SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan kezeljük a gyermekünk lázát éjszaka?

Családinet [cikkei] - 2024-09-16
Ha csecsemőd vagy kisgyermeked van, ismerős lehet számodra a helyzet, amikor egy csúnya megfázás vagy influenza miatt a kicsid egész nap lázas. A gyermekorvos megnyugtatott, hogy lázcsillapító alkalmazása mellett a láza csökkenni fog, amint elmúlik a fertőzés.
Most azonban eljött a lefekvés ideje, és kérdések merülnek fel benned. Fel kell ébresztenem a gyermekemet, hogy ellenőrizzem a lázát? Hogyan öltöztessem fel ilyenkor?
Mutatjuk, hogyan kezelheted gyermeked lázát éjszaka, és mikor kell az orvos segítségét kérni.
Hogyan kezeljük a gyermekünk lázát éjszaka?

Hogyan kezeljük a gyermek lázát éjszaka?

Mi számít láznak a csecsemők, kisgyermekek és nagyobb gyermekek esetében?

Általában 38°C feletti testhőmérsékletnél beszélnek lázról, a „normál” testhőmérséklet pedig 37°C alatt van. A 38°C alatti láz hőemelkedés.

Délutánra szinte mindenkinek pár tized fokkal magasabb lesz a testhőmérséklete, mint reggel, ébredéskor.

Lázat nyugalomban kell mérni és nem rohangálás után közvetlenül. A forró leves vagy tea is kicsit megemelheti a hőmérsékletet - mondja Dr. Hidvégi Edit gyermekorvos szakértőnk.

Fontos tudni, hogy a láz önmagában nem betegség, hanem tünet.

A csecsemőknél és kisgyermekeknél a láz gyakran kísérő tünete a vírusos és bakteriális fertőzéseknek, mint például a krupp, influenza, megfázás, gyomor-bélhurut, középfülgyulladás, bronchiolitisz és/vagy húgyúti fertőzések.

Bár a láz szülőként aggasztó lehet, ne feledd, hogy ez a test normális immunválasza. Védekező mechanizmusként szolgál azáltal, hogy serkenti a fehérvérsejtek (például T-sejtes limfociták) termelését, amelyek célzottan felismerik és semlegesítik a fertőzést.


Hogyan segíthetünk gyermekünknek megbirkózni a lázzal éjszaka?

Bár a láz segíthet, a magas láz rendkívül kellemetlenné teheti a gyermek számára az éjszakát, így érdemes mindent megtenni a testhője csökkentéséért. A 39°C alatti láz általában nem igényel kezelést. Ha azonban gyermeked láza 39°C fölé emelkedik, érdemes lázcsillapítóval csökkenteni, különösen akkor, ha a gyermek kényelmetlenül érzi magát.

A következő lépések javasoltak a láz kezelésére:

Tartsd hidratáltan gyermekedet, amíg ébren van

Mivel a betegség miatt sokszor étvágytalan a gyermek, az evést nem kell erőltetni, de a folyadékbevitel nagyon fontos - hívja fel a figyelmet Dr. Hidvégi Edit.

A láz miatt gyorsan veszít folyadékot a kicsi, ami kiszáradáshoz vezethet, és súlyosbíthatja a tüneteket. Ennek elkerülése érdekében gondoskodj arról, hogy gyakran igyon napközben és lefekvés előtt.

A víz a legjobb választás, de idősebb gyermekek számára kínálhatsz gyümölcslevet vagy húslevest is. Ha szoptatsz, gyakrabban tedd mellre a picit. Az anyatej antitesteket is tartalmaz, amelyek segítik a babát a fertőzés leküzdésében, míg a bőrkontaktus megnyugtatja a gyermeket.

Használj lázcsillapítókat, ha szükséges

Ha gyermeked láza kényelmetlenséget okoz, adj neki gyermekeknek szánt lázcsillapítót, melyet a gyermekorvos vagy a védőnő javasolt. Ez különösen hasznos lehet lefekvés előtt, ha nehézségei vannak az alvással.

Fontos, hogy ellenőrizd a gyógyszer adagolási útmutatóját, és bármilyen kérdés esetén fordulj egészségügyi szakemberhez. Ha gyermeked 3 hónaposnál fiatalabb, vagy nem vagy biztos az adagolásban, konzultálj gyógyszerésszel vagy gyermekorvossal.

Ne adj aszpirint gyermeknek, kivéve, ha ezt kifejezetten az orvos javasolta. Az aszpirin használata vírusos fertőzések esetén kapcsolatba hozható a Reye-szindrómával, egy ritka, de potenciálisan életveszélyes állapottal.

Mindig csak olyan készítményt adj gyermeked számára, amit a gyermekorvosa javasolt! Ugyanaz a hatóanyag többféle néven lehet forgalomban, ezért egyszerre nem szabad kétféle gyógyszert is adni, mert ez akár mérgezést is okozhat. Figyelni kell, hogy a kisgyermek nehogy felnőttnek való gyógyszert kapjon, mert abban akár 2-5x több hatóanyag lehet. 

Fizikális lázcsillapítási módszerek

Fizikális módszerek is segíthetnek a lázcsillapításban, mint például az állott vizes borogatás, amit nemcsak a csuklóra és homlokra kell tenni, hanem az egész törzset be kell tekerni. Sem ez, sem pedig az ú.n. hűtőfürdő nem lehet hideg!

A hűtőfürdő kezdő hőmérséklete megegyezik a lázas gyermek testhőjével, azaz 38-39°C körüli, amit lassan kell kb. 32°C-ig hűteni. De ebben sem szabad hosszú ideig tartani a gyermeket: maximum 10-15 percig. Ekkor soha nem szabad magára hagyni! - figyelmeztet Dr. Hidvégi Edit.

Öltöztesd kényelmesen gyermekedet

Fontos, hogy éjszaka könnyű ruházatot adj a gyermekre, amikor láza van. Ha betakarod és melegen öltözteted, az csak növelheti a kényelmetlenségét és csökkenti a hőleadás lehetőségét - tehát később láztalanodik le. Válassz könnyű, légáteresztő anyagokat, például pamutot. Ha szeret pizsamában aludni, válassz rövid ujjú és rövidnadrágos változatot.

Ügyelj arra, hogy a szobahőmérséklet is kényelmes legyen az alváshoz (18-20°C).


Fel kell-e ébreszteni a gyermeket, ha láza van?

Érthető, hogy aggódsz, amikor gyermeked lázas, de ha el tud aludni, ne ébreszd fel csak azért, hogy megmérd a lázát vagy gyógyszert adj neki. Hacsak a tünetei nem olyan súlyosak, hogy kórházi kezelést igényelnének, a pihenés fontosabb a gyógyulás érdekében, mint a hőmérséklet ellenőrzése.

Néhány kivétel létezik e szabály alól. Például ha gyermeked nyugtalanul alszik, lehet, hogy jobban tud pihenni, ha lefekvés előtt lázcsillapítót adsz neki. Hasonlóképpen, ha gyermeked gyorsabban vagy rendellenesen lélegzik, érdemes megmérni a hőmérsékletét, hogy eldöntsd, szükséges-e további intézkedés.


Mikor kell orvoshoz fordulni?

Általában a láz otthon is kezelhető megfelelő ellátással és lázcsillapítókkal. Azonban vannak helyzetek, amikor nem szabad habozni és orvoshoz kell fordulni, vagy sürgősségi ellátást kell igénybe venni. Általánosságban elmondható, hogy érdemes orvost hívni vagy sürgősségi ellátásra menni, ha:

  • A baba 3 hónapos vagy fiatalabb, és a láza 38°C vagy több: a láz újszülötteknél sürgősségi helyzetnek számít. 3 hónapos kor alatt 38 fokos láznál is azonnal orvoshoz kell vinni a csecsemőt, mert ilyenkor még olyan súlyos betegségek is jelentkezhetnek, amik azonnali ellátást igényelnek!
  • A baba 3-6 hónapos, és a hőmérséklete 38,3°C vagy több.
  • A gyermek 6 hónaposnál idősebb, és 38,9°C vagy magasabb láza van több mint két napig.
  • Gyermeked rázkódó, rángatódzó karokkal és lábakkal, légzési nehézségekkel küzd, vagy a szeme hátrafelé fordul. Ezek lázgörcs jelei lehetnek.
  • Nehéz felébreszteni a gyermeket.
  • A gyermek 2 évesnél fiatalabb, és legalább 38°C láza van több mint 24 órán keresztül.
  • A gyermek 2 évesnél idősebb, és 72 óránál tovább tart a 38°C-os láz.

Ha gyermeked láza aggodalmat vagy kétséget ébreszt benned, nyugodtan keresd fel a gyermekorvost bármilyen kérdéssel.

A cikk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi tanácsadást!
 

Olvasd el ezt is: Fontos szerepe lehet a láznak a fertőzések leküzdésében - ismeretterjesztő kisfilm készült a lázról
 

A cikket lektorálta Dr. Hidvégi Edit gyermekorvos szakértőnk:

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Egy 37 éves családapa, aki tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, életét vesztette, miután nem merte beadni magának az életmentő adrenalininjekciót. Két gyermeke maradt félárván.
A szerkesztő ajánlja