SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kire bízhatod a gyermekedet? 2. rész - Anyukák egymás közt illetve bölcsődék

Családinet [cikkei] - 2010-08-06
Fontos döntést kell hoznod, amikor megválasztod, ki fog vigyázni a gyermekedre, amíg nem vagy otthon. Saját lehetőségeid és környezeted figyelembevételével milyen szempontok alapján választhatsz? Bemutatunk neked néhány lehetőséget, előnyeikkel és hátrányaikkal együtt.
Kire bízhatod a gyermekedet? 2. rész - Anyukák egymás közt illetve bölcsődék

Anyukák egymás közt - pótmamák
Jó módszer egymás között kicserélni a gyermekeket. Néhány család összeáll, és egymás között megállapodik abban, hogy kinél, mikor, melyik gyermek lesz. Ez kétféleképpen is szervezhető:

  • Mindenki írja, hány órát vigyázott a másik gyermekére, ezt aztán viszonzásként be lehet váltani.
  • A gyerekek meghatározott napokon meghatározott szülőknél vannak. Pl. hétfőnként Kovácsék gyereke van Molnáréknál, szerdánként Molnárék gyermeke Kovácséknál.

Ezek a lehetőségek egyrészt a részmunkaidőben vagy rugalmas munkaidőben dolgozó szülőknél válnak be, ahol nem kell egész hétre felügyeletet biztosítani a gyermek számára, vagy olyan esetekben is, amikor valamilyen eseti program idejére kell a gyermekek felügyeletét viszonossági alapon megoldani.


Előnyök:

  • Kapcsolatok teremtődnek a szülők között.
  • A gyerekcsere nem kerül semmibe.
  • A gyermeket rugalmas időegyeztetés alapján lehet vinni.
  • Ha egy anya vigyáz a gyermekre, jobban figyelembe tudja venni az ő egyéni szükségleteit, mint egy bölcsődei gondozónő.
  • A visszahúzódó gyermekek jobban érzik magukat egy kisebb létszámú csoportban, mint egy nagyobb közösségben.
  • A kicsik között családias légkörben, szinte testvéri viszony alakul ki.

Hátrányok:

  • Nem mindig egyszerű összehozni az időpontokat, ez a megoldás jó szervezőkészséget igényel.
  • A pótmama adott esetben más nevelési stílusa van, mint a szülőknek.
  • Betegség esetén gondoskodni kell helyettesítésről.
  • Szoros kapcsolatba kerül a gyermek a „pótmamával”, ezért esetleg féltékeny lehet az igazi anya.

Amire oda kell figyelned:

  • A kiválasztott pótmama lehetőleg az ismerősöd, barátnőd vagy valamelyik szomszédod legyen.
  • Ha mégis idegen személyt kell választanod, akkor gondold végig, hogy mennyire szimpatikus neked? Hogyan bánik a gyermekekkel? Nem túlságosan szűkösek-e a lakáskörülményei?
  • Pontosan tisztázz vele mindent, attól kezdve, mikor viszed, hozod a gyermeket, mi legyen, ha baleset éri, stb.


A bölcsőde
Bár nem kötelező, a gyermek szocializálódásához fontos helyszín a korai kisgyermek közösség. A bölcsődében 20 hetestől 3 éves korig láthatók el a gyermekek (tartósan beteg gyermekek esetében speciális kitételek vannak, ezekre most nem térünk ki).

A pszichológusok régi véleménye szerint nem szerencsés elszakítani a gyermeket három éves kora előtt édesanyjától: traumaként éli meg, amikor „bedobják” a bölcsibe és haragszik az anyjára, amiért ott hagyta. 
A nemzetközi tudományos cikkek már másként szólnak a témában:  a szakirodalom az 1 évet jelöli meg az otthonlét szükséges és elégséges idejében (nyilván itt is vannak eltérések, hiszen a gyerkekek nem robotok), de semmiképp sem 3 év. Sajnos ez (is) a GYES-sel ránk maradt demagógia része - hiszen menniyre szeretnek a gyerekek egymás társaságában lenni, már egészen pici kortól!
Az ideális lenne az anyukának a részmunkaidő, és a kiscsoportos, családias ellátási lehetőségek a kisgyermeknek: azaz az édesanya is dolgozhat, a családját is tudja rendezni, és a gyermek is kislétszámú közösségben van legalább egy fél napot.

Sajnos ma Magyarországon kevés a bölcsőde, és egyes térségekben nagyon nehéz, majdnem lehetetlen bekerülni. Bölcsődét 10.000 fő lakosságszám felett köteles működtetni a helyi önkormányzat. Az ennél kisebb településeken a bölcsődei ellátás nem megoldott, és nem minden 10.000 fő fölötti település tart fenn bölcsődét. A bölcsődék száma országos szinten folyamatosan csökken, az igények az ellátóhelyekre pedig nőnek. A bölcsődében elvileg 12 gyermek lehet egy csoportban, amit azonban a nagy igény miatt szinte mindig "túltöltenek" a KSH szerint 130%-os a férőhely kihasználtság.
A bölcsődei ellátás a családok számára látszólag majdnem ingyenes, az állam viszont normatív támogatással finanszírozza, ellátott gyermekek száma szerint - ez havonta a többféle normatíva összeadásával kb. 100.000 - 150.000,- Ft / gyermek / hó.

Előnyök:

  • Szakképzett gondozók foglalkoznak a gyermekkel.
  • A napirend jól struktúrált, a kicsik világos szabályokhoz igazodnak.
  • A bölcsőde az otthoni foglalkozásnál adott esetben több ingert, játék- és mozgáslehetőséget kínál.
  • Ezek a körülmények elősegítik a szocializációt.
  • A közösségnek allergiamegelőző szerepe is van, a pollen- és asztmatikus allergiára való hajlam a bölcsis gyerekeknél harmadára csökken az otthontartózkodókkal szemben.
  • A gyermek egész nap korcsoportjának megfelelő társaival játszhat, megtanul önállóan étkezni, és szobatisztaságra szoktatják.
  • Olcsóbb a szülőknek, mint valakit megfizetni a gyermekfelügyeletért, és  a rendszeres felügyelet mellett az anyuka munkát tud vállalni.

Hátrányok:

  • Vannak gyermekek, akiknél hosszabb beszoktatási idővel kell számolni.
  • Különösen az első hónapokban gyakran megbetegszik a kicsi.
  • A csendes, visszafogott gyermekekre stresszként hat a nagyobb létszámú csoport és ez akár testi vagy lelki tünetekben is megmutatkozhat.
  • A sok gyerekből fakadóan egy gyermekre kevesebb intenzívebb figyelmet tudnak fordítani a gondozók.

Amire oda kell figyelned:

  • Ha csecsemők is vannak a csoportban, lehetőleg minél kevesebb kisgyerek jusson egy gondozónőre.
  • Van-e lehetőség az intézményben a rugalmas beszoktatásra? Ez annyit jelent, hogy az anya, vagy az apa bent maradhat-e a csoportban vagy szemlélődhet-e a háttérben addig, amíg a gyermekben ki nem alakul a kapcsolat a gondozónővel.
  • Ha a kis kezdő bölcsis még 2-3 hónap elteltével is ellenkezik reggelente, alig lehet kituszkolni a házból, és könnyek között megy a bölcsődébe, érdemes számára más megoldást keresni.

Kire bízhatod a gyermekedet? 1. rész - Nagyszülők és pótnagyi
Kire bízhatod a gyermekedet? 3. rész - Családi napközi
Kire bízhatod a gyermekedet? 4. rész - Bébiszitter
Kire bízhatod a gyermekedet? 5. rész - Hatályos jogszabályok
Kire bízhatod a gyermekedet? 6. - Mennyibe kerül?
Kire bízhatod a gyermekedet? 7. - A gyerekek szemszögéből
Kire bízhatod a gyermekedet? 8. - Az édesanya szemszögéből

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
A menstruáció előrehozása: így NE csináld! - Tények és veszélyes tévhitek

A menstruáció előrehozása: így NE csináld! - Tények és veszélyes tévhitek

Az élet különféle eseményei - mint például egy nyaralás, egy fontos találkozó vagy egy sportesemény - gyakran igénylik, hogy a nők előrehozzák vagy késleltessék menstruációjukat. Ezzel kapcsolatban azonban számos tévhit kering, és van, amelyik kifejezetten veszélyes és tilos is - Dr. Elek Csaba nőgyógyász szakértőnket kérdeztük a témáról.
Ezért kell rögtön lecserélni a vizes fürdőruhát

Ezért kell rögtön lecserélni a vizes fürdőruhát

A nyári hónapokban gyakran előforduló húgyúti fertőzések komoly kellemetlenséget okozhatnak, különösen a nők körében. A megnövekedett hőség, a strandolás és a nem megfelelő higiéniai szokások mind hozzájárulhatnak a fertőzések kialakulásához. A Budai Egészségközpont urológus főorvosa, Dr. Póth Sándor összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a témában, továbbá hasznos tanácsokat ad a megelőzésre és a kezelésre vonatkozóan.
Vízbe fulladt egy 5 éves kisfiú Hajdúszováton

Vízbe fulladt egy 5 éves kisfiú Hajdúszováton

A Kösely-csatornába fulladt egy 5 éves kisfiú szerdán délelőtt Hajdúszováton - közölte a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.
A szerkesztő ajánlja