SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Paradicsom és társai a gyógyításban

Németh Ági [cikkei] - 2005-07-20
Ezek a zöldségfélék nemcsak a legközkedveltebbek, és nem csupán kulináris élvezeteket nyújtanak számunkra, hanem kiváló gyógyhatással is rendelkeznek!

Vöröshagyma

 

A vöröshagyma már 6000 éve olyan hírnevet szerzett magának, miszerint meggyógyít vagy megelőz szinte minden betegséget. Az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is nagyra értékelték, úgy gondolták, hogy erősíti a testet.

 

A vöröshagyma gyógyhatása

- köhögéscsillapító (a vöröshagyma héjából főzött teát makacs légúti bántalmakra, erősebbre főzött változatát (kevesebb vízzel) orrcseppként használták)

- vizelethajtó

- emésztést elősegítő

- vérnyomáscsökkentő

- hányinger és csuklás elleni szer

- növeli a jó típusú HDL-koleszterin szintjét.

- egyik hatóanyaga serkenti az inzulin kiáramlását a hasnyálmirigyből

- antibakteriális hatású

 

A vöröshagyma egyike azoknak a gyógyhatású növényeknek, amelynek a kutatók sok figyelmet szentelnek. Így például több kísérletben bizonyították, hogy a koleszterinszint növekedése ellen vöröshagymával is védekezhetünk, és a csontritkulás megelőzésében is fontos szerepe van.

 

 

 

Paradicsom

 

A paradicsom az egyik legközkedveltebb zöldségfélénk, melynek a kulináris élvezetek mellett, természetes gyógyhatása is van, amely nélkülözhetetlen a szervezet számára. A paradicsom fogyasztása elősegíti a szervezet fejlődését. Tartalmának köszönhetően még a rák megelőzésében is óriási szerepe van. A fogyasztása mindenkinek ajánlott.

 

Gyógyhatása

- Különösen ajánlható ízületi gyulladás, reuma esetén

- Segít legyőzni a köszvényt

- Vese- és epekő oldására szintén hasznosnak tartják

- Javítja az emésztést

- Vékonybélhurut esetén is segít

- Hányinger elleni anyagokat is tartalmaz

- A gyomorsavtúltengés hatásos ellenszere

- Tisztítja, lágyítja a bőrt

- Arcpakoláshoz, maszkhoz használva helyreállítja a bőr pH-értékét

- Külsőleg-belsőleg alkalmazva egyaránt jótékonyan hat a zsíros, pattanásos bőrre

- A paradicsomlében sok az A vitamin, ezért serkentőleg hat az immunrendszer működésére

- Méregteleníti a szervezetet, kálium tartalmának köszönhetően tisztítja a vért,.

- Kitisztítja a sebeket: a paradicsom nemcsak belsőleg, de külsőleg is hat a test tisztítására. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsompakolást teszünk, hasonlóan a krumplipép-pakoláshoz, megtisztítja a sebet, és hozzásegít a gyors gyógyuláshoz

 

Csökkenti a rák-kockázatot, a paradicsomban található bioflavon a lycopene, ami kimondottan rákellenes anyag a szervezetünkben. Minél több ilyen anyag van bennünk, annál kisebb a kockázat a rákos megbetegedésre. Ez a karotinfajta ugyanis sokkal ellenállóbb a szabad radikálisok ellen, mint a sárgarépa karotinja. Ez különösen a prosztatarák ellen hatékony.

 

 

Fokhagyma

 

A fokhagyma/ Allium kativum/ egészségmegőrző szerepéről már 3500 éve vannak feljegyzések. Kr.e.1500-ban írt papiruszra az egyiptomi tudósok, az illatos gumó 22-féle orvosi alkalmazását jegyezték fel. Herodotosz, a neves görög történetíró is megemlíti, hogy a Kheopsz-piramist építő munkások azért bírták az embertelenül nagy igénybevételt, mert táplálékuk egyik legfontosabb összetevője a fokhagyma volt. A foghagyma jelentősége különösen megnőtt az után, hogy 1858-ban Louis Pasteur felfedezte a fokhagyma baktériumölő képességét. 1983-ban Sidney Belman amerikai biokémikus laboratóriumi kísérletei során rájött, hogy az egerek bőrének fokhagymaolajos ecsetelésével meggátolható a daganatok kifejlődése.

 

Gyógyhatása

- Rákos betegségek kialakulásának megelőzése

- baktérium ölő

- jódot, cinket, ként, foszfort, Bl- és B2-vitamint tartalmaz

- étvágyjavító

- emésztést serkentő,

- érelmeszesedés ellen,

- vérnyomáscsökkentő

 

A foghagyma szinte minden kiskertben megterem, és a legtöbb feleképpen felhasználható fűszernövény.

 

 

Forrás:

www.mimi.hu

www.informed.hu 

 

 

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A tavaszi UV-sugárzás elleni védekezés fontossága

A tavasz beköszöntével az éghajlat változása mellett a napsugarak intenzitása is fokozatosan növekszik. Bár sokan a nyári hónapokkal társítják az erős napfényt és a lehetséges bőrkárosodást, már a tavasz elején is jelentős UV-sugárzási értékek érhetők el. E blogbejegyzés célja, hogy részletesen ismertesse az UV-sugárzás tudományos hátterét, annak hatását a bőrre és a szemre, valamint bemutassa a megelőző intézkedéseket, amelyekkel elkerülhetjük a hosszú távú károsodásokat.

Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat

Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.

A tartós és egészséges fogyás kulcsa az életmódterápia

Az egészséges fogyáshoz a személyre szabott étrenden és a mozgáson alapuló életmódterápián át vezet az út - mondja dr. Vékony Blanka dietetikus. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanársegédje kiemeli: az életmódterápiában nem önmagában a fogyáson, hanem a test zsír-izom arányának optimalizálásán van a hangsúly. Emellett itt fontos szempont a fokozatosság és a fenntarthatóság, szemben a divatdiétákkal, amelyek gyors sikerrel kecsegtetnek ugyan, de akár különféle hiánybetegségekhez is vezethetnek.

A rozmaring rejtett ereje: új fegyver lehet az Alzheimer-kór ellen

Egy eddig kevéssé vizsgált vegyület a népszerű fűszernövényben komoly áttörést hozhat a demencia kutatásában.

Egy anya megkéselte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulás után

A szülői szeretetnek a világ legbiztonságosabb helyét kellene jelentenie egy gyermek számára. Tragikus módon azonban előfordul, hogy éppen a gondviselők okoznak fájdalmat. Nemrégiben egy anya állítólag halálra késelte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulást követően.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja