Napi két pohár tejjel hatékonyan védekezhetünk a csontritkulás ellen
Annak ellenére, hogy a “néma kórnak” is nevezett népbetegség alapvető “gyógyszere” a tej, mindenki számára elérhető és megfizethető, mi magyarok - a Tetra Pak Hungária Zrt. kimutatása szerint - mégis csak napi 1,8 decilitert fogyasztunk belőle a táplálkozás-tudományi szakemberek által javasolt 5-6 deciliterrel szemben. E tej és tejtermék mennyiség, kiegyensúlyozott táplálkozás esetén kalciumszükségletünk 75%-át, azaz 720 mg-ot fedezne a minimálisan javasolt napi 1.000 mg-ból. A tej és tejtermékek azért is tekinthetők ideális kalciumforrásnak, mert a tejben egyszerre és optimális arányban található fehérje, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor, amelyek segítik a kalcium felszívódását, ezáltal pedig csonttömegünk megtartását - hangsúlyozzák orvosok és dietetikusok egyaránt. Különösen aktuális ez október 20-án, az Oszteoporózis Világnapján.
Október 20: az Oszteoporózis Világnapja!
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a csontritkulás világszerte mintegy 200 millió nőt érint, így napjainkban ez a második legjelentősebb világszintű népegészségügyi probléma, amelynek esetszáma a szakértői előrejelzések szerint a következő 50 évben, a lakosság elöregedése miatt várhatóan megduplázódik. Annak érdekében, hogy felhívják az emberek figyelmét e betegség veszélyeire, az Egészségügyi Világszervezet indítványára 1996. óta számos országban, köztük 1998-tól, minden év október 20-án Magyarországon is megrendezik az Oszteoporózis Világnapját, amelynek hazai meghonosítását az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete kezdeményezte.
„Az oszteoporózis magyarországi érintettjeinek száma becslések szerint eléri a 900 ezer főt; ebben a számban benne foglaltaknak a másodlagos csontritkulásban szenvedők is, ugyanis az osteoporosis számos egyéb kórkép - mozgásszervi, endokrinológiai, autoimmun és daganatos betegségek - velejárója. Említést kell tenni arról is, hogy bizonyos gyógyszerek, pl. szteroidok, véralvadásgátlók szedése ugyancsak osteoporosis kialakulását eredményezheti.” - mondta Zalatnai Klári, az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesületének elnöke.
Csontjaink és a kalcium
Csontszöveteink az ásványi anyagoknak, közöttük is elsősorban a kalciumnak köszönhetik szilárdságukat. Mivel szervezetünk nem termel kalciumot, azt a táplálékokból kell magunkhoz vennünk, testtömegünktől függően naponta mintegy 1.000-1.500 mg mennyiségben. Habár testünk súlyának mindössze 1,5-2%-át teszi ki a kalcium, e mennyiségnek 99%-a csontjainkban és fogainkban raktározódik el. A megfelelő mennyiségű kalciumbevitel különösen gyermekkorban fontos, mivel a csontérés ekkor még nem, csak 25-30 éves korunk körül fejeződik be, legnagyobb csonttömegünk 5%-os növekedése pedig akár 25-30%-kal csökkentheti csontjaink időskori sérülékenységét, valamint az oszteoporózis kialakulásának kockázatát.
„A néma kór”
Az oszteoporózis olyan súlyos betegség, mely a szervezet kalcium- és D-vitamin hiánya miatt a csontok tömegének és mésztartalmának veszteségéhez, ezáltal pedig a csontok lyukacsossá, üregessé válásához vezet. A folyamat kezdetben teljesen tünetmentes, ezért is nevezik „néma kórnak”, aminek következtében a csontok lényegesen érzékenyebbek lesznek a külső behatásokra, és súlyos esetben akár már minimális erőhatásra is könnyedén eltörnek.
Az oszteoporózis a 60 év feletti hölgyek harmadát, valamint az 50 év feletti uraknak ötödét érinti. A betegség tehát nőknél négyszer gyakoribb, mint férfiaknál, aminek az oka az, hogy menopauzában az ösztrogén hormonszint gyors csökkenése magas csonttömeg veszteséget okoz. Az oszteoporózisra való hajlamot súlyosbítja a mozgáshiányos életmód, a vitamin- és kalciumszegény táplálkozás, valamint a dohányzás is.
Megelőzés
Csontszöveteink ritkulása, melynek mértékét nagyban befolyásolja csontjaink korábbi tömege, elsősorban a kalcium szervezetünkből való kiürülése miatt következik be, megakadályozásához tehát ezt a 40-45 éves kortól fokozottan jelentkező folyamatot kell lassítanunk illetve megelőznünk. Ugyanakkor gyerek- és kamaszkorban van arányaiban szükség a legtöbb kalciumra (800-1000 mg/nap), hiszen a csontok végleges mérete és tömege ekkor alakul ki. A terhesség és szoptatás idején is fokozott bevitel (1300 mg/nap) tanácsos, hogy a magzati csontfejlődés megfelelő legyen.
„Táplálkozási szokásaink következménye az, hogy hazánkban a lakosság döntő többsége abszolút és relatív kalciumhiányban szenved. A megelőzésnek három lépcsője ismert. Az elsődleges prevenció a születéskor kezdődik, a megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin bevitelét jelenti aktív mozgásra neveléssel együtt. Ha fiatal korban megalapozzák a csontok egészségét, később kisebb lesz az esély a csontritkulásra” - mondta Dr. Szűcs Erzsébet az ÁNTSZ egészségvédelemmel foglalkozó főorvosa.
A kalcium szervezetünkből való kiürülését nagymértékben akadályozhatjuk rendszeres testmozgással, a veszteséget elősegítő italok (kávé, alkohol, cukrozott szénsavas üdítők) és a dohányzás elhagyásával, illetve kiegyensúlyozott táplálkozás révén, amelyben a leglényegesebb szerepet a magas kalciumtartalmú tej és tejtermékek játszák.
Miért a tej?
Szakemberek szerint a tej és a tejtermékek a legfontosabbak a kalcium ellátásban. Az emberi szervezet a legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, mert a fehérje, a kalcium, a D vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt jól felszívódó formában és nagyon jó kalcium-foszfor aránnyal. Napi 1000-1500 mg mennyiségű kalciumra van szükségünk ahhoz, hogy biztosítsuk csontjaink megfelelő kalcium ellátását, illetve kialakulhasson az a csonttömeg, mely a későbbi természetes csökkenés mellett is megfelelően képes lesz ellenállni a külső hatásoknak.
„Mi magyarok átlagosan napi 1,8 dl tejet fogyasztunk, így napi kalcium szükségletünknek mindössze 44%-át fedezzük tejből és termékekből. A csontritkulás hatékony megelőzése érdekében azonban napi 5-6 dl tejet kellene fogyasztanunk” - mondta Posztós Zsuzsanna, a Tetra Pak marketing vezetője.
Fogyasszunk minél több tejet! Csontszilárdságunk megőrzése érdekében igyunk napi rendszerességgel két-három bögre tejet vagy finom kakaót, hatékonyan csökkenve ezzel e fenyegető betegség időskori kockázatát!
Forrás: premiercom.hu
Közösségi hozzászólások: