SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Inkább beszéljünk halkan, de ne suttogjunk, ha gégegyulladásunk van!

Családinet [cikkei] - 2016-03-08
A vírusos gégegyulladás kezeléséhez az esetek többségében elegendő az odafigyelés és a gége, a hangszalagok kímélése. A gyorsabb felépüléshez dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa ad tanácsokat.
Inkább beszéljünk halkan, de ne suttogjunk, ha gégegyulladásunk van!

Akut, vagy krónikus gégegyulladás?

A gége a torok hátsó részének a folytatásaként kapcsolódik a légcsőhöz. A gégében találjuk meg a hangszalagokat, amelyek épsége elengedhetetlen a tiszta hangképzéséhez. A gége megbetegedése ezért gyakran okoz rekedtséget, vagy akár rövid időre a hang teljes elvesztését is. Az akut gégegyulladást döntően vírusok okozzák. Krónikus tüneteket – elhúzódó rekedtséget – általában a hang túlerőltetése, allergia, reflux, dohányzás, nyaki trauma, rheumatoid arthritisz, lupusz, vagy bizonyos gyógyszerek szedése okozhat.


Jellegzetes tünetek

A betegség rendszerint a nyak első részén észlelhető erős torokfájással jelentkezik, majd röviddel ezután a hang rekedtessé válik. A fertőzés miatt a hangszalagok is begyulladhatnak, ami akár átmenetileg teljes némaságot is okozhat az érintetteknek. Enyhe hőemelkedés, köhögés is jelentkezhet. A gégegyulladás sokszor más betegségekhez - torok -, vagy mandulagyulladás, nátha, influenza - társul. Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy ilyen esetben a felsoroltak mellett a betegek egyéb tünetekről - fejfájásról, fáradtságról, orrfolyásról, izom- és ízületi fájdalmakról, duzzadt nyaki nyirokcsomókról - is beszámolnak.


A betegség lefolyása

A gégegyulladás tünetei rendszerint az első 2-3 napban rosszabbodnak, majd ezt követően egyre inkább enyhülnek, a teljes gyógyulás általában egy hetet vesz igénybe. A hang ezután még egy ideig rekedtes, vagy a megszokottól eltérő lehet, mert a gyulladás megszűnését követően a hangszalagoknak hosszabb időre van szüksége a regenerálódáshoz.


Tanácsok a gyors felépüléshez

Fogyasszunk sok folyadékot, mert így a gyulladt gége is gyorsabban tud gyógyulni! Igyunk akkor is, ha a nyelés fájdalmas, mert a dehidráltság fejfájást, fáradtságot is okozhat.
A láz- és fájdalomcsillapítók szedése enyhítheti a tüneteket, a gargalizálás, vagy a különböző cukorkák, spray-k azonban csak a torokfájás ellen hasznosak, mert használatuk során a gégét nem, csak a torok hátsó részét tudjuk elérni. Párásítani viszont nagyon is érdemes, a nedves levegő belégzése – hasonlóan a bőséges folyadék fogyasztáshoz – képes enyhíteni a gyulladást és megkönnyíti a váladék felszakadását. A cigarettafüst, az alkohol és a koffein kerülendő, mert irritálhatja a gyulladt területet.


Írjunk, vagy suttogjunk

Mivel a betegség során a gyulladás a hangszalagokat is érinti, ezért a gyógyulás ideje alatt a beszéd nem javasolt. Ha mindenképp közölni valónk van a környezetünkkel, akkor inkább írásban tegyük, vagy halkan, levegősen, rekedten mondjuk el, a suttogás ugyanis jobban igénybe veszi a gégét, mint a halk beszéd. Ha erre nem ügyelünk, akkor a normál hang visszanyerése jóval több időt vehet igénybe – figyelmeztet dr. Holpert Valéria.


Mikor forduljunk orvoshoz?

A gégegyulladás tünetei egy hét alatt rendszerint elmúlnak, ezért mindenképpen orvosi vizsgálat javasolt, ha a tünetek erősödnek, vagy ennél tovább is megmaradnak. A rekedtség tovább is tarthat, de ha három hét alatt sem múlik el, akkor forduljunk orvoshoz. Duzzadt nyaki nyirokcsomók, vagy 3-4 nap alatt sem múló magas láz esetén szintén. Sürgősségi ellátást igényel, ha a gégegyulladás mellett nehézlégzés is jelentkezik, ilyenkor ne várjuk meg a tünetek rosszabbodását, kérjünk mielőbbi segítséget!

Forrás: http://www.fulorrgegekozpont.hu
Fotó: Simon Smetryns/freeimages

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Egy 37 éves családapa, aki tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, életét vesztette, miután nem merte beadni magának az életmentő adrenalininjekciót. Két gyermeke maradt félárván.
Alacsony fehérvérsejtszám? Ezért kell komolyan venni!

Alacsony fehérvérsejtszám? Ezért kell komolyan venni!

Alacsony fehérvérsejtszámot vírusfertőzések, csontvelő- és autoimmun betegségek, valamint daganatellenes kezelések is okozhatnak. Dr. Halm Gabriella, belgyógyász, hematológus, a Trombózis- és Hematológiai Központ orvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a leukopéniával elsősorban azért kell foglalkoznunk, mert fennáll a veszélye annak, hogy az alacsony fehérvérsejtszám, illetve a sejtek hibás működése mellett a szervezet nem képes megfelelően védekezni a fertőzések ellen.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
A szerkesztő ajánlja