SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Betört egy időjárási front és fáj a fejed? Van segítség

Családinet [cikkei] - 2024-09-19
Sokan panaszkodhatnak mostanában fejfájás, esetleg migrén miatt, ugyanis frontok idején felerősödhetnek az ilyen jellegű tünetek. Különösen a nők, az idősek, és a gyengébb immunrendszerű, más betegségekkel is küzdő személyek viselhetik nehezen az időjárásváltozást. Dr. Vida Zsuzsanna, a Neurológiai Központ neurológusa, szomnológus beszélt a fejfájás csillapításának lehetséges módszereiről.
Betört egy időjárási front és fáj a fejed? Van segítség

Az időjárási frontok stresszt jelentenek a szervezetnek

Hazánkban jellemzően néhány naponta váltakoznak a frontok, vagyis találkoznak a különböző hőmérsékletű légtömegek, amely az arra érzékenyeket megviselheti. A szervezetre gyakorolt hatások közül a legjelentősebbek a hőmérséklet, a levegő nedvességtartalma és a szélerősség és az úgynevezett elektromos erőtér. A levegőben lévő pozitív és negatív ionok aránya ugyanis a frontokkal megváltozik: a hidegfront a kis negatív ionok előretörését hozza, míg a melegfront a nagy pozitív ionok felszaporodását eredményezi. Az első esetben leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy ingerlékenyebbé válunk, míg a másodikban inkább lelassulunk és konkrét változások is bekövetkeznek a szervezetben.

A hideg- és a melegfront is okozhat fejfájást

Néhányan már néhány órával a betörés előtt is megérzik a melegfront közeledtét, ugyanis ilyenkor nehezebbé válik a koncentrációjuk, fáradtság, vagy éppen ingerlékenység lesz rajtuk úrrá. Csökkenhet a vérnyomás, emelkedik a pulzus, erősödik a szívinfarktus- és a gyulladási hajlam, és gyakrabban fordulnak elő balesetek. Többen számolnak be ilyenkor fejfájásról, és az arra hajlamosak migrénes rohamokra is számíthatnak.  

A hirtelen betörő hidegfrontoknál idegességet, irritáltságot figyelhetnek meg magukon az érzékenyebbek, ugyanakkor a reflexeik romlanak. Jellemzően ilyenkor emelkedik a koraszülések aránya, szaporodnak a gyomor-, vese- és epepanaszok, jellemzően görcsök formájában. Ez a görcshajlam veszélyezteti a szív koszorúereit is. A közvetlen hideghatás rossz hatással lehet a reumatikus fájdalmakra, csökkenhet a vérnyomás, és az epilepsziás és asztmás betegeknél is gyakrabban jelentkeznek ilyenkor rohamok.    

Egyes tünetek mindkét fronthatásra megjelenhetnek, mint például a fejfájás, alvászavar, levertség, ingerlékenység, figyelmetlenség, a koncentrálóképesség csökkenése, reakcióidő lassulása.  

Nem szabad kontroll nélkül kapkodni a fájdalomcsillapítót!  

- Sokan beleesnek abba a hibába, hogy vény nélküli fájdalomcsillapítók szinte kontrollálatlan szedésével próbálják kezelni a fejfájást. Akik tudják, hogy frontérzékenyek, az időjárás jelentés hallatán akár már előre is „kezelik” a migrént. Holott ezek a gyógyszerek csak alkalmi jelleggel alkalmazhatók, és különösen krónikus panaszok esetén nagyon fontos a kivizsgálás és a célzott kezelés, ami migrén esetén speciális felkészültséget is igényel – hangsúlyozza dr. Vida Zsuzsanna, a Neurológiai Központ neurológusa, szomnológus. - Kivizsgáláskor nagy segítséget jelent a fejfájásnapló, amelyben a páciens rögzíti, mikor fájt a feje, milyen jellegű, erősségű volt a fájdalom, mennyi ideig tartott, mi válthatta ki, milyen gyógyszert, más módszert alkalmazott, esetleg kapcsolja-e időjárási fronthoz. Ma a szakma szabályai szerint az akut és bizonyos speciális esetek kivételével fejfájásos panasz esetében MR vizsgálatot kell végezni. Nem feltétlenül szükséges azonban elvégeztetni a vizsgálatot, ha típusos migrénről van szó, mely hosszú ideje fennáll, jellegében, gyakoriságában nem változik, nem kapcsolódik mellé epilepsziás roham vagy fokális neurológiai tünet. Ha megszületik a diagnózis, megkezdődhet a célzott kezelés, ami az egyes fejfájás típusoknál más és más, de mindig személyre szabott.

Forrás: Neurológiai Központ (www.neurologiaikozpont.hu)

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Egy 37 éves családapa, aki tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, életét vesztette, miután nem merte beadni magának az életmentő adrenalininjekciót. Két gyermeke maradt félárván.
A szerkesztő ajánlja