SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Szakács-szótár S-Zs-ig

Németh Ági [cikkei] - 2006-08-30
Tudod, hogy mit jelent a savarin, sodó, spatula, sraffozás, szegy, szilvareszt, stek, tarkedli, turnírozni, toast, truffli?

Egy sütemény vagy étel elkészítésekor, amikor kezünkbe vesszük a receptet, néha szembesülünk azzal, - akár kezdő, akár gyakorló háziasszonyok vagyunk -, hogy olyan kifejezéssel találkozunk, melynek nem tudjuk a jelentését. Ilyen például a savarin, sodó, spatula, sraffozás, szegy, szilvareszt, stek, tarkedli, turnírozni, toast, truffli, vetrece, és még sokáig sorolhatnám a hasonló szavakat. Ha nem tudjuk, mit is jelentenek ezek az egyes szavak, nehéz elkészíteni receptek alapján a süteményt vagy az ételt. Elérkeztünk a szakács-szótár utolsó részéhez, és remélem az olvasóknak tudtunk vele segíteni, mert találtak benne olyan kifejezéseket, amely hasznos volt a számukra.


Savarin (szavaren): kelt tésztából készül egy speciális gyűrű alakú sütőben, - forró barackízzel megkenjük, vegyes gyümölccsel megszórjuk, és tejszínhabbal díszítjük.
Saigmant (szényan): angolosra sütött húsok sütési foka
Salpicon: ragu (gomba, zöldség, hús)
Smizírozás: formák, aszpikkal való bélelése
Sodó: melegmártáshoz tojásfehérjét keverünk
Sódar: füstölt sonka
Sprotni: szardíniaféle különböző apró hal, olajban vagy füstölve
Spatula-spakli: késhez hasonló, nem éles szerszám
Spiz: díszes tű mellyel díszítünk (rászúrunk különböző díszítőanyagokat)
Sraffozás: sűrű bevagdosás: pl. pogácsa
Szardella: apró szardíniafajtájú halak pépesítve
Szalamander: sütőberendezés
Szárazpác: húsok különböző fűszerekkel való bedörzsölése
Szegy: borjú, marha és nagyobb állatok: mellkasi és has alatti része
Stek: sertés diójából 15-18 dkg –os szelet, rostonsütve
Szilvareszt: párolt szilva
Szokli: tálalótálra köretet rakunk, és arra tesszük a húst (ez lehet csak saláta is)


Szűzpecsenye: rövidkaraj alatti hengeres alakú húsrész
Stircelt burgonya: hagymás tört burgonya
Tarkedli: élesztős palacsinta tészta
Tányérhús: főtt marhahús: hátszínből, a csonttal együtt levágott szelete
Timbál: sóslinzerből készült tésztakosár
Toast: pirított zsemle
Tőtike: zsenge szőlőlevélbe töltött darálthúsos töltelék
Truffli: szarvasgomba
Turnírozni: zöldségfélék recésalakú formázása
Tűzdelés: fokhagymával, szalonnával, fűszerekkel készített hús (a húst bevágjuk, és pl. a fokhagymát a résbe dugjuk)
Velesült burgonya: a hússal együtt sütött cikkekre vágott burgonya
Velsh rabbit: sajtkrémes pirított kenyér
Vetrece: savanykás ízű marhatokány (erdélyi étel)
Vinaigrette: zöldfűszer vagdalék: petrezselyem, bazsalikom, tárkony stb.
Zsálya: fűszer és gyógynövény: levele vadételek fűszere




(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A ferde testhelyzetben való alvás előnyei

A ferde testhelyzetben való alvás egy enyhén döntött fekvőfelület révén hasznosítja a gravitációt. Az ötlet nem újkeletű: bizonyos állatfajok és már az ókori egyiptomiak is felismerték, hogy a fej kissé megemelt helyzete sokszor előnyösebb. A modern tudomány pedig megerősíti, hogy a 3,5-5 fokos szöggel megemelt ágy segítheti a jobb alvást, a regenerációt és a méreganyagok eltávolítását.

Életmentés-Elsősegély Egészségügyi vészhelyzetben

Az elsősegélynyújtás és az életmentő beavatkozások kapcsán gyakran felmerül a kérdés, hogy "Miért kellene ezt tudnom? Nem vagyok egészségügyi szakember!" Erre a válasz egyszerű: a váratlan események nem válogatnak szakmai háttér vagy felkészültségi szint szerint.

Szaunában pihentek a szülők, miközben gyermeküket újraélesztették a siklósi fürdőben

Sokk és döbbenet uralkodott el a siklósi fürdőben, amikor egy 6 éves kisfiút kellett újraéleszteni - szülei eközben éppen a szaunában tartózkodtak. A majdnem tragédiába torkolló eset a Siklósi Hírek beszámolója szerint komoly következményeket vonhat maga után.

Fiatal édesanya tragédiája: agyvérzés következtében hunyt el a szülés után

Megdöbbentő tragédia rázta meg a nyíregyházi közösséget: egy 22 éves kismama életét vesztette nem sokkal gyermeke születése után. Az eset körülményeit jelenleg is vizsgálják a hatóságok és az egészségügyi szakemberek.​

Évente 5 ezren halnak meg itthon vastagbélrákban, pedig szűréssel megelőzhető lenne a betegség (VIDEÓVAL)

Ugrásszerű növekedést mutat az utóbbi évtizedekben a vastag- és végbéldaganatok száma: Magyarországon mintegy kilencezer új vastagbéldaganatot diagnosztizálnak évente, és ez a második leggyakoribb halált okozó daganatos betegség, amely évente mintegy ötezer ember életét követeli. A már kialakult daganat felismerése mellett a betegség meg is előzhető az időben elvégzett vastagbéltükrözéssel (kolonoszkópia), és a daganatos elfajulásra hajlamos polipok eltávolításával. A Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója azt mutatja be, hogyan kell a vizsgálatra felkészülni, mi történik a vastagbéltükrözés során, és mire kell számítani azt követően.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja