SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

8 tünet, ami szívelégtelenségre utalhat

Családinet [cikkei] - 2024-09-18
A szívelégtelenség egy komoly betegség, amelynek oka, hogy romló pumpafunkciója miatt a szív nem képes elég vért és oxigént juttatni a testbe. Emiatt sokféle panasz jelentkezhet, amelyek mind arra hívják fel a figyelmet, hogy valami nem megfelelően működik a testben. Dr. Müller Gábor, a Kardioközpont belgyógyásza, kardiológus a legjellemzőbb tüneteket vette számba, amelyek megléte esetén mindenképpen szükséges a kivizsgálás.
8 tünet, ami szívelégtelenségre utalhat

A szívelégtelenségnek több típusa ismert

- A szívelégtelenségnek különböző típusai vannak, így a szisztolés- és a diasztolés szívelégtelenség, valamint a bal oldali -, a jobb oldali - és a globális szívelégtelenség, amelyek mind különböző kezelést igényelnek. Már csak a differenciáldiagnózis miatt is nagyon fontos idejében orvoshoz fordulni bármilyen gyanús tünet esetén, még ha csak egy látszólag megszokott fáradtságról vagy köhögésről van is szó. A kikérdezésen, fizikális vizsgálaton túl szükséges lehet a laborvizsgálat, a mellkasröntgen, az EKG, a szívultrahang, esetleg az akár 7 napos Holter EKG, a terheléses EKG és a terheléses szívultrahang is. Amennyiben pedig az eredmények alapján megszületik a szívelégtelenség diagnózisa, meg kell kezdeni a gyógyszerekre és a megfelelő életmód felépítésére irányuló kezelést – hangsúlyozza dr. Müller Gábor, a Kardioközpont belgyógyásza, kardiológus.

Ezekkel a tünetekkel fordulj orvoshoz!

Ödéma, lábdagadás

A szívelégtelenség jellegzetes vezető tünete az alsó végtagon megjelenő ödéma. (Ez csak a járóképes betegeknél jelentkezik, ugyanis a tartósan ágyban fekvő betegeknél a gravitáció miatt az ödéma a mélyen fekvő területeken, és nem a bokánál jelentkezik.) A páciensek sokszor arra panaszkodnak, hogy a zokni nagyon mélyen bevág a lábszárukba, bokájukba és a cipőjük estére szűknek tűnik. Az ödémát minden esetben megelőzi a tüdőben jelentkező, és a fizikális vizsgálat során a fonendoszkóppal hallható pangásos zörej. Az ödéma oka a szövetekben pangó folyadék, amit csak fokoz, hogy a vesék kevésbé képesek a víz és a nátrium tárolására, így fokozódik a folyadék visszatartás a szövetekben.

Gyakori éjszakai vizelés

Az éjszakai gyakori vizelés hátterében több betegség, így például szívelégtelenség is állhat. A szív csökkent teljesítőképessége miatt nem képes teljes mértékben ellátni feladatát, ami nem csupán a friss vérnek az artériákba történő pumpálása, hanem a vénákban lévő vér visszaszívása is. Ha ez nem működik tökéletesen, a vér a lábakban pangani kezd, vizenyő alakul ki. Éjszaka, fekvés közben a lábak kötőszöveteiben felhalmozódott ödéma hirtelen elkezd felszívódni, több folyadék áramlik a szív felé, javul az erekben a keringés. Az érpályákban a nappali állapothoz képest viszonylagos folyadékfelesleg képződik, amit a vesék kiválasztanak, és ezért vizelési inger keletkezik.

Légszomj, nehézlégzés

Főként mozgás, fizikai aktivitás közben érzékelheti a beteg, hogy nehezebben tud levegőt venni, mélyebben, gyakrabban kell lélegeznie, de az is előfordulhat, hogy alvás közben jelentkezik a légszomj, amikor levegőért kapkodva ébred. A tünet oka, hogy a vér pang a tüdő ereiben, mert a szív nem tudja elég hatékonyan végezni a munkáját. Emiatt folyadék szivároghat a tüdőbe, ami nehézlégzést okoz. (Ha egy már ismert, diagnosztizált betegnél jelentkezik fekvő pozícióban a légzési nehézség, érdemes megemelni a felsőtestet.)

Hurutos köhögés, zihálás

A hurutos vagy produktív köhögés akkor jelentkezik, ha a reflexes mechanizmus váladékot hoz föl az alsó légutakból. A beteg ilyenkor átlátszó, véres vagy sárgás árnyalatú köpetet ürít. Az orvosnak már a szín is utalhat az eredetre, ami lehet akár légzőszervi fertőzés, krónikus tüdőbetegség vagy akár szívprobléma is. A diagnózis felállításakor a kísérő tünetek is árulkodóak lehetnek, így be kell számolni az esetleg légszomjról, zihálásról, a köhögéssel járó, vagy a légzésnél jelentkező hangokról is. Előfordulhat ugyanis, hogy a produktív köhögésnek kardiológiai oka van. A pangásos szívelégtelenség során ugyanis a szív nem tud elég vért pumpálni a testbe. Amikor pedig ez a gyenge pumpafunkció a szív bal oldalán mutatkozik meg, előfordul, hogy folyadék szivárog a tüdő légzsákjaiba, ami hurutos köhögést, habos köpetet, zihálás, sípoló légvételt okozhat. A szívelégtelenség miatti váladékozás jellegzetesen rózsaszínű.

Erős szívdobogás érzés

Az erős, gyors szívverés azért alakul ki, mert a szív így próbálja normalizálni a vérkeringést. A palpitáció során a beteg úgy érezheti, hogy erősen zakatol a szíve.

Szokatlan kimerültség, fáradtság

Előrehaladottabb stádiumban a betegnek gyakran már a mindennapos tevékenység is fárasztó, egy lépcsőzés vagy bevásárlás is komoly megterhelést jelenthet. Mivel a szív gyengesége miatt a szervekbe és az izmokba sem jut elég vér, ez nyilván megnehezíti a fizikai aktivitást.

Étvágytalanság, hányás

Ha az emésztőrendszer nem jut elég vérhez, a beteg úgy érezheti, nem tud enni, telítődött, akár hányingert, hányást is tapasztalhat.

Zavarodottság, feledékenység

Sokszor a hozzátartozók veszik észre, hogy a beteg zavarosan kezd gondolkozni, sok mindent elfelejt. Ez a vér összetételének megváltozására utalhat, hiszen például a nátriumhiány okozhat memóriazavart, zavartságot, ingerlékenységet.

Forrás: Kardioközpont (www.kardiokozpont.hu)

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Egy 37 éves családapa, aki tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, életét vesztette, miután nem merte beadni magának az életmentő adrenalininjekciót. Két gyermeke maradt félárván.
A szerkesztő ajánlja