Sváb pompos Edina módra
Szőke-Kiss Lászlóné Edina [cikkei] - 2011-05-04
A Töki pomposként emlegetett finom kemencés lángos változata. Van ahol Langallóként emlegetik. Ahány hely annyi szokás, de egy biztos, hogy nagyon finom!
Tészta:
- fél kg 39g ch tartalmú teljes kiörlésű, napraforgó magos liszt
- 5-10 dkg fehér liszt
- 1,5 dl olaj
- fél élesztő
- 3 dl meleg víz
- só
Feltét:
- szalonna (kenyérszalonna, de jó hozzá bármilyen szalonna) apróra vágva
- 5 dkg szárazkolbász (vagy bármilyen, lehet szalámi is)
- 1 nagy fej vöröshagyma felszeletelve
- 1 nagy doboz tejföl, + 2 ek. liszt
- 5-10 dkg reszelt sajt
- 3 gerezd fokhagyma
- ételízesítő
A tésztához a hozzávalókat összedolgozzuk, és meleg helyen kelesztjük. Amikor megkelt, egy 20x30- as tepsi alját kiolajozunk vékonyan, és beleigazítjuk egyenletesen a tésztát.
200 fokon kb. 10-15 percig sütjük, majd kivesszük, és megkenjük a liszttel, ételízesítővel, reszelt fokhagymával és reszelt sajttal elkevert tejföllel. Tetejére rászórjuk a hagymát, a szalonnát és a kolbászt, és visszatesszük sülni, kb. 20 percre, vagy amíg szép barnásra nem sül. Sütés után kivesszük hűlni kb. 30 percet, és után kockákra vágjuk.
200 fokon kb. 10-15 percig sütjük, majd kivesszük, és megkenjük a liszttel, ételízesítővel, reszelt fokhagymával és reszelt sajttal elkevert tejföllel. Tetejére rászórjuk a hagymát, a szalonnát és a kolbászt, és visszatesszük sülni, kb. 20 percre, vagy amíg szép barnásra nem sül. Sütés után kivesszük hűlni kb. 30 percet, és után kockákra vágjuk.
Jó étvágyat!
2011 áprilisi pályázatra beküldött recept.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Lasagne
Következő hír
Tárkonyos karfiol leves
LEGOLVASOTTABB
Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében
Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja
A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol
Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?
"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?
Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
Közösségi hozzászólások: