SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A Down-szindrómások új lehetőségeket nyitnak a rákkutatásban - Rengeteg az azonosság a Down-szindróma és az Alzheimer-kór között

Családinet [cikkei] - 2017-06-23
A napokban zajlott le a második T21RS Nemzetközi Konferencia Chicagoban (USA), ahol orvosok és tudósok a Down-szindróma állapot legújabb kutatásait mutatták be. A találkozó legnagyobb és legizgalmasabb eredménye az a felfedezés, hogy Down-szindrómások vizsgálata segítheti az újkori rákkutatásokat, és az Alzheimer-kór jobb megismerését is.
A Down-szindrómások új lehetőségeket nyitnak a rákkutatásban - Rengeteg az azonosság a Down-szindróma és az Alzheimer-kór között

2017. június 7-11 között második alkalommal rendezték meg a T21RS Nemzetközi Konferenciát az Egyesült Államokban, melyen jelen voltak a magyarországi Down-szindrómásokat segítő szervezet a Down Egyesület képviselői is. A célzottan 21-es triszómiás állapotot - a triszómia az a sejtosztódási rendellenesség, amikor a sejtosztódás során valamelyik kromoszómából nem kettő, hanem három alakul ki, a 21-es kromoszóma hármassága jelenti a Down-szindrómát - vizsgáló konferencia során új, meggyőző eredmények láttak napvilágot.

A konferencián elhangzott legfontosabb információ az volt, hogy immár számos vizsgálattal alátámasztható az az átütő felismerés, miszerint a Down-szindrómával élők kezében lehet a rák és az Alzheimer-kór megismerésének kulcsa is. A nemzetközi kutatócsoportok figyelmét ugyanis felkeltette az a tény, miszerint a Down-szindrómával élők körében a szolid daganatos megbetegedések szinte egyáltalán nem fordulnak elő. Éppen ezért a rákkutatásban új területeket nyithat meg a Down-szindrómások állapotának mélyebb vizsgálata.

Az már korábban is ismert volt, hogy az Alzheimer-kór és a Down-szindróma között jelentős a hasonlóság ugyanis az Alzheimer-kór során tapasztalható értelmi hanyatlásban ugyanúgy szerepet játszik a 21-es kromoszómán található DYRKA1 génszakasz, mint a Down-szindrómásoknál. Erre a hasonlóságra alapozó, a Down-szindrómásoknak és az Alzheimer-kórban szenvedőknek is segítséget nyújtó készítményt nemrégiben maga az Egyesület is elérhetővé tett a magyar fogyasztók számára.

Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke szerint a találkozón elhangzott kutatói tapasztalatok megerősítések abban, hogy érdemes egyre mélyebb vizsgálatokat folytatni a Down-szindrómások körében. „Rendkívül pozitív eredménynek tartom, hogy a sokak fejében betegségként számon tartott Down-os állapotról kiderült, hogy az eddigi vélekedésekkel szemben a Down-szindrómások épphogy súlyos betegségekben szenvedők segítségére lehetnek.” A chicagói eseményen elhangzott eredményeken felbuzdulva Kisari Károly azt is elmondta, hogy a Down Egyesület is pályázni fog három kutatási alapra, mely a Magyarországon élő Down-szindrómásokat vizsgálná hasonló témákban, gazdagítva és kiegészítve ezzel a nemzetközi kutatásokat.

A T21RS konferenciáról további részletek:
https://www.regonline.com/builder/site/Default.aspx?EventID=1894956

Fotó: Herney / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. "plusz méretes", azaz "test pozitív" divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

Fonseca Lily átlagos testalkatú, hosszú, világosbarna hajú, barna szemű kislány, a XVII. kerületből tűnt el. A rendőrség azt kéri, hogy akinek van információja a kislány tartózkodási helyéről, az jelentkezzen.
A szerkesztő ajánlja