bekövetkezik a „csoda”. Az elfogadó, bizalmat sugárzó környezetben a szervezet jobban tudja mozgósítani meglévő tartalékait, és a remélt javulás-gyógyulás sokszor valóban bekövetkezik. A feltétel nélküli szeretet és elfogadás azt jelenti, hogy a családok meg tudnak barátkozni azzal a gondolattal, hogy az eltérő fejlődésmenetet mutató gyermek esetlegesen egyes tulajdonságaiban-képességeiben mindig különbözni fog társaitól, de ez nem akadályozza meg a környezetét a teljes elfogadásban.

Valóban nagyon sok minden hiányzik ezeken a magyarok-lakta településeken, hogy a karpataljagyermekek megkaphassák azokat a lehetőségeket és főként pedagógiai segítségeket, amelyek a többszörös hátránnyal induló gyermekek számára a fejlődés és a felzárkózás esélyét biztosíthatnák.   Úgy gondolom, hogy mi, anyaországbeli emberek sokféle módon tudnánk segíteni: helyi pedagógusok továbbképzésével, fejlesztő módszerek betanításával, különböző fejlesztő eszközök kijuttatásával, stb.
Egyetlen dologból azonban a Sámuel alapítvány berkeiben nincs hiány: ez pedig a feltétel nélküli szeretet és elfogadás, amikben a közösség tagjai bővelkednek. Kérjük, alkalmasint jöjjenek át hozzánk Magyarországra, és tanítsák meg nekünk újra ezt a lassan feledésbe merülő, de annál hatékonyabb fejlesztő módszert!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. "plusz méretes", azaz "test pozitív" divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

Fonseca Lily átlagos testalkatú, hosszú, világosbarna hajú, barna szemű kislány, a XVII. kerületből tűnt el. A rendőrség azt kéri, hogy akinek van információja a kislány tartózkodási helyéről, az jelentkezzen.
A szerkesztő ajánlja