SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szakács-szótár S-Zs-ig

Németh Ági [cikkei] - 2006-08-30
Tudod, hogy mit jelent a savarin, sodó, spatula, sraffozás, szegy, szilvareszt, stek, tarkedli, turnírozni, toast, truffli?
Szakács-szótár S-Zs-ig

Egy sütemény vagy étel elkészítésekor, amikor kezünkbe vesszük a receptet, néha szembesülünk azzal, - akár kezdő, akár gyakorló háziasszonyok vagyunk -, hogy olyan kifejezéssel találkozunk, melynek nem tudjuk a jelentését. Ilyen például a savarin, sodó, spatula, sraffozás, szegy, szilvareszt, stek, tarkedli, turnírozni, toast, truffli, vetrece, és még sokáig sorolhatnám a hasonló szavakat. Ha nem tudjuk, mit is jelentenek ezek az egyes szavak, nehéz elkészíteni receptek alapján a süteményt vagy az ételt. Elérkeztünk a szakács-szótár utolsó részéhez, és remélem az olvasóknak tudtunk vele segíteni, mert találtak benne olyan kifejezéseket, amely hasznos volt a számukra.


Savarin (szavaren): kelt tésztából készül egy speciális gyűrű alakú sütőben, - forró barackízzel megkenjük, vegyes gyümölccsel megszórjuk, és tejszínhabbal díszítjük.
Saigmant (szényan): angolosra sütött húsok sütési foka
Salpicon: ragu (gomba, zöldség, hús)
Smizírozás: formák, aszpikkal való bélelése
Sodó: melegmártáshoz tojásfehérjét keverünk
Sódar: füstölt sonka
Sprotni: szardíniaféle különböző apró hal, olajban vagy füstölve
Spatula-spakli: késhez hasonló, nem éles szerszám
Spiz: díszes tű mellyel díszítünk (rászúrunk különböző díszítőanyagokat)
Sraffozás: sűrű bevagdosás: pl. pogácsa
Szardella: apró szardíniafajtájú halak pépesítve
Szalamander: sütőberendezés
Szárazpác: húsok különböző fűszerekkel való bedörzsölése
Szegy: borjú, marha és nagyobb állatok: mellkasi és has alatti része
Stek: sertés diójából 15-18 dkg –os szelet, rostonsütve
Szilvareszt: párolt szilva
Szokli: tálalótálra köretet rakunk, és arra tesszük a húst (ez lehet csak saláta is)


Szűzpecsenye: rövidkaraj alatti hengeres alakú húsrész
Stircelt burgonya: hagymás tört burgonya
Tarkedli: élesztős palacsinta tészta
Tányérhús: főtt marhahús: hátszínből, a csonttal együtt levágott szelete
Timbál: sóslinzerből készült tésztakosár
Toast: pirított zsemle
Tőtike: zsenge szőlőlevélbe töltött darálthúsos töltelék
Truffli: szarvasgomba
Turnírozni: zöldségfélék recésalakú formázása
Tűzdelés: fokhagymával, szalonnával, fűszerekkel készített hús (a húst bevágjuk, és pl. a fokhagymát a résbe dugjuk)
Velesült burgonya: a hússal együtt sütött cikkekre vágott burgonya
Velsh rabbit: sajtkrémes pirított kenyér
Vetrece: savanykás ízű marhatokány (erdélyi étel)
Vinaigrette: zöldfűszer vagdalék: petrezselyem, bazsalikom, tárkony stb.
Zsálya: fűszer és gyógynövény: levele vadételek fűszere




Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja