Családinet.hu

Családinet Közösségek



A közösségről: Annyi receptet beszéltünk már meg különböző topicokban, gondoltam megnyitom a kifőzdét, ahová mindenki megírhatja kedvenc receptjét. Ha lesz rá igény, szavazhatunk, és megalapíthatjuk a hét étele címet is! :) Gyertek bátran, írjátok meg mit hogyan szoktatok főzni!

nyílt - 26 tag

Fórumtéma: Köretnek is használható finomságok


Csak a közösség tagjai írhatnak hozzászólást!

Hozzászólások (15 db)


07. 09. 08:59
Signetta

Ilyenem nekem is van valahol, csak ócskább kivitelben, nem is szeretem. :D Lehet, ilyen jó kis masszívat kéne vennem. : ) Amúgy lógva hagylak, de belőled kinézem, hogy 1x1 centit leméred. :D :D

07. 08. 15:29
vicusmamesz

Na megmutatom rendesen ha sikerül http://brain.pan.e-merchant.com/1/0/04240701/l_04240701.jpg

Moslyogós kedves fiatalos friss nagymama :)

07. 08. 15:28
vicusmamesz

:) Finom, mert máshogy sül. a külseje csak kicsit ropogós, belül meg puha. 1x1 centiseket meg mérem, igen. (hagyjál már lógva, van ilyen krumplidarabolóm, ami hasábkrumplit csinál, 1x1 centis kockák vannak a szeletelő rácsában) :D http://brain.pan.e-merchant.com/1/0/04240701/l_04240701.jpg

Moslyogós kedves fiatalos friss nagymama :)

07. 08. 08:06
Signetta

Ja, van, hogy én is kockákra vágom, mondjuk én nagyobbakra, és ugyanúgy sütöm, mint mikor hasábra vágom, hogy puha legyen. : ) Újkrumpliból nem szeretem annyira a sült krumplit, más az íze.
Az 1x1 centis csíkokat méred? :D Te is ki tudsz találni érdekes alakzatokat... magház kiszedővel sült krumpli. :D

07. 07. 15:33
vicusmamesz

Nálam abszolút hangulatfüggő. Van, hogy simán 1x1 centis csíkokra, időnként karikára, néha nagyobb hasábokra, de legtöbbször kicsi kockákra, mert úgy gyorsabban sül, és más a kissé ropogós és puha részek aránya. Ja és újkrumpliból előfordul, hogy azzal az magház kiszedő késsel gömböcskéket csinálok, de az elég macerás, és sok a hulladék. :)

Moslyogós kedves fiatalos friss nagymama :)

07. 07. 08:13
Signetta

Te, hogy csinálod Vicus?

07. 07. 08:12
Signetta

Én vastagabbra vágom hasábnak. Úgy sütöm, hogy vagy fél óráig kis lángon, aztán kicsit felveszem a lángot, megpiruljon. Kiszedem egy mélyebb edénybe papírszalvétára, sózom van mikor delikátozom is, és még letakarom törlőruhával, kicsit érjen a fűzerekkel. Szeretem, ha puha, nem az a kemény, ami felsérti az ínyem. Ja, és fogam sincs már sok (na jó, ez a vicc része). :D

07. 06. 11:45
vicusmamesz

Krumpliról jut eszembe a kérdés. Ti hogy szeretitek a sültkrumplit? Milyen formára vágjátok?

Moslyogós kedves fiatalos friss nagymama :)

05. 03. 11:50
Signetta

Vicus, ez a köret is nagyon ínycsiklandozó. :D

04. 30. 15:21
vicusmamesz

Itt egy finom köret, ami szinte semmi energiába nem kerül, és nagyon finom!
Krumplit fel kell szeletelni, mintha tepsis krumplit készítenénk, kivajazott hőálló tálba (jénaiba) lefektetni egy sort, sózni, picit borsozni, rátenni egy réteg reszelt sajtot, hagymakarikákat néhány darabka vajat, és ezt a rétegezést ismételni, míg a tál meg nem telik. Beteszem a mikróba, és kb 20 percig teljes fokozaton párolom. Ha a krumpli megpuhult, kész a köret. Kóstoljátok meg, nagyon finom!

Moslyogós kedves fiatalos friss nagymama :)

03. 15. 11:08
nyareve

Mindegyik finom lehet, amit leírtatok.
Az én kedvenc köretem, amit magában is szívesen bekanalazok a rizi-bizi egyik változata.
A rizst egy kis olajon megfuttatom, majd kétszeres mennyiségű forróvízzel felöntöm. Ha újra felforr, beleteszek egy nagy csomag mexikói zödségkeveréket, sózom, borsozom, Delikát ételízesítőt teszek hozzá, majd lassú tűzön fedő alatt majdnem készre főzöm. Ekkor egy jó adag apróra vágott petrezselyemzöldet beleszórok, elzárom alatta a tűzhelyet és lefedve tartom még kb. negyed óráig. Tálalás előtt átkeverem. Ha csak magában eszem, akkor megszórom még egy kis reszelt sajttal is.

A tojásos karfiolt úgy szoktam csinálni, hogy a karfiolt rózsáira szedve sós vízben megfőzöm, de nem túl puhára, lecsöpögtetem. Egy serpenyőben olajat forrósítok, és 3-4 tojást egy kis sóval, borssal elhabarva beleöntök, erre a karfolt teszem, gyorsan összekeverem. Mintha tojásos nokedlit készítenék. Még forrón mehet rá reszelt sajt, van amikor a tetejét egy kis kefírrel is megöntözöm. Zöldsalátával nagyon szeretem!

Jó étvágyat!:)

03. 11. 16:27
vicusmamesz

Na most már gondban leszek melyiket csináljam legközelebb! Mindhárom recept kóstolásért kiált! :) Az a kolbászkarikás dúsítás nagyon ígéretes!

Moslyogós kedves fiatalos friss nagymama :)

03. 11. 12:00
Signetta

Mi a félig megfőtt karfiolrózsákra jénaiba, tepsibe tesszük, sajtszószt, tejszínt, tejfölt, összekeverjük, saját ízlésünk szerint fűszerezzük és ezt az ízesített szószt öntünk rá. Trapista és füstölt sajt keveréket szórunk a tetejére (én sokat, mert imádom a sajtot :D), és úgy be a sütőbe félórácskára. : ) Kenyérrel és hideg tejjel szoktam enni, de valóban jó lehet köretként is, csak még nem próbáltam. : ))

03. 11. 08:46
kokuszpok2

Nekünk a tojásos karfiolunk hasonló.

Megfőzzük a karfiolt, kivajazzuk a tepsit/jénait/ki mit szeret. Beletesszük a karfiolt és lehet rá tenni kolbászkarikát. 3 tojást felverünk, hozzáadunk egy pohár tejfölt, összekeverjük. Só és egyéb fűszer mehet bele, bár én csak sózni szoktam. Ráöntjük a karfiolra a tojásos tejfölt és be a sütőbe, mitután picit megpirult már kész is.

Na leírva, még sem hasonlít a Vicuskáéhoz.:)

https://www.csaladinet.hu/ticker.php?id=83

03. 10. 13:25
vicusmamesz

Sajtos karfiol, ahogy én szeretem.
Kell hozzá egy közepes, vagy kisebbfajta karfiol,
1 nagy doboz tejföl,
10-15 dkg trappista vagy más félkemény sajt,
10-15 dkg füstölt sajt, vagy pannónia. (A kettőt együtt nem érdemes, nagyon más jellegűek, ütik egymást)
Fűszerek, vagy fűszerkeverék (vegeta, vagy ízvarázs, utóbbival óvatosan, mert szerintem sósabb, mint a só!) :)
Elkészítése roppant egyszerű. A Karfiolt virágjaira kell szedni, nem túl kicsikre, kicsit megfőzni, de ne legyen puha, aztán a tejfölt jól befűszerezni valami keverékkel, vagy só/bors/tárkony/majoranna/paprika és ami még eszetekbe jut és szeretitek. egy tepsit, vagy jénai edényt (én utóbbiban szoktam) ki kell vajazni olyan éépenhogycsak módon, rátenni a karfiolvirágokat szép sorjában, meglocsolni a fűszeres tejföllel, a kétféle sajtot reszelve ráhinteni, és mehet be a sütőbe. Mire a sajt aranybarna lesz, a karfiol is megfő, a tejföllel együtt. Én köretnek, vagy köret mellé plusznak használom, de megállja a helyét főételként is, nagyobb adagban. :)

Moslyogós kedves fiatalos friss nagymama :)

1