Napi két pohár tejjel hatékonyan védekezhetünk a csontritkulás ellen
Annak ellenére, hogy a “néma kórnak” is nevezett népbetegség alapvető “gyógyszere” a tej, mindenki számára elérhető és megfizethető, mi magyarok - a Tetra Pak Hungária Zrt. kimutatása szerint - mégis csak napi 1,8 decilitert fogyasztunk belőle a táplálkozás-tudományi szakemberek által javasolt 5-6 deciliterrel szemben. E tej és tejtermék mennyiség, kiegyensúlyozott táplálkozás esetén kalciumszükségletünk 75%-át, azaz 720 mg-ot fedezne a minimálisan javasolt napi 1.000 mg-ból. A tej és tejtermékek azért is tekinthetők ideális kalciumforrásnak, mert a tejben egyszerre és optimális arányban található fehérje, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor, amelyek segítik a kalcium felszívódását, ezáltal pedig csonttömegünk megtartását - hangsúlyozzák orvosok és dietetikusok egyaránt. Különösen aktuális ez október 20-án, az Oszteoporózis Világnapján.
Október 20: az Oszteoporózis Világnapja!
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a csontritkulás világszerte mintegy 200 millió nőt érint, így napjainkban ez a második legjelentősebb világszintű népegészségügyi probléma, amelynek esetszáma a szakértői előrejelzések szerint a következő 50 évben, a lakosság elöregedése miatt várhatóan megduplázódik. Annak érdekében, hogy felhívják az emberek figyelmét e betegség veszélyeire, az Egészségügyi Világszervezet indítványára 1996. óta számos országban, köztük 1998-tól, minden év október 20-án Magyarországon is megrendezik az Oszteoporózis Világnapját, amelynek hazai meghonosítását az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete kezdeményezte.
„Az oszteoporózis magyarországi érintettjeinek száma becslések szerint eléri a 900 ezer főt; ebben a számban benne foglaltaknak a másodlagos csontritkulásban szenvedők is, ugyanis az osteoporosis számos egyéb kórkép - mozgásszervi, endokrinológiai, autoimmun és daganatos betegségek - velejárója. Említést kell tenni arról is, hogy bizonyos gyógyszerek, pl. szteroidok, véralvadásgátlók szedése ugyancsak osteoporosis kialakulását eredményezheti.” - mondta Zalatnai Klári, az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesületének elnöke.
Csontjaink és a kalcium
Csontszöveteink az ásványi anyagoknak, közöttük is elsősorban a kalciumnak köszönhetik szilárdságukat. Mivel szervezetünk nem termel kalciumot, azt a táplálékokból kell magunkhoz vennünk, testtömegünktől függően naponta mintegy 1.000-1.500 mg mennyiségben. Habár testünk súlyának mindössze 1,5-2%-át teszi ki a kalcium, e mennyiségnek 99%-a csontjainkban és fogainkban raktározódik el. A megfelelő mennyiségű kalciumbevitel különösen gyermekkorban fontos, mivel a csontérés ekkor még nem, csak 25-30 éves korunk körül fejeződik be, legnagyobb csonttömegünk 5%-os növekedése pedig akár 25-30%-kal csökkentheti csontjaink időskori sérülékenységét, valamint az oszteoporózis kialakulásának kockázatát.
„A néma kór”
Az oszteoporózis olyan súlyos betegség, mely a szervezet kalcium- és D-vitamin hiánya miatt a csontok tömegének és mésztartalmának veszteségéhez, ezáltal pedig a csontok lyukacsossá, üregessé válásához vezet. A folyamat kezdetben teljesen tünetmentes, ezért is nevezik „néma kórnak”, aminek következtében a csontok lényegesen érzékenyebbek lesznek a külső behatásokra, és súlyos esetben akár már minimális erőhatásra is könnyedén eltörnek.
Az oszteoporózis a 60 év feletti hölgyek harmadát, valamint az 50 év feletti uraknak ötödét érinti. A betegség tehát nőknél négyszer gyakoribb, mint férfiaknál, aminek az oka az, hogy menopauzában az ösztrogén hormonszint gyors csökkenése magas csonttömeg veszteséget okoz. Az oszteoporózisra való hajlamot súlyosbítja a mozgáshiányos életmód, a vitamin- és kalciumszegény táplálkozás, valamint a dohányzás is.
Megelőzés
Csontszöveteink ritkulása, melynek mértékét nagyban befolyásolja csontjaink korábbi tömege, elsősorban a kalcium szervezetünkből való kiürülése miatt következik be, megakadályozásához tehát ezt a 40-45 éves kortól fokozottan jelentkező folyamatot kell lassítanunk illetve megelőznünk. Ugyanakkor gyerek- és kamaszkorban van arányaiban szükség a legtöbb kalciumra (800-1000 mg/nap), hiszen a csontok végleges mérete és tömege ekkor alakul ki. A terhesség és szoptatás idején is fokozott bevitel (1300 mg/nap) tanácsos, hogy a magzati csontfejlődés megfelelő legyen.
„Táplálkozási szokásaink következménye az, hogy hazánkban a lakosság döntő többsége abszolút és relatív kalciumhiányban szenved. A megelőzésnek három lépcsője ismert. Az elsődleges prevenció a születéskor kezdődik, a megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin bevitelét jelenti aktív mozgásra neveléssel együtt. Ha fiatal korban megalapozzák a csontok egészségét, később kisebb lesz az esély a csontritkulásra” - mondta Dr. Szűcs Erzsébet az ÁNTSZ egészségvédelemmel foglalkozó főorvosa.
A kalcium szervezetünkből való kiürülését nagymértékben akadályozhatjuk rendszeres testmozgással, a veszteséget elősegítő italok (kávé, alkohol, cukrozott szénsavas üdítők) és a dohányzás elhagyásával, illetve kiegyensúlyozott táplálkozás révén, amelyben a leglényegesebb szerepet a magas kalciumtartalmú tej és tejtermékek játszák.
Miért a tej?
Szakemberek szerint a tej és a tejtermékek a legfontosabbak a kalcium ellátásban. Az emberi szervezet a legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, mert a fehérje, a kalcium, a D vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt jól felszívódó formában és nagyon jó kalcium-foszfor aránnyal. Napi 1000-1500 mg mennyiségű kalciumra van szükségünk ahhoz, hogy biztosítsuk csontjaink megfelelő kalcium ellátását, illetve kialakulhasson az a csonttömeg, mely a későbbi természetes csökkenés mellett is megfelelően képes lesz ellenállni a külső hatásoknak.
„Mi magyarok átlagosan napi 1,8 dl tejet fogyasztunk, így napi kalcium szükségletünknek mindössze 44%-át fedezzük tejből és termékekből. A csontritkulás hatékony megelőzése érdekében azonban napi 5-6 dl tejet kellene fogyasztanunk” - mondta Posztós Zsuzsanna, a Tetra Pak marketing vezetője.
Fogyasszunk minél több tejet! Csontszilárdságunk megőrzése érdekében igyunk napi rendszerességgel két-három bögre tejet vagy finom kakaót, hatékonyan csökkenve ezzel e fenyegető betegség időskori kockázatát!
Forrás: premiercom.hu
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: