SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az emlődaganat és a táplálkozás

Tibay Rózsa [cikkei] - 2012-07-30
A helyesen kialakított táplálkozási, és más életmóddal kapcsolatos szokások sokat segíthetnek a rák kockázatának csökkentésében, és jótékony hatással van szervezetünk általános egészségi állapotára is.

Jót s jól! Ebben áll a nagy titok.

Bár a daganatos megbetegedések pontos okát az esetek nagy részében nem lehet pontosan meghatározni, a szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy bizonyos környezeti tényezők megléte befolyással lehet a betegség kialakulására. Vizsgálatok folynak arra vonatkozóan is, hogy a táplálkozás és az emlőrák előfordulása között van-e kapcsolat, illetve, hogy az étrend módosítása révén csökkenthető, esetleg megelőzhető-e a betegség kialakulása. Ezeknek a vizsgálatoknak a fényében egyetlen szakember sem jelentheti ki százszázalékosan, hogy az emlő daganatok megelőzhetők lennének a táplálkozás vagy az életmód által. Annyi azonban bizonyos, hogy a kiegyensúlyozott életmódnak jelentős szerepe van úgy a daganat megelőzésében, mint a kezelések alatt és azt követően. Érdemes a kemo-, sugár- és hormonterápia, valamint a műtétek idején különös figyelmet fordítani a helyes étrendre, mert a helyesen kialakított táplálkozási, és más életmóddal kapcsolatos szokások sokat segíthetnek a rák kockázatának csökkentésében, és jótékony hatással van szervezetünk általános egészségi állapotára is.

Miért fontos a megfelelő táplálkozás?

Mert segít megtartani az erőnlétet; a szervezetnek újraépíteni a kezelések és betegség következtében lebontott vagy rongálódott egészséges sejteket, szöveteket; a kezelések következtében megjelenő mellékhatások legyőzésében; a fertőzések megelőzésében, illetve leküzdésében.

Érdemes tehát változtatnunk az étrendünkön, de mit és hogyan? Mire figyeljünk?

Törekedjünk arra, hogy minden ételféleséget fogyasszunk: kenyérfélék, gabonák, zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok, tejtermékek. Fogyasszunk több magas fehérjetartalmú ételt: tej, tejtermék, hüvelyesek, olajos magvak, halak, baromfi, tojás.

Vizsgálatok eredményei szerint a zsírban gazdag táplálkozás az emlőrák mellet növeli a tüdő-, vastagbél-, méh,- prosztata daganatok kialakulásának kockázatát. A zsíros ételek gyakori fogyasztása előbb-utóbb túlsúlyhoz, elhízáshoz vezet, ami szintén jelentős rákkockázati tényező, ezért csökkentsük a zsírbevitelt. Szakemberek javaslata, hogy a napi zsírbevitel ne haladja meg az elfogyasztott összkalória 35 %-át. Különösen a telített zsírok nagymértékű fogyasztása nem ajánlott. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy bizonyos mennyiségű zsírra szüksége van a szervezetnek, így teljesen nem szabad kiiktatnunk étrendünkből.

Mely élelmiszerek tartalmaznak különösen sok zsírt? A felvett zsírok legnagyobbrészt a húsokból és húskészítményekből, az ételkészítéshez és kenyérkenéshez használt zsiradékokból származnak, de egyes tejtermékek (sajtok, zsíros tejföl, vaj, stb.) is jelentős mértékben tartalmazzák.

Az antioxidánsok a szervezetben zajló sejtfolyamatok során keletkező szabadgyökök semlegesítését végzik. Túlzott mennyiségben a szabadgyökök károsítják a szervezet sejtjeit és molekuláit, hosszú időn keresztül hatva akár rák kialakulásához vezetnek, ezért táplálékunk tartalmazzon sok antioxidánst, ezek:

  • Béta-karotin - a legtöbb narancsszínű táplálékban megtalálható: sárgarépa, sárgadinnye, sárgabarack, sütőtök, mangó, stb.
  • Likopin - paradicsom, görögdinnye, narancs, papaya, sárgabarack
  • A-vitamin - sárgarépa, máj, tej, tojássárgája
  • E-vitamin - búza, napraforgó, szója, dió, brokkoli
  • C-vitamin - gyümölcs-és zöldségfélék, gabonafélék
  • Flavonoidok - hagyma, paradicsom, citrusfélék, alma, zeller, saláta

Étrendünkben szerepeljen szója, a szója és a lenmag ugyanis a leggazdagabb forrása az ún. fitoösztrogéneknek, amelyek a szervezet ösztrogénjeinek (női nemi hormon) egyes káros hatásait ellensúlyozzák. Főleg azoknak a daganatoknak a hatásait csökkentik, melyek kialakulásában a túlzott női nemi hormonok hatásának tulajdonítanak fontos szerepet. Ilyen az emlő-, méh-, valamint a petefészekrák.

Némelyeknek az emlődaganat kezelése kapcsán megváltozik a testsúlyuk.

Fontos, hogy igyekezzünk megtartani az ideális testsúlyt, megfelelő étrenddel és fizikai aktivitással (min. 30 perc/nap). Étrendünket úgy kell összeállítanunk, hogy a szervezet számára fontos és lényeges tápanyagok ne hiányozzanak belőle, de ugyanakkor szem előtt kell tartanunk szervezetünk napi energia-szükségletét is. Legyünk mértékletesek!  Egészségünk megóvása érdekében célszerű kerülni a cukros ételek, cukrozott italok túlzott mértékű fogyasztását. Ezek az egyszerű cukrok ugyanis nagyon nagy kalória-tartalommal rendelkeznek, ami túlsúly kialakulásához vezet. Hetente ellenőrizzük testsúlyunkat. Ha egy hónapon belül 3 kg-ot meghaladó, nem szándékos fogyást vagy hízást észlelünk, forduljunk orvoshoz, kérjük dietetikus tanácsát.

Ellentétben az általános hiedelemmel, a legtöbb nőnek az emlődaganat kezelése alatt nincs szüksége étrend-kiegészítőkre. A megszokott étrend megfelelő átalakításával biztosítható a szervezet számára a szükséges energia- és tápanyagmennyiség. Az étrend-kiegészítők használata előtt kérjük ki orvosunk tanácsát, néhány közülük káros kölcsönhatásba léphet a kezelésre használt szerrel.

Az alkohol rendszeres és nagymértékű fogyasztása növeli egyes daganatok kialakulásának veszélyét. A pontos összefüggés az alkohol és az emlőrák előfordulása közötti ugyan még nem tisztázott teljes mértékben, mégis érdemes csökkenteni a túlzott mértékű szeszesital fogyasztást különösen a nőknek, hiszen tudjuk, hogy a női szervezet sokkal érzékenyebben reagál az alkohol káros hatásaira. A napi fogyasztás ne haladja meg a 2dl sör, 1 dl bor vagy 2 cl tömény ital mennyiséget. Természetesen a legjobb megoldás, ha egyáltalán nem élünk ezzel a káros szenvedéllyel.

Mit együnk és igyunk? Összefoglalva az előzőeket:

TÁPLÁLKOZZUNK VÁLTOZATOSAN!

 

  • Együnk naponta legalább 5 adag zöldséget és gyümölcsöt.
     
  • Válasszuk a teljes őrlésű gabonákból készült élelmiszereket, ételeket (barna rizs, köles, tönkölybúza, hajdina, rozs, zab- és búzakorpa…).
     
  • Igyekezzünk még többféle fehérjeforrást beépíteni: halak, hüvelyesek, magvak.
     
  • Olvassuk el figyelmesen az élelmiszerek címkéjét; vásároljuk elsősorban zsírszegény, alacsony só-, cukor és transzzsírsav- (TFA) tartalmú termékeket.
     
  • Kevés és elsősorban növényi eredetű zsiradékot használjunk az ételek elkészítésekor (olíva, repce, lenmag, dió, szezámmag, szója…).
     
  • Az aromás főzést, párolást, grillezést részesítsük előnyben, alufóliában, cserépedényben, kuktában készítsük ételeinket.
     
  • Biztosítsuk a megfelelő folsav-, D-vitamin- és kalciumbevitelt: tej, tejtermék, sötétzöld és sárga zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, teljes őrlésű gabonák.
     
  • Mérsékeljük az alkoholfogyasztást – nőknél 1 pohár alkoholos ital/napra pl.: száraz vörösbor.
     
  • Ahogy minden ember kicsit eltérően reagál a daganat kezelésére, ugyanígy az ételekre is. Ha problémája van az evéssel, kérje az orvosát, hogy küldje dietetikushoz, aki egyénre szabottan segít a helyes étrend kialakításában.

Természetesen nincs garancia arra, hogy a fenti táplálkozási szokások, valamint a szakemberek által ajánlott életmód-változtatások betartásával elkerülhetjük a daganatos betegségek kialakulását, de annyi biztos, hogy jelentősen csökkentjük annak kockázatát.

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Ez egy csoda, hogy ő itt van" - Gryllus Dorka nem számított rá és észre sem vette, hogy 47 évesen újra babát vár

Gryllus Dorka, a népszerű színésznő őszintén mesélt családi életéről és váratlan terhességéről Kadarkai Endre "Nőszintén" című műsorában. A most 52 éves színésznő elárulta, hogy 47 évesen, amikor már lemondott a gyermekvállalás lehetőségéről, hatalmas meglepetésként érte, hogy ismét babát vár.

Tragédia Győr mellett: Gyógyíthatatlan beteg volt a gyermek, akivel az anyja a vonat elé lépett

Győr közelében, Ménfőcsanak mellett egy 41 éves nő végzetes döntést hozott: péntek este karjában hároméves kisfiával egy száguldó vonat elé lépett. A környékbelieket sokkolta az eset, amelyet egyesek szerint az anya kétségbeesése váltott ki, mivel gyermeke gyógyíthatatlan betegséggel küzdött. Az asszony vélhetően tudatosan választotta ki a helyszínt, ahol a vonatok nagy sebességgel haladnak, és ahol nem maradt esély a túlélésre.

Tragédia Tatabányán: öngyilkos lett egy általános iskolás diák

A rendőrség közigazgatási eljárás keretében nyomozást indított az ügy kivizsgálása érdekében.

Élelmiszerek, amelyek felerősíthetik a menopauza tüneteit

A táplálkozás nagy jelentőségű lehet a menopauza tüneteinek enyhítésében, a csontritkulás, a hízás és más negatív egészségi következmény mérséklésében. De nemcsak arra érdemes figyelni, mi legyen a tányéron, hanem arra is, mit érdemes elkerülni. Imre Noémi, a Nőgyógyászati Központ dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember Msc ez utóbbi témáról beszél.

Családi tragédia Győr közelében: karján a kisgyermekével lépett a vonat elé egy édesanya

Tragédia történt péntek este Győr-Ménfőcsanak közelében: egy édesanya, karján a gyermekével a vonat elé lépett. Az édesanya azonnal meghalt, a gyermek életéért a gyorsan kiérkező mentők küzdöttek, de nem tudták megmenteni – írja a MÁV-csoport Facebook-oldala.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja