SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szakács-szótár P- R-ig.

Németh Ági [cikkei] - 2006-08-02
A sorozatnak ebben részében megtudhatjuk, hogy mit jelent a porírozás, paflek, papilott, paupilettes, posirozás, ragu, rákvaj, rizottó, rizolé.
Szakács-szótár P- R-ig.
Egy sütemény vagy étel elkészítésekor, amikor kezünkbe vesszük a receptet, néha szembesülünk azzal - akár kezdő, akár gyakorló háziasszonyok vagyunk -, hogy olyan kifejezéssel találkozunk, melynek nem tudjuk a jelentését. Ilyen például a porírozás, paflek, papilott, paupilettes, posirozás, ragu, rákvaj, rizottó, rizolé és még sokáig sorolhatnám a hasonló szavakat. Ha nem tudjuk, mit is jelentenek ezek a szavak, nehéz elkészíteni receptek alapján a süteményt vagy az ételt. Ez a szótár abban nyújt segítséget, hogy jobban el tudjunk igazodni a gasztronómia útvesztőiben, hogy megtudjuk, egy-egy szakkifejezés mit is jelent.

Pacsni: marhahús része, a hátszín és a szegy közötti rész
Pacal: marhagyomor része
Parírozás: a húsok letisztítása és alakra formálása
Paflek: dagadó
Paszternák: vad zöldség gyökér
Papilott: díszes papírzacskó, amit a csirkecsontra húzunk (a papírban sütött húsokat is így nevezzük)
Paupilettes: hústekercs
Pie: lepény
Pimpós: vékony penészréteg, ami savanyításkor képződik (kovászos uborka)
Pirítás: az előkészített nyersanyagot puhulásig pároljuk
Pot-pori: vegyestál, főleg előételekből
Profiterole: aprótésztafánk: levesbetét

Posírozás: hal, alaplében és borban párolása
Püréleves: a zöldségek, húsok főzés után átpasszírozása és sűrítése
Ragu: egyformára vágott nyersanyagok, fűszerezve és párolva, vagy pirítva
Ramsztek: 16-18 dkg marhahátszín roston vagy natúr sütve
Rákvaj: a megmaradt rákcsontokból vajban pirítással készül
Rántás: sűrítési eljárás: olajon megpirítunk egy kis lisztet, vízzel felöntve kevergetve, sűrű lét kapunk,  ezzel sűrítjük a főzelékeket (ha nem sikerül csomómentesre, használjunk szűrőt)
Relevé: főétel
Revenir: üvegesre párolás Pl. hagyma
Rétegezés: a nyersanyagokat váltakozva egymásra rakjuk, és mártással leöntjük
Rizolé: töltött vajastészta, melyet kirántunk – liszt, tojás, zsemlemorzsa és bő forróolajban kisütünk
Rizottó: készülhet különféle húsokból, és tartalmaznia kell: párolt borsót, gombát, sonkát, sajtot
Rolád: húsból, zöldségből vagy tésztából, tekercsformában készített étel

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja