SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szabadban, szabadon 2.

[cikkei] - 2004-08-01
Tombol a nyár (vagy éppen a másik három évszak), tombol szemünk fénye is, a lakásban. Amikor már minden ész- és tekintélyérvet latba vetve sem tudjuk rávenni, hagyjon már minket békén dolgozni/tanulni/főzni/ vasalni, és az alsó szomszéd is hatodjára dörömböl a plafonon, érdemes elgondolkozni azon, hogy talán levegőre vágyik a drága. Dobjunk sutba minden "fontos" teendőt, elsősorban saját fontoskodásunkat, és menjünk ki a szabadba!
Szabadban, szabadon 2.

Mielőtt azonban elindulunk, pakoljunk be néhány, a vidám szórakozáshoz szükséges kelléket: kislabdát, babzsákokat, zsineget, gumiszalagot, zacskókat, aszfaltkrétát, - mindezekkel játszhatjuk a különböző szabadtéri szabályjátékokat, de improvizálhatunk is velük!. Ha már kiértünk az erdőbe, mezőre, faluszélre, vagy egyszerűen csak a játszótérre, és kellőképpen eluntuk a triciklivel, biciklivel körbe-körbe szpídelő utód(ok) után való rohangálást, netán ők is, felhívhatjuk a figyelmüket néhány régi, jól bevált játékra, amelyekre talán még emlékszünk annyira saját gyermekkorunkból, hogy meg is bírjuk tanítani gyermekeinknek, méghozzá úgy, hogy az igazi örömteli élményt szerezzen nekik is, nekünk is. A legapróbbak figyelmét is sokáig le tudja kötni, ha a hátizsákból előkerülő babzsákkal célbadobást rendezünk - a zsákokon kívül nem kell más, csak egy vödör, ha az sincs, akkor egy gödör! Aki háromból háromszor beletalál, nyereményben részesülhet, amely lehet egy szép kavics vagy levél, vagy egy ritka termés, amit szintén itt gyűjtöttünk.

A gyűjtögetésből is lehet játékot, versenyt csinálni: ki tud többféle termést, többféle levelet, érdekes ágacskát, csigaházat összegyűjteni? Közben persze nem árt felhívni csemeténk figyelmét, hogy az ágakról, bokrokról letépni a levelet "nem ér". Annyira nem, hogy nem is szabad. A gyűjteményből aztán rögtönözhetünk kiállítást, vagy készíthetünk belőlük egy nagy fantáziaképet ott, helyben. Ha kavicsokat gyűjtöttünk, építhetünk belőlük házat, képet, és ha eszünkbe jutott magunkkal hozni egy kis pillanatragasztót, netán akrilfestéket meg ecsetet, mókás figurákat varázsolhatunk belőlük percek alatt.
 
Okosodjunk: természeti oktatójátékok

A természet színei csodálatosak, de sokszor alaposan ki kell nyitnunk a szemünket, ha pontosan szeretnénk látni őket. Ebben segíthet a Színes séta nevű játék, amely abból áll, hogy az egyik gyerek dobja el a babzsákot, amerre neki tetszik. Keressük meg, hol ért földet. Kérjük meg őt vagy a testvérét, hogy egy, a babzsák közelében található dologról mondja meg, milyen színű, és nevezze is meg azt. Ezután egy másik gyerek dobja el a. babzsákot. Kb. 10 percen keresztül ismételgessük. Így kialakul egy "útvonal", pl.: a barna fától a sárga virágig, a sárga virágtól a zöld fűig, a zöld fűtől a fekete bogárig, stb.

Természeti memóriajáték: tetszőleges számú hatéves és idősebb gyerek játszhatja. Gyűjtsünk össze 5-6 követ, mohát, fakéreg darabot, levelet, stb. és takarjuk le őket. Vegyük le a takarót kb. 5 másodpercre, majd tegyük vissza. A gyerekek ezalatt jól nézzék meg a kitakart dolgokat. Kérjük meg őket, hogy keressenek hasonlókat néhány (kb. 5) perc alatt.
 
Most aztán mozgás!


Persze, ha már a jó levegőn vagyunk, azt is szeretnénk, ha sarjunk minél többet mozogna, hiszen ezáltal vesz föl - fokozott légzése során - jó sok aktív oxigént a friss levegőn, s ezáltal edződik, ügyesedik. A tágas, szabad térben való versenyfutást kortól, nemtől függetlenül szinte minden gyermek imádja, de még ezt is feldobhatjuk kissé azzal, ha faérintő futássá avanzsáljuk: a versenytáv során a kijelölt fákat meg kell érinteni, vagy körbe kell futni. Aztán ugye ott van a jó öreg fogócska, bújócska, kidobós, ezeket sem lehet megunni, mert általában nagy nevetésbe fulladnak, és ami a fő, hogy játék közben aktív mozgásra serkentik sarjunkat. Lássuk, miket lehet még csinálni.
 
Ugrabugrák

Ha betonos vagy ledöngölt földes helyre megyünk, szinte adja magát az ugróiskola, vagy más néven  kricc. Az egy, egy, egy, páros, egy-típusú ugróiskola után magunk is találhatunk ki különböző kricceket, például rajzolhatunk egy nagy csigát vagy csillagot a földre, részekre osztjuk, megszámozzuk, és máris kész a csiga- vagy csillagiskola - ugye, milyen jól hangzik?

Emlékszünk még a gumizásra? Egy legalább három méter hosszú gumiszalagot a két végénél kössünk össze, és álljunk bele. másodmagunkkal, lehetőleg egy nagyobb gyermekkel, és toljuk le a gumit a bokánkig, majd húzzuk ki a szalagot azáltal, hogy eltávolodunk egymástól. Másik gyermekünk, vagy az odacsábult szomszéd kiskoma feladata, hogy a kifeszített gumiszalagok között különböző ugrófeladatokat hajtson végre, például páros lábbal a szalagokra, majd közibük ugrás, majd kiugrás féllábon. Ha nem jutnak eszünkbe gyermekkorunk gumis mondókái (szerzőnk is így járt), akkor találjunk ki néhányat saját magunknak.
 
Fiúknak!

Játszhatunk kakasviadalt, már négy-ötéves gyerekek tudják élvezni. Féllábra áll a két kiskakas, kezüket hátul kulcsolják össze, majd próbálják meg ellenfelüket úgy meglökni vállal, karral, hogy az a másik lábát is letegye.


Másik erőnléti kedvenc lehet a Botdöngető, amelyet legalább négyen érdemes játszani.  A játék nagyon egyszerű: a  réten leszúrt bot  köré áll a csapat, egymás kezét erősen megfogva. Mindenki elkezd hátrálni, ezzel akadályozva meg, hogy társa elérhesse a botot. Ahol a kör szétszakad, onnan a két játékos kiszáll.

A labdajátékok általában 6 főtől játszhatók, ezért - ha csak nem vagyunk "nagyon" nagycsaládosok, hívogassuk oda a környéken fellelhető kis lurkókat is.  A focin kívül jó - bár nem nadrágkímélő - a pókfoci, csak kaput kell rögtönözni négy hátizsákból. A japán rögbi esetében pedig terpesztett, szomszédunkhoz érő lábbal kört alakítunk és magunkat védve igyekszünk társunk lába között átütni a labdát. Akinél a labda kigurul, az kiáll és ő dobja be a labdát a bent maradó játékosoknak.

Ügyesedjünk: társasok nagyobbacskáknak

Óriáshernyó

A gyerekek álljanak libasorba. Kössük egymáshoz az első és második gyerek jobb lábát, a második és harmadik gyerek bal lábát, és így tovább. Mindenki tegye a kezét az előtte álló vállára. és haladjanak végig az előre kitűzött pályán. Az első játékos a fej, ő ad utasításokat a test többi részének.

Vigyázat, karvaly!

Néhány kis labda vagy babzsák-madár. A játék menete: Az egyik játékos legyen a karvaly. A többiek bokrok lesznek, akik legalább 6 méter átmérőjű kört alkotnak. Az egyik "bokor" kezébe adjuk a "madarat": kis labdát vagy babzsákot. Adott jelre a "bokrok" egymásnak dobálják a "madarat", a karvaly pedig megpróbálja elkapni. Ha sikerül, helyet cserél azzal a "bokorral", amelyik dobta a madarat. Több madárral is játszhatjuk (madárcsapat).

Erős szél fúj azokra...

A játékosok számánál egyel kevesebb kört rajzolunk a földre és mindenki elfoglal egyet (már akinek jut). Akinek nem jutott hely, az a következőt mondja : "Erős szél fúj azokra, akik ..." és itt egy olyan tulajdonságot (pl. kék/barna szeműek, fülbevalójuk van, fűzős cipőjük van, stb.) mond, ami több másik játékosra is igaz. Akikre teljesül az állítás, azok elhagyják a helyüket, és egy új helyet próbálnak maguknak szerezni (volt saját helyére nem állhat vissza senki). Ezt próbálja kihasználni a hely nélküli játékos is.Ha a tulajdonság csak egy játékosra igaz, akkor újat kell mondani. A középen álló mondhat "Hurrikán!"-t is, ekkor mindenki kénytelen elhagyni a helyét.

Országszerzés

Döngölt földön vagy betonon játszható, előbbi esetben egy botra, utóbbiban egy krétára van szüksége minden játékosnak. Jó nagy kört rajzolunk a földre, amelyet a játékosok számának megfelelő, egyenlő részekre osztunk, amelyeknek közepére állnak a játékosok. Minden részt elnevezünk egy országnak. A kör közepére áll egy játékos, labdával vagy babzsákkal a kezében. "Országot hódítok, valakit megdobok!" - kiáltásra megpróbál valakit eltalálni, miközben az országtulajdonos játékosok elhajlással, guggolással, ugrálással próbálják ezt kivédeni, de nem hagyhatják el az országukat! Ha sikerül valakit eltalálni, annak az országából akkora területet hasít ki, amekkorát egy helyben állva elér, s visszaáll saját országába. A következő körben az eltalált játékos dob. Ha senkit nem talált el, a dobó játékos marad a körben. Az nyer, aki az első játékos országának elfogyásakor a legnagyobb területet mondhatja magáénak.

Természetesen korántsem teljes a lista, rengeteg, könyvtárból is kölcsönözhető könyv foglalkozik szabadtéri gyermekjátékokkal. Mégis, talán azokkal a mókákkal lehet a legnagyobb sikert aratni, amelyeket gyermekünkkel együtt találunk ki, és fejlesztünk tökélyre! A legfontosabb azonban az együtt-játszás, versengés, nevetés felhőtlen öröme a jó levegőn.

 Szabadban, szabadon 1.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
Tények és tévhitek a kullancs helyes eltávolításáról - VIDEÓVAL

Tények és tévhitek a kullancs helyes eltávolításáról - VIDEÓVAL

A kullancsok csaknem háromszáz betegséget terjesztenek, ám ezek közül az emberre csak néhány veszélyes. Hazánkban a két leggyakoribb a Lyme-kór és a vírusos agyvelő-, agyhártyagyulladás. Ezek elkerülése érdekében fontos, hogy a kullancscsípés esetén mielőbb távolítsuk el a vérszívót. A Semmelweis Egyetem oktatóvideója ehhez nyújt segítséget.
Az 5 legfontosabb dolog, amit érdemes tudni a krónikus vesebetegségről

Az 5 legfontosabb dolog, amit érdemes tudni a krónikus vesebetegségről

A krónikus vesebetegség mára már népbetegségnek számít, amely a világ lakosságának mintegy 10%-át, azaz több mint 800 millió embert érint. Noha az idősek és a nők között gyakrabban fordul elő, legnagyobb kockázatnak a cukorbetegek és a magas vérnyomásban szenvedők vannak kitéve, az előbbiek közül minden harmadiknak, az utóbbiak esetében pedig minden ötödiknek van valamilyen vesebetegsége. Évente milliók halnak meg a betegség okozta szövődményekben: az előrejelzések szerint 2040-re a krónikus veseelégtelenség lesz az 5. leggyakoribb halálozási ok világszerte.1
A szerkesztő ajánlja