SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az emlődaganat és a táplálkozás

Tibay Rózsa [cikkei] - 2012-07-30
A helyesen kialakított táplálkozási, és más életmóddal kapcsolatos szokások sokat segíthetnek a rák kockázatának csökkentésében, és jótékony hatással van szervezetünk általános egészségi állapotára is.

Jót s jól! Ebben áll a nagy titok.

Bár a daganatos megbetegedések pontos okát az esetek nagy részében nem lehet pontosan meghatározni, a szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy bizonyos környezeti tényezők megléte befolyással lehet a betegség kialakulására. Vizsgálatok folynak arra vonatkozóan is, hogy a táplálkozás és az emlőrák előfordulása között van-e kapcsolat, illetve, hogy az étrend módosítása révén csökkenthető, esetleg megelőzhető-e a betegség kialakulása. Ezeknek a vizsgálatoknak a fényében egyetlen szakember sem jelentheti ki százszázalékosan, hogy az emlő daganatok megelőzhetők lennének a táplálkozás vagy az életmód által. Annyi azonban bizonyos, hogy a kiegyensúlyozott életmódnak jelentős szerepe van úgy a daganat megelőzésében, mint a kezelések alatt és azt követően. Érdemes a kemo-, sugár- és hormonterápia, valamint a műtétek idején különös figyelmet fordítani a helyes étrendre, mert a helyesen kialakított táplálkozási, és más életmóddal kapcsolatos szokások sokat segíthetnek a rák kockázatának csökkentésében, és jótékony hatással van szervezetünk általános egészségi állapotára is.

Miért fontos a megfelelő táplálkozás?

Mert segít megtartani az erőnlétet; a szervezetnek újraépíteni a kezelések és betegség következtében lebontott vagy rongálódott egészséges sejteket, szöveteket; a kezelések következtében megjelenő mellékhatások legyőzésében; a fertőzések megelőzésében, illetve leküzdésében.

Érdemes tehát változtatnunk az étrendünkön, de mit és hogyan? Mire figyeljünk?

Törekedjünk arra, hogy minden ételféleséget fogyasszunk: kenyérfélék, gabonák, zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok, tejtermékek. Fogyasszunk több magas fehérjetartalmú ételt: tej, tejtermék, hüvelyesek, olajos magvak, halak, baromfi, tojás.

Vizsgálatok eredményei szerint a zsírban gazdag táplálkozás az emlőrák mellet növeli a tüdő-, vastagbél-, méh,- prosztata daganatok kialakulásának kockázatát. A zsíros ételek gyakori fogyasztása előbb-utóbb túlsúlyhoz, elhízáshoz vezet, ami szintén jelentős rákkockázati tényező, ezért csökkentsük a zsírbevitelt. Szakemberek javaslata, hogy a napi zsírbevitel ne haladja meg az elfogyasztott összkalória 35 %-át. Különösen a telített zsírok nagymértékű fogyasztása nem ajánlott. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy bizonyos mennyiségű zsírra szüksége van a szervezetnek, így teljesen nem szabad kiiktatnunk étrendünkből.

Mely élelmiszerek tartalmaznak különösen sok zsírt? A felvett zsírok legnagyobbrészt a húsokból és húskészítményekből, az ételkészítéshez és kenyérkenéshez használt zsiradékokból származnak, de egyes tejtermékek (sajtok, zsíros tejföl, vaj, stb.) is jelentős mértékben tartalmazzák.

Az antioxidánsok a szervezetben zajló sejtfolyamatok során keletkező szabadgyökök semlegesítését végzik. Túlzott mennyiségben a szabadgyökök károsítják a szervezet sejtjeit és molekuláit, hosszú időn keresztül hatva akár rák kialakulásához vezetnek, ezért táplálékunk tartalmazzon sok antioxidánst, ezek:

  • Béta-karotin - a legtöbb narancsszínű táplálékban megtalálható: sárgarépa, sárgadinnye, sárgabarack, sütőtök, mangó, stb.
  • Likopin - paradicsom, görögdinnye, narancs, papaya, sárgabarack
  • A-vitamin - sárgarépa, máj, tej, tojássárgája
  • E-vitamin - búza, napraforgó, szója, dió, brokkoli
  • C-vitamin - gyümölcs-és zöldségfélék, gabonafélék
  • Flavonoidok - hagyma, paradicsom, citrusfélék, alma, zeller, saláta

Étrendünkben szerepeljen szója, a szója és a lenmag ugyanis a leggazdagabb forrása az ún. fitoösztrogéneknek, amelyek a szervezet ösztrogénjeinek (női nemi hormon) egyes káros hatásait ellensúlyozzák. Főleg azoknak a daganatoknak a hatásait csökkentik, melyek kialakulásában a túlzott női nemi hormonok hatásának tulajdonítanak fontos szerepet. Ilyen az emlő-, méh-, valamint a petefészekrák.

Némelyeknek az emlődaganat kezelése kapcsán megváltozik a testsúlyuk.

Fontos, hogy igyekezzünk megtartani az ideális testsúlyt, megfelelő étrenddel és fizikai aktivitással (min. 30 perc/nap). Étrendünket úgy kell összeállítanunk, hogy a szervezet számára fontos és lényeges tápanyagok ne hiányozzanak belőle, de ugyanakkor szem előtt kell tartanunk szervezetünk napi energia-szükségletét is. Legyünk mértékletesek!  Egészségünk megóvása érdekében célszerű kerülni a cukros ételek, cukrozott italok túlzott mértékű fogyasztását. Ezek az egyszerű cukrok ugyanis nagyon nagy kalória-tartalommal rendelkeznek, ami túlsúly kialakulásához vezet. Hetente ellenőrizzük testsúlyunkat. Ha egy hónapon belül 3 kg-ot meghaladó, nem szándékos fogyást vagy hízást észlelünk, forduljunk orvoshoz, kérjük dietetikus tanácsát.

Ellentétben az általános hiedelemmel, a legtöbb nőnek az emlődaganat kezelése alatt nincs szüksége étrend-kiegészítőkre. A megszokott étrend megfelelő átalakításával biztosítható a szervezet számára a szükséges energia- és tápanyagmennyiség. Az étrend-kiegészítők használata előtt kérjük ki orvosunk tanácsát, néhány közülük káros kölcsönhatásba léphet a kezelésre használt szerrel.

Az alkohol rendszeres és nagymértékű fogyasztása növeli egyes daganatok kialakulásának veszélyét. A pontos összefüggés az alkohol és az emlőrák előfordulása közötti ugyan még nem tisztázott teljes mértékben, mégis érdemes csökkenteni a túlzott mértékű szeszesital fogyasztást különösen a nőknek, hiszen tudjuk, hogy a női szervezet sokkal érzékenyebben reagál az alkohol káros hatásaira. A napi fogyasztás ne haladja meg a 2dl sör, 1 dl bor vagy 2 cl tömény ital mennyiséget. Természetesen a legjobb megoldás, ha egyáltalán nem élünk ezzel a káros szenvedéllyel.

Mit együnk és igyunk? Összefoglalva az előzőeket:

TÁPLÁLKOZZUNK VÁLTOZATOSAN!

 

  • Együnk naponta legalább 5 adag zöldséget és gyümölcsöt.
     
  • Válasszuk a teljes őrlésű gabonákból készült élelmiszereket, ételeket (barna rizs, köles, tönkölybúza, hajdina, rozs, zab- és búzakorpa…).
     
  • Igyekezzünk még többféle fehérjeforrást beépíteni: halak, hüvelyesek, magvak.
     
  • Olvassuk el figyelmesen az élelmiszerek címkéjét; vásároljuk elsősorban zsírszegény, alacsony só-, cukor és transzzsírsav- (TFA) tartalmú termékeket.
     
  • Kevés és elsősorban növényi eredetű zsiradékot használjunk az ételek elkészítésekor (olíva, repce, lenmag, dió, szezámmag, szója…).
     
  • Az aromás főzést, párolást, grillezést részesítsük előnyben, alufóliában, cserépedényben, kuktában készítsük ételeinket.
     
  • Biztosítsuk a megfelelő folsav-, D-vitamin- és kalciumbevitelt: tej, tejtermék, sötétzöld és sárga zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, teljes őrlésű gabonák.
     
  • Mérsékeljük az alkoholfogyasztást – nőknél 1 pohár alkoholos ital/napra pl.: száraz vörösbor.
     
  • Ahogy minden ember kicsit eltérően reagál a daganat kezelésére, ugyanígy az ételekre is. Ha problémája van az evéssel, kérje az orvosát, hogy küldje dietetikushoz, aki egyénre szabottan segít a helyes étrend kialakításában.

Természetesen nincs garancia arra, hogy a fenti táplálkozási szokások, valamint a szakemberek által ajánlott életmód-változtatások betartásával elkerülhetjük a daganatos betegségek kialakulását, de annyi biztos, hogy jelentősen csökkentjük annak kockázatát.

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Három gyerek tűnt el Szigetszentmiklósról

A szigetszentmiklósi rendőrök a lakosság segítségét kérik három gyermek eltűnésének felkutatásában.

Epekövesek, figyelem! Íme a gasztroenterológus ünnepi tanácsai

Az ünnepi időszakban tömegesen jelentkeznek a sürgősségi ellátásban az epekólikás betegek. Dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa szerint, ha valaki már átélt ilyen rohamot, az soha nem felejti el; megfelelő kezelés híján pedig bármikor újra jelentkezhetnek a tünetek, és akár súlyosabb szövődményeket is okozhatnak a kövek.

Óriási a korai felismerés jelentősége a nőgyógyászati daganatoknál is

A daganatos betegségek korai felismerése sok esetben élet-halál kérdése lehet, de legalábbis meghatározza a kezelés lehetőségeit. Így van ez a nőgyógyászati daganatok esetében is: minél korábban sikerül felismerni a betegséget, annál jobbak lehetnek a kilátások. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati onkológia specialistája elmagyarázta, mikor, kinek és milyen vizsgálatok szükségesek az időben történő diagnosztizáláshoz.

Újévi fogadalom: 2025-ben ne hagyjuk ki a „nagyrutin” vizsgálatot!

Huszonegy éves kor fölött rizikófaktorok, tünetek hiányában legalább öt évente, krónikus betegség, idős életkor esetén évente javasolt a laborvizsgálat, amely fényt deríthet a tartós fáradékonyság, sápadtság, szem alatti sötét karikák, ingerlékenység, hajhullás, gyors hízás vagy fogyás, haspuffadás, bőrproblémák, véres vizelet vagy széklet hátterében húzódó problémákra is. Mindez azért fontos, mert az időben felfedezett betegségek, nagyobb hatékonysággal gyógyíthatók - mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője.

Mit tehetünk, ha folyamatosan romlik a gyermekünk szeme?

A gyermekek látása világszerte egyre rosszabb, és ennek egyik egyértelmű oka a képernyő előtt töltött idő növekedése. Egy globális tanulmány szerint az utóbbi években egyre több gyermeknél jelentkezik miópia, más néven rövidlátás.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja