SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Családinet [cikkei] - 2024-10-14
"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

A hirtelen hűvösebbé váló szeptemberi hónapban a vírusok is könnyebben terjednek, és a szülők is egymásnak adják a kilincset az orvosi rendelőkben. Szinte nincs olyan iskolai vagy óvodai közösség, ahol ne lennének köhögős-orrfolyós gyermekek. Mivel a gyermekek évi 10-12 alkalommal is elkaphatják egyikét, másikát vagy elkaphatják a felsőlégúti fertőzések valamelyikét ezért – kis túlzással – vannak olyan kicsinyek, akik kisebb-nagyobb megszakítással szeptembertől akár márciusig betegek.

Elhúzódó köhögés

Mint dr. Mezei Györgyi mondja, a köhögés egy reflexes folyamat, ami bár sokszor valóban igen intenzív és ijesztő lehet az avatatlan fül számára, mégis jelentős szerepet tölt be a szervezet védelmében, hiszen az alsó- és felső légutak tisztulását segíti elő. Sokszor felmerülő probléma, hogy a szülő azzal fordul az orvoshoz, hogy a gyermek „csúnyán köhög”. Mivel nem egzakt orvosi kifejezésről van szó, ezért érdemes az alábbi kérdéseket átgondolni a kivizsgálás előtt:

  • Mennyi ideje áll fenn a köhögés?
  • Hirtelen vagy fokozatosan alakult ki?
  • Változott-e a köhögés jellege az idő múlásával?
  • Száraz vagy váladékos (produktív)? Ha váladékos, milyen színű és állagú a köpet?
  • Mikor rosszabbodik a köhögés?
  • Kapcsolódik-e a köhögés egyéb tünetekhez?
  • A köhögés kezdetén vagy bármelyik szakaszában volt-e láz?
  • Szed-e a gyermek bármilyen gyógyszert?
  • Van-e valamilyen ismert allergiája vagy asztmája a gyermeknek?

–A gyermekkorban jelentkező akut betegségek legfőképp fertőzéses eredetűek. Természetesen most, hogy a kisgyermekek egyik légúti betegségből a másikba esnek, nem is kell rögvest immunrendszert érintő vagy krónikus betegségtől tartani, és fontos, hogy a szülők azzal is tisztában legyenek, hogy a köhögés-orrfolyás akár 3-4 hétig is „ragaszkodni fog” a kicsinyekhez – magyarázza a gyermekpulmonológus.

Mitől lesz csúnya a köhögés?

–Amikor a gyermek megbetegszik és tartósan köhög, elsősorban azt figyeljük meg, hogy a köhögés mellett milyen az általános állapota: elesett vagy jókedvű; tud-e megfelelően enni-inni, zavarja-e a köhögés alvását, hétköznapi tevékenységeit? Enyhülnek-e a panaszok az orrszívást, orrfújást vagy az orrmosást követően? Az általános állapot megfigyelése mellett azonban arra is figyelni kell, hogy okoz-e bármiféle légzési nehezítettséget a köhögés. A nehezített légzésről árulkodik a légzési segédizmok használata (az orrszárnyi légzés, a szegycsont felett behúzódó izom, a bordaközi izmok behúzódása és a fokozódó hasi légzés) – ha ezeket a jeleket tapasztaljuk, indokolt a mihamarabb orvoshoz fordulni – figyelmeztet a szakember. Az asztmatikus hörghurut (obstruktív bronhitisz) az egyik olyan kórkép, ami az alsó légutak, hörgők görcsével és gyulladásával jár, és nehezített kilégzés, sípolás, illetve kapkodó levegővétel kísérheti. A másik gyakori kórkép a gyermekek körében a krupp, ami a jellegzetes ugató köhögésről és a belégzésben jelentkező érdes, húzó hangról ismerhető fel. Mindenképpen szót kell ejteni azonban a szamárköhögésről is, hiszen 2024 májusától hétről hétre nő a pertussisos esetek száma hazánkban. A betegség elsősorban a még oltatlan, vagy részlegesen oltott, megfelelő immunitással még nem rendelkező csecsemőkre jelent súlyos kockázatot. Jellegzetes tünete a fokozott nyákképződéssel, hányással és légzési nehézséggel járó, elhúzódó görcsös köhögés, melynek végén húzó belégzés hallható, csecsemők-újszülöttek esetében pedig légzésleállás is bekövetkezhet. Ezek az alarmírozó tünetek is szükségessé teszik az azonnali orvosi ellátást.

Újszülött és csecsemő nem kaphat nyákoldót!

Sokszor tapasztaljuk, hogy a „csúnya köhögés” aggodalommal, bizonytalansággal tölti el a szülőket, akik vény nélkül kapható készítményekkel igyekeznek úrrá lenni a tüneten. A nyákoldók és köptető készítmények arra szolgálnak, hogy a keletkezett váladékot „elfolyósítva” az könnyebben felköhöghető legyen, így segítve a légutak tisztulását. A hatévesnél fiatalabb gyermekeknek azonban csak igen óvatosan adhatók ezek a készítmények, csecsemőknek pedig inkább nem javasolt, ugyanis nem képesek biztonsággal felköhögni a nagy mennyiségű váladékot, ami a léghólyagocskák felszínén elterülve a gázcsere felületet is csökkentheti. Ez súlyos és potenciálisan életveszélyes következményekkel, nehezített légzéssel, oxigénhiánnyal járhat. Nyákoldó-köptető készítményt tehát csak orvosi utasításra kaphat a kisgyermek – hangsúlyozza Mezei főorvosnő. A nyák oldására és a nyálkahártya nedvesítésére elősorban tengervizes sóoldatos orrcsepp és orrszívás alkalmazása, valamint sóoldatot/Salvus vizet tartalmazó inhalátorral történő belélegeztetés javasolt. Asztmás betegnél az erős váladékoldás fokozhatja a meglévő hörgőgörcsöt, és súlyosbíthat az állapotán, a váladéktól eltömeszelt hörgők miatt. Ilyenkor előbb a hörgőgörcsöt kell megoldani, csak akkor áll készen a hörgők fala a váladék elfolyósításra. A betegség gyógyulását a bőséges (meleg) folyadékbevitel és a méz használata is felgyorsítja. Ez utóbbit azonban csak egy éves kor felett kaphatnak a gyermekek, a botulizmus fertőzés veszélye miatt – teszi hozzá a szakértő. Előfordulhat, hogy a köhögés száraz, erőltetett és kínzó (nem ritkán hányáshoz is vezet), ráadásul éjjel is jelentkezik, ami miatt a gyermek és a család sem tud aludni. Ilyen esetben jöhetnek szóba a köhögéscsillapítók, ám orvosi utasítás nélkül ezeknek sem ajánlott a használata! Nem célszerű azonban a köhögéscsillapítót a váladékoldással kombináltan adni, mert egymás ellen "dolgozhatnak". Az előbbiekben elmondott, mellékhatásokat nem okozó, tüneti kezelés segíthet a panaszok enyhítésében. A gyermektüdőgyógyász szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy az asztmás gyermek ne kapjon köhögéscsillapítót akut betegség kezdetén, sípoló nehézlégzés idején. A görcsös köhögést meglepően jól csillapítja a hörgőtágítóspray. A vírusfertőzések következtében kialakuló száraz köhögés általában 1-2 hét alatt javul, és hurutos köhögésbe fordul.

–Ha a gyermeknél jó általános állapot mellett 3 hétnél tovább tartó vagy gyakran ismétlődő köhögés áll fenn, érdemes pulmonológiai szakrendelésen tisztázni annak okát. A huzamosabb ideig tartó köhögés allergiára, krónikus légúti betegségre (asztma), vagy fül-orr-gégészeti betegségre (idült orrmandula-gyulladás, arcüreggyulladás) hívhatja fel a figyelmet, amelyek további kezelést igénylő állapotok – tanácsolja dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa.

Forrás: Tüdőközpont (www.tudokozpont.hu)

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
Súlyos autóbalesetet szenvedett a Jóban Rosszban színésznője és kisfia - egy 15 éves lány menthette meg a nő életét

Súlyos autóbalesetet szenvedett a Jóban Rosszban színésznője és kisfia - egy 15 éves lány menthette meg a nő életét

Hatalmas karambol történt pénteken, Sallai Nóra és 5 éves kisfia életéért jelenleg is küzdenek a kórházban. Egy 15 éves lány is azok között volt, akik azonnal odarohantak a baleset helyszínére, hogy segítsenek. A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább.
Alzheimer-kór - hetente érkeznek az új kutatások eredményei

Alzheimer-kór - hetente érkeznek az új kutatások eredményei

A társadalom elöregedésével egyre többeknél válik realitássá az Alzheimer-kór, ami a demencia egyik fajtája. Ez a betegség nagy terhet ró a családokra és az egészségi ellátó rendszerre, ezért is lehetséges, hogy szinte hetente jelennek meg új kutatási eredmények a témában. Dr. Prinz Géza, a Neurológiai Központ neurológusa, pszichiáter, infektológus az Alzheimer Világnap alkalmából ezen kutatásokból válogatott és felhívta a figyelmet arra is, milyen fontos a betegség korai felismerésére épülő kezelés.
A szerkesztő ajánlja