SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezek a jelek utalhatnak arra, hogy hiperérzékeny anyuka vagy

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-05-27
Lehet, hogy te is könnyen elérzékenyülsz, hogy azonnal feszült leszel, ha sír a babád, vagy zavarnak az erős zajok, a túl sok ingertől pedig könnyen elfáradsz. A pszichológusok szerint mindez nem feltétlen negatív: akár még előnyünkre is válhat.
Ezek a jelek utalhatnak arra, hogy hiperérzékeny anyuka vagy

Mit jelent az, hogy hiperérzékeny valaki? 

Mit is jelent pontosan hiperérzékeny anyának lenni, és mit tehetünk, ha úgy érezzük, hogy túl sok inger ér minket, és már nem bírjuk? 

Tünetek, amelyek hiperérzékenységre utalhatnak

  1. Feszült leszel, ha sír a gyerek: Ha a gyermeked sírása azonnal feszültséget és szorongást vált ki belőled, az annak a jele lehet, hogy hiperérzékeny vagy. A sírás normális része a babák kommunikációjának, de ha ez túlzott stresszt okoz nálad, az figyelmeztető jel lehet.

  2. Könnyen elfáradsz: Az állandó fáradtság érzése, még akkor is, ha látszólag eleget aludtál, szintén jelezheti a hiperérzékenységet. Az érzelmi és mentális megterhelés ugyanis gyakran okoz fizikai kimerültséget.

  3. Könnyen elérzékenyülsz: Ha gyakran érzel késztetést sírásra, akár apróságok miatt is, ha könnyen válsz érzelmileg túlfűtötté, az is a hiperérzékenység egyik tünete lehet.

  4. Erős érzelmi reakcióid vannak: Ha gyakran tapasztalsz erős érzelmi reakciókat, mint például dühkitörések, szorongás vagy túlzott boldogság, az is utalhat hiperérzékenységre.

  5. Túlzott aggodalom jellemző rád: Ha folyamatosan aggódsz a gyermeked biztonsága, egészsége vagy jövője miatt, az szintén jelezheti, hogy túlzottan érzékeny vagy.


Egyéb jelek

  1. Környezetre való érzékenység: Ha a zajos, zsúfolt helyek vagy erős fények kifejezetten zavarnak. 

  2. Társas kapcsolatok nehézségei: Az érzékenység hatással lehet a baráti és családi kapcsolatokra is. Lehet, hogy nehezen viseled a kritikát, vagy túlságosan aggódsz mások véleménye miatt.

  3. Perfekcionizmus: Ha túlzottan törekszel a tökéletességre, és nehezen viseled a hibákat vagy a rendetlenséget.


Mit tehet az édesanya, ha elfáradt a túl sok ingertől?

  1. Magaddal is törődj: Az első és legfontosabb lépés a saját igényeid kielégítése: beleértve a rendszeres pihenést, relaxációs technikákat, mint például a meditáció vagy a jóga, és a megfelelő alvást.

  2. Támogatás kérése: Ne félj segítséget kérni a családtól, barátoktól vagy szakemberektől! Ha támogató közeg vesz téged körül, az már önmagában segíthet a stressz csökkentésében.

  3. Határok kijelölése: Fontos, hogy világos határokat állíts fel, és tudd, mikor mondhatsz nemet. Ne érezz bűntudatot amiatt, ha időre van szükséged. 

  4. Érzelmek kezelése: Tanuld meg felismerni és kezelni az érzelmeidet. A pszichológusok szerint a mindfulness technikák és a kognitív viselkedésterápia hatékony eszközök lehetnek ebben. 

  5. Fizikai aktivitás: A rendszeres testmozgás is segíthet a stressz csökkentésében és az általános jólét növelésében.


Pszichológus szakértők véleménye

A pszichológusok szerint a hiperérzékenység nem negatív tulajdonság, hanem egy olyan jellemző, amely különleges figyelmet igényel. Dr. Elaine Aron, a hiperérzékenység kutatója szerint

az érzékeny emberek gyakran mélyebben élnek meg érzelmi tapasztalatokat, ami egyben előny és kihívás is lehet számukra. Fontos, hogy az érintettek megtanuljanak együtt élni érzékenységükkel, és megfelelő eszközöket kapjanak a stressz és az érzelmi túlterheltség kezelésére.

A legfontosabb tehát, hogy felismerd és elfogadd saját érzékenységedet, és találj olyan stratégiákat, amelyek segítenek a mindennapi kihívások kezelésében. Az érzelmek tudatos kezelése és a környezetedben élők támogatása mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kiegyensúlyozottabb és boldogabb anyuka lehess.


Így tudod elmagyarázni másoknak a hiperérzékenységedet

A hiperérzékenység megértése és elfogadása nem mindig könnyű mások számára. Íme pár tipp, ami segíthet:
 

1. Kezdd az alapokkal!

Magyarázd el, hogy ez egy olyan személyiségjegy, amely az emberek 15-20%-ánál jelen van. A hiperérzékeny emberek mélyebben élik meg az érzelmeiket, és jobban reagálnak a környezetük ingereire.
 

2. Használj példákat!

Konkrét példák segítségével könnyebben megérthetik mások, mit érzel és miért reagálsz úgy, ahogy. Például:

  • "Amikor a gyerek sír, akkor az rám nagyon erős érzelmi hatást gyakorol, és azonnal feszültté válok."
  • "Ha egy zajos környezetben vagyok, hamar elfáradok és szorongóvá válok."
     

3. Emeld ki az erősségeidet!

Fontos, hogy ne csak a nehézségekről beszélj, hanem az érzékenység előnyeiről is. Például:

  • "Az érzékenységem miatt nagyon empatikus vagyok, és jól megérzem mások érzelmeit."
  • "Ez a tulajdonság segít abban, hogy nagyon figyeljek másokra és jobban megértsem őket."
     

4. Használj hasonlatokat!

Például:

  • "Olyan ez, mintha a hangerő mindig kicsit magasabb lenne nálam, mint másoknál. A dolgok, amik másokat kevésbé zavarnak, nálam sokkal intenzívebben jelentkeznek."
     

5. Beszélj a megküzdési stratégiákról!

Mondd el, hogyan kezeled a hiperérzékenységedet, és hogy milyen stratégiákat alkalmazol a mindennapi életben. Ez segíthet másoknak megérteni, hogy dolgozol azon, hogy kezelni tudd az érzékenységedet.
 

6. Legyél nyitott és őszinte!

Ne félj őszintén beszélni az érzéseidről és a kihívásaidról! Az őszinteség és a nyitottság segíthet másoknak jobban megérteni és elfogadni téged.
 

7. Kérj türelmet és megértést!

Mondd el, hogy a hiperérzékenységed miatt néha több időre vagy nyugalomra van szükséged, és kérd, hogy legyenek türelmesek veled.

Az ilyen típusú kommunikáció segíthet abban, hogy a környezeted jobban megértsen és támogasson téged a mindennapokban.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Hogyan segíthetünk a gyermekünknek, ha azt gyanítjuk, hogy bántalmazás, zaklatás áldozata lett?

Hogyan segíthetünk a gyermekünknek, ha azt gyanítjuk, hogy bántalmazás, zaklatás áldozata lett?

A szülő egyszer csak elkezdi érezni, hogy valami nincs rendben. A gyerek minden nap úgy indul el az iskolába, mint aki poklot készül járni. Rémálmai vannak, reggel karikás szemekkel ébred, fejfájásra, hasfájásra panaszkodik. Több pénzt kér tízóraira, mégis alig eszik, veszít a súlyából, tolltartója, személyes tárgyai rendre eltűnnek. Biciklije tele van sérülésnyomokkal, jegyei romlanak, hosszú ujjú pulóverét a csuklójára húzza, kapucniját pedig a fejére. Amikor saját magáról, mint értéktelen és semmire való emberről nyilatkozik meg, a szülő már biztos benne: valaki zaklatja, bántalmazza őt az iskolában. A fenti példák már súlyos abúzusra utalnak, melyben azonnal segítséget kell kérni.
Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. "plusz méretes", azaz "test pozitív" divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
A szerkesztő ajánlja