SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezért hiba a diagnózist megelőzően gluténmentes diétába kezdeni

Családinet [cikkei] - 2024-10-15
Ha szokatlan emésztőszervi panaszokat tapasztal magán, amelyeket a glutént tartalmazó ételek fogyasztásának tulajdonít, akkor ne kezdjen el gluténmentes diétát, forduljon szakorvoshoz! - figyelmeztet dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakorvosa. A sebtiben elkezdett diéta ugyanis fals negatív eredményt adhat egy későbbi kivizsgálás során.
Ezért hiba a diagnózist megelőzően gluténmentes diétába kezdeni

Cöliákia - változatos tünetek, súlyos szövődmények

– A lisztérzékenység (cöliákia) egy genetikailag meghatározott autoimmun betegség, amelyet a táplálékkal bejuttatott glutén egyik komponense (gliadin) idéz elő. Gyakorisága 1 százalék körüli, tehát kb. minden 100. magyar embert érint ez a betegség. Igen szerteágazó betegségről van szó, ami nem csak hasi tünetek formájában jelentkezhet – ismerteti dr. Sárdi Krisztina. Hozzáteszi: a kórkép kapcsán újra és újra hangsúlyozni kell, hogy hosszú távon a vékonybélbolyhok sorvadásához, valamint felszívódási zavarokhoz vezet, és számtalan szövődményt (vérszegénység, csontritkulás, növekedési zavar, fogzománc-hibák, bőrtünetek, ideggyógyászati tünetek, meddőség) okozhat. A betegség tehát az egész szervezetet érintheti, és nem feltétlenül ölt formát a klasszikus emésztőszervi panaszok (puffadás, hasi fájdalom, hasmenés, székrekedés) képében. A cöliákia bármely életkorban manifesztálódhat, kezelése pedig kizárólag az élethosszig tartó gluténmentes diétával lehetséges, amit azonban a hivatalos diagnózis megszületéséig nem szabad elkezdeni!

A cöliákia diagnózisa - így készüljön fel a vizsgálatokra

A lisztérzékenység diagnosztizálása laboratóriumi vizsgálatokon és bélbiopszián alapul. Gyanú esetén elsőként speciális vértesztet végeznek, amellyel gluténérzékenységre jellemző antitestek mutathatók ki. Pozitív laboreredményt követően a vékonybélből vett szövettani vizsgálat erősítheti meg a diagnózist, mellyel egyúttal arra is fényt derülhet, hogy milyen mértékű a bélbolyhok károsodása.

– Problémát szokott jelenteni, hogy a betegek hosszabb-rövidebb gluténmentes diétát követően jelentkeznek kivizsgálásra. Ugyanis a gluténmentes étrend következtében az antitestek csökkenhetnek vagy már nem mutathatók ki a vérből. Másrészt a diéta hatására a vékonybélbolyhok is regenerálódnak, így a biopszia nem mutatja ki a tipikus cöliákiás szövettani elváltozásokat – világít rá Sárdi doktornő. A helyes diagnózis felállításának tehát alapfeltétele, hogy a páciens vegyes étkezést folytatva tartsa meg az étrendjében a gluténtartalmú élelmiszerféleségeket. Megkezdett diéta esetén ismét vissza kell vezetni a glutént, hogy értékelhető eredményeket kaphassunk. A karakterisztikus elváltozások több hetes gluténterhelés után már tetten érhetők.

Gondot okozó kalászosok: nem csak a glutén lehet a bűnbak

Fontos megemlíteni azt is, hogy a gabonafélék kiváltotta tünetek kapcsán nem csak a cöliákia merülhet fel.  

Búzaallergia

Ha valakinél a búzatartalmú élelmiszer elfogyasztása rövid időn belül csalánkiütést, viszketést, hasi fájdalmat, hányást, vagy a légzőrendszert érintő panaszokat vált ki, esetleg általános fáradtság, rossz közérzet lesz úrrá rajta, akkor gondolni kell a búzaallergia lehetőségére. Ez esetben a búzában található fehérjék okozzák az immunrendszer reakcióját, súlyosabb esetben akár a légutak duzzanatával és vérnyomáseséssel járó életveszélyes anafilaxiát. A diagnózissal megerősített búzaallergia esetén a búzatartalmú ételek fogyasztásának kerülése jelenti a terápiát.

Nem-cöliákiás gluténérzékenység

Amennyiben a búzaallergia és a cöliákia is kizárható, ám a tünetek ennek ellenére is fennállnak, akkor felmerülhet a nem-cöliákiás gluténérzékenység is. Ennél az állapotnál nem igazolható genetikai eltérés és a vékonybél sem károsodik. A betegek hasonló panaszokkal fordulnak a gasztroenterológushoz, mint a cöliákiások, és a tüneteik a kalászos gabonaféléket tartalmazó táplálékok megvonásával javulnak, illetve megszűnnek.

– Mint látható, az öndiagnózis és a gluténtartalmú ételek étrendünkből történő kizárása azért sem szerencsés, mert a korrekt kivizsgálás és diagnózis hiányában nem lehet tudni, hogy az egyébként glutént is tartalmazó élelmiszerek mely összetevője okozza panaszainkat. Ennek tisztázása tehát nélkülözhetetlen, egyrészt a további szövődmények elkerülése, másrészt a szükséges diéta kialakítása szempontjából is. A dietetikus szakember vezetésével összeállított, személyre szabott diétával pedig kiküszöbölhető a hiányállapotok kialakulása is – hangsúlyozza dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont szakorvosa.

Forrás: Allergiaközpont (www.allergiakozpont.hu)

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
Súlyos autóbalesetet szenvedett a Jóban Rosszban színésznője és kisfia - egy 15 éves lány menthette meg a nő életét

Súlyos autóbalesetet szenvedett a Jóban Rosszban színésznője és kisfia - egy 15 éves lány menthette meg a nő életét

Hatalmas karambol történt pénteken, Sallai Nóra és 5 éves kisfia életéért jelenleg is küzdenek a kórházban. Egy 15 éves lány is azok között volt, akik azonnal odarohantak a baleset helyszínére, hogy segítsenek. A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább.
Alzheimer-kór - hetente érkeznek az új kutatások eredményei

Alzheimer-kór - hetente érkeznek az új kutatások eredményei

A társadalom elöregedésével egyre többeknél válik realitássá az Alzheimer-kór, ami a demencia egyik fajtája. Ez a betegség nagy terhet ró a családokra és az egészségi ellátó rendszerre, ezért is lehetséges, hogy szinte hetente jelennek meg új kutatási eredmények a témában. Dr. Prinz Géza, a Neurológiai Központ neurológusa, pszichiáter, infektológus az Alzheimer Világnap alkalmából ezen kutatásokból válogatott és felhívta a figyelmet arra is, milyen fontos a betegség korai felismerésére épülő kezelés.
A szerkesztő ajánlja