SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

A bio étkezés bemutatása

Családinet [cikkei] - 2006-09-20
Annak ellenére, hogy többségünkben pozitív benyomást kelt a ’bio’, vagy ’öko’ kifejezés, általában nem tudjuk mit is jelent az élelmiszereken szereplő jelzés, miért is lenne fontos jobban preferálnunk ezeket a termékeket.

Manapság, amikor az ár és a reklámok a meghatározóak vásárlási szokásaink befolyásolásában, rohanó életvitelünk miatt könnyen átsiklunk a fogyasztott cikkek összetételének tüzetes vizsgálatán. Ahhoz, hogy megértsük miféle pluszt nyújt egy ’bio’, vagy ’öko’ jelzéssel ellátott termék, meg kell értenünk, hogy miben különbözik ezeknek a termékeknek az előállítása a hagyományos élelmiszerekétől.

 

Elég, ha megnézzük a boltban a termék összetevőit. A sokat emlegetett ’E’ összetevők mind mesterséges anyagok, amelyek javítani hivatottak a silány minőségű, mesterségesen manipulált élelmiszerek állagát. Gondoljunk csak bele, hogy olyan termékeket fogyasztunk nap mint nap, amelyeket az élőlények – a vegyszerezés következtében – messziről elkerülnek termőföldön. Mivel az előállítás nagyüzemi körülmények között felgyorsítva, mesterséges anyagokkal (műtrágya, vegyszer, hormon, állományjavítók) manipulálva történik, a hagyományos élelmiszereknek jóval kisebb a bel, a vitamin- és élőflóra tartalma, ellenben rengeteg immunrendszert gyengítő anyagot tartalmaznak.

 

A hagyományos étkezés eredménye, hogy gyermekeink zsíros és szénhidrátban dús, rendkívül cukros, vitamint, ásványi sót, stb. nem, vagy csak alig tartalmazó ételeket esznek. Így nem csoda, ha állandóan betegek.

 

 

Már az elnevezés is meghökkentő; amíg a múlt század közepéig a ’hagyományos’ elnevezés a ’bio’, illetve ’öko’ termékminőséget takarta, addig most ezek a termékek a kínált élelmiszerek elenyésző hányadát jelentik, és külön jelzéssel kell ellátni, mert manapság már a vegyszerezés a ’hagyományos’ termesztési mód.

 

Tehát, ha mindezek függvényében valaki még mindig arra hivatkozna, hogy azért nem engedheti meg magának az egészséges bioétkezést, mert mintegy másfél-kétszeresébe kerül, mint a hagyományos étkezés, tegyük fel a következő, származékos kérdéseket.

 

Hányszor vagyunk betegek egy évben? Többször, vagy kevesebbszer, mint az elmúlt években? Mekkora kiesést jelent ez a munkából, illetve mennyi bosszúságot okoz?

 

 

  • Mennyit költünk táplálék-kiegészítőkre, vitaminokra, ásványi anyagokra? Miért van erre szükségünk, mikor a tápláléknak tartalmaznia kellene ezeket az alapvető anyagokat?

 

  • Miért tartjuk elérhetetlennek a ’bio’, ’öko’ termékeket, amikor a magasabb beltartalom miatt jóval kevesebb is elég belőlük?

 

  • Miért van az, hogy külföldön ugrásszerűen növekszik a biotermékek aránya, és megfelelő sajtót kap a bioétkezés népszerűsítése?

 

                                                                      

  / Csomár Zoltán, www.biofarmer.hu /

 

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat

Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.

A tartós és egészséges fogyás kulcsa az életmódterápia

Az egészséges fogyáshoz a személyre szabott étrenden és a mozgáson alapuló életmódterápián át vezet az út - mondja dr. Vékony Blanka dietetikus. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanársegédje kiemeli: az életmódterápiában nem önmagában a fogyáson, hanem a test zsír-izom arányának optimalizálásán van a hangsúly. Emellett itt fontos szempont a fokozatosság és a fenntarthatóság, szemben a divatdiétákkal, amelyek gyors sikerrel kecsegtetnek ugyan, de akár különféle hiánybetegségekhez is vezethetnek.

A rozmaring rejtett ereje: új fegyver lehet az Alzheimer-kór ellen

Egy eddig kevéssé vizsgált vegyület a népszerű fűszernövényben komoly áttörést hozhat a demencia kutatásában.

Egy anya megkéselte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulás után

A szülői szeretetnek a világ legbiztonságosabb helyét kellene jelentenie egy gyermek számára. Tragikus módon azonban előfordul, hogy éppen a gondviselők okoznak fájdalmat. Nemrégiben egy anya állítólag halálra késelte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulást követően.

Az emlődaganat helyi kiújulásának típusa és ideje előrejelezheti a lehetséges áttéteket

Gépi tanulás segítségével nagy pontossággal megjósolható, hogy az emlőrák elsődleges kezelése után milyen típusú helyi kiújulásra van esély, és ezután kialakulhatnak-e szervi áttétek, derül ki a Semmelweis Egyetem friss kutatásából. A szakemberek 154 beteg adatainak elemzésével egyebek mellett kimutatták, hogy minél több idő telik el az első diagnózis és a tumor visszatérése között, annál kisebb az áttétek kockázata. A kutatás eredményei fontos lépést jelenthetnek a személyre szabott terápiás stratégiák kialakításában.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja