SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szakács-szótár S-Zs-ig

Németh Ági [cikkei] - 2006-08-30
Tudod, hogy mit jelent a savarin, sodó, spatula, sraffozás, szegy, szilvareszt, stek, tarkedli, turnírozni, toast, truffli?
Szakács-szótár S-Zs-ig

Egy sütemény vagy étel elkészítésekor, amikor kezünkbe vesszük a receptet, néha szembesülünk azzal, - akár kezdő, akár gyakorló háziasszonyok vagyunk -, hogy olyan kifejezéssel találkozunk, melynek nem tudjuk a jelentését. Ilyen például a savarin, sodó, spatula, sraffozás, szegy, szilvareszt, stek, tarkedli, turnírozni, toast, truffli, vetrece, és még sokáig sorolhatnám a hasonló szavakat. Ha nem tudjuk, mit is jelentenek ezek az egyes szavak, nehéz elkészíteni receptek alapján a süteményt vagy az ételt. Elérkeztünk a szakács-szótár utolsó részéhez, és remélem az olvasóknak tudtunk vele segíteni, mert találtak benne olyan kifejezéseket, amely hasznos volt a számukra.


Savarin (szavaren): kelt tésztából készül egy speciális gyűrű alakú sütőben, - forró barackízzel megkenjük, vegyes gyümölccsel megszórjuk, és tejszínhabbal díszítjük.
Saigmant (szényan): angolosra sütött húsok sütési foka
Salpicon: ragu (gomba, zöldség, hús)
Smizírozás: formák, aszpikkal való bélelése
Sodó: melegmártáshoz tojásfehérjét keverünk
Sódar: füstölt sonka
Sprotni: szardíniaféle különböző apró hal, olajban vagy füstölve
Spatula-spakli: késhez hasonló, nem éles szerszám
Spiz: díszes tű mellyel díszítünk (rászúrunk különböző díszítőanyagokat)
Sraffozás: sűrű bevagdosás: pl. pogácsa
Szardella: apró szardíniafajtájú halak pépesítve
Szalamander: sütőberendezés
Szárazpác: húsok különböző fűszerekkel való bedörzsölése
Szegy: borjú, marha és nagyobb állatok: mellkasi és has alatti része
Stek: sertés diójából 15-18 dkg –os szelet, rostonsütve
Szilvareszt: párolt szilva
Szokli: tálalótálra köretet rakunk, és arra tesszük a húst (ez lehet csak saláta is)


Szűzpecsenye: rövidkaraj alatti hengeres alakú húsrész
Stircelt burgonya: hagymás tört burgonya
Tarkedli: élesztős palacsinta tészta
Tányérhús: főtt marhahús: hátszínből, a csonttal együtt levágott szelete
Timbál: sóslinzerből készült tésztakosár
Toast: pirított zsemle
Tőtike: zsenge szőlőlevélbe töltött darálthúsos töltelék
Truffli: szarvasgomba
Turnírozni: zöldségfélék recésalakú formázása
Tűzdelés: fokhagymával, szalonnával, fűszerekkel készített hús (a húst bevágjuk, és pl. a fokhagymát a résbe dugjuk)
Velesült burgonya: a hússal együtt sütött cikkekre vágott burgonya
Velsh rabbit: sajtkrémes pirított kenyér
Vetrece: savanykás ízű marhatokány (erdélyi étel)
Vinaigrette: zöldfűszer vagdalék: petrezselyem, bazsalikom, tárkony stb.
Zsálya: fűszer és gyógynövény: levele vadételek fűszere




(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?

Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?

A vizelet a vese működésének eredménye, azaz segítségével számos belgyógyászati problémára derülhet fény. Dr. Rákász István az Urológiai Központ urológusa szerint vizelési panaszok, illetve urológiai jellegű tünetek esetén elengedhetetlen a vizeletvizsgálat, de az évenkénti kivizsgálás részeként is fontos megcsináltatni.

A szerkesztő ajánlja