Házi Raffaello
Hozzávalók kb. 30 db-hoz:
- 4 evőkanál cukor,
- 150 ml víz,
- 25 dkg vaj,
- 40 dkg tejpor,
- 30 dkg kókuszreszelék,
- A közepébe mandula, vagy mogyoró.
Az elkészítése nem követel nagyobb szakértelmet. Nincs más dolgunk, mint fogni, egy közepes méretű fazekat és elsőként szirupot főzni a cukorból és a vízből. Hagyjuk felforrni, majd húzzuk félre. A vajat vágjuk fel kisebb darabokra és tegyük a szirupba. A kókuszt is öntsük bele, majd a fazekat helyezzük vissza a tűzhelyre. Alacsony hőfok mellett kavargassuk, míg a vaj el nem olvad. Ekkor mehet bele a tejpor is. Kavarjuk csomómentesre, majd vegyük le a tűzről. Hagyjuk meghűlni. Amint ez megtörtént, tegyük hűtőszekrénybe és 1-2 órát dermesszük, míg formázhatóvá nem válik. Én egy teljes napot hagytam a hűtőben, de csak azért, mert aznap már nem volt kedvem golyózgatni.
Miután formázható állapotba dermedt, egy tálba szórjunk kókuszreszeléket - ebbe fogjuk a golyóinkat bele forgatni - és készítsük ki a mandulákat, vagy mogyorókat a közepébe. Nem árt, ha alaposan átnézzük őket, mielőtt a golyókba dugdossuk, mert elég kellemetlen, ha egy véletlenül rajta maradt héj darabkától, valakinek letörik a foga.
Most jön a legjobb rész, ami kicsit a gyerekkori gyurmázásra emlékeztet, azzal a különbséggel, hogy itt nyugodtan eszegethetünk a masszából. Na meg azzal, hogy csak egyféle formát készítünk. Szóval, vegyünk egy csipetnyit a masszából - én a kisebb golyókra esküszöm, de lehet nagyobbakat is csinálni -, dugjunk bele egy szem mandulát, vagy mogyorót, majd szép körkörös mozdulatokkal a tenyereink között, gyúrjunk golyót belőle. Ezután forgassuk a kókuszreszelékbe és készen is van. Hűtőben érdemes tartani, mert a melegben a benne lévő vaj megolvad és a raffaellónk ragacsossá válik. Hidegen tartva viszont megtartja a formáját. Nagyon finom édességet kapunk belőle.
Tipp: A közepébe tehetünk koktél cseresznyét, vagy aszalt gyümölcsöt is.
2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.
Közösségi hozzászólások: