SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan mozogjon biztonságosan gyermeked a vízben?

Családinet [cikkei] - 2010-07-15
Tanácsaink szülőknek a vízhez szoktatással és az úszással kapcsolatban.
Hogyan mozogjon biztonságosan gyermeked a vízben?

A vízhez szokatást nem lehet eléggé korán kezdeni, legjobb alkalom lehet erre a babaúszás. A csecsemők persze nem az igazi úszást sajátítják el, és a babaúszás nincs hatással a későbbi úszás képességükre sem.

A kisgyermekeket sekély, térdig, maximum derékig érő vízbe vidd. Nekik még az is elég, ha pancsikolnak a kezükkel, spriccelik egymást. Vonzóbbá teheted számukra a strandolást, ha úszó műanyag figurákat, fürdethető babát, homokozó-formákat a meregetéshez, mindenféle műanyag és papírhajókat, színes lufikat viszel be a vízbe. Kilyukasztott pohárkák, vödrök is érdekes játékszerek lehetnek, mert tetszik a kicsiknek, ahogy kicsurog belőlük a víz. Jó játék lehet az is, hogy tutajnak használtok egy frizbit és úsztathattok rajta figurákat, kavicsokat, sőt akár meg is lehet számolni, hány kavicstól süllyed el.

Három éves kortól már érdemes sok-sok játékkal megismertetni a vízben a kicsiket. Minél többet pancsoljanak a gyermekmedencében, vagy a sekély partmenti vizekben. Lehet visszatartott levegővel a víz alá merülni, érdekes kövek után kutatni, vagy csak egyszerűen körülnézni a víz alatt.

Vigyázat! Egy három év alatti gyermeknek még fejletlen a tájékozódási képessége, és akár térdig érő vízben is megfulladhat. Egyszerűen nem talál ki a felszínre, mert nem tudja, hol van a fent és a lent.

A vízben járással egy négyéves gyermek már megpróbálkozhat. Gólyajárással lépeget a vízben a gyermek úgy, hogy az egyik lábát felhúzva kiemeli a vízből, miközben lábfejét lefelé tartja. Ha fázik a lába, kis időre ki kell menni a partra és megmelegíteni a tappancsokat. Otthon is lehet gyakorolni úgy, hogy vizet engedünk a kádba vagy a zuhanytálcába.

Ilyen játékos gyakorlatokkal ösztönözhetitek a kicsiket a vízben való mozgásra:

  • Uszály: A gyermek háton fekszik a vízen, fejét a kezedben tartod. Lassan haladj hátrafelé, miközben húzod őt a vízben. Hogy ne legyen unalmas, ide-oda kanyaroghatsz.
  • Motorcsónak: Ehhez szükség lesz egy úszódeszkára, melyre a gyermek hason vagy háton fekszik rá. Megfogod a lábánál és olyan gyorsan tolod, amennyire csak bírod. Ezzel a gyakorlattal megtanulja nyújtott helyzetben egyenesen tartani a testét.
  • Lebegés a vízen: A gyermek háton fekszik, megtartod az előre nyújtott két kezeden. Két karját kinyújtja a feje fölé, lábait kb. vállszélességben szétterpeszti, miközben igyekszik jó mélyen beszívni a levegőt. Időnként egyet-egyet tempózik a lábával, (vagyis váltakozva fel-le mozgatja nyújtott lábait). Egyszer csak óvatosan kiveszed a kezed a gyermek alól. Ezt úgy is lehet gyakorolni, hogy elrugaszkodik a medence szélétől. Ez a gyakorlat arra is jó, hogy megtanuljon pihenni a gyermek a víz felszínén.
  • Rakéta: Kezdetben bátorítsd a gyermeket, hogy lábával elrúgja magát a medence falától, vagy a lépcsőtől. Először inkább hason fekvésben próbáljátok. A gyermek két karját egyenesen kinyújtva tartja a füle mellett, (tenyerek lefelé néznek, vagy összeteszi őket). Lábak és a törzs nyújtva vannak. Legegyszerűbb, ha megmutatod neki, minthogy megmagyarázod. Ha többen vannak, versenyezhetnek, ki jut messzebbre.

Akkor éri el a gyermek a vízbiztonságot, amikor már segítség nélkül tud fennmaradni a vízen, azaz nem kell labdába kapaszkodnia, nincs rajta úszógumi, karúszó, mentőmellény.

Ovasd el ezt is:
Apa vagy anya, mint úszómester - avagy hogyan tanuljon meg gyermekünk úszni?

Kép: elaine moore / Flickr.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Augusztus 20. Magyarország egyik legnagyobb ünnepe, amely az államalapítást és Szent Istvánt, az ország első királyát ünnepli. Ezen a napon országszerte színes és változatos programok várják az érdeklődőket, a hagyományőrző eseményektől kezdve a kulturális rendezvényeken át a látványos tűzijátékokig. Mutatunk néhány ingyenes programot Budapesten és vidéken, amelyekre ellátogatva tartalmas és érdekes napot tölthet együtt a család.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
A szerkesztő ajánlja