A közösségről: Annyi receptet beszéltünk már meg különböző topicokban, gondoltam megnyitom a kifőzdét, ahová mindenki megírhatja kedvenc receptjét. Ha lesz rá igény, szavazhatunk, és megalapíthatjuk a hét étele címet is! :) Gyertek bátran, írjátok meg mit hogyan szoktatok főzni!
Nekem is a sárgabarack a kedvenc gyümölcsöm. PErsze idényjelleggel, mert van még pár kedvenc Eper, málna, szeder (leginkább a fehér), dinnye, szőlő, mandarin. A többivel változó, de legtöbbször hadilábon állok.
Gyümölcsről jut eszembe, auchanban kaptam 300 forintért kilós kiskosaras sárgabarackot, ami olyan finom volt, amilyet már évek óta nem ettem. Tudom, nem egytálétel, nem is főzelék, de finoom
Töltött pizza
Egyszerű pizzatészta recepttel kell készíteni. Vékonyra kinyújtottam a tésztát kör alakúra, megkentem tejföllel, tettem rá kolbászkarikákat, előre lepírított szalonnát, karikára vágott hagymát és reszelt sajtot. Ezeket mind csak a tészta egyik felére mivel a másik felét rá kell hajtani. Mielött ráhajtanánk a tészta szélét tojással be kell kenni és egy kicsit felhajtani. A tetejét is megkenni tojással és reszelt sajttal megszórni. 200 fokos előmelegített sütőben addig sütni míg a teteje meg nem pírul. A tölteléket sokféleképpen lehet variálni.
Pizzatészta: Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 tojás
2 dl tej
2 evőkanál olaj
1,5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 mokkáskanál só
Elkészítés: A tejet langyosra melegítjük, az elmorzsolt élesztőt és a cukrot egy kevés liszttel elkeverjük, és egy kis tejet öntünk hozzá. Hagyjuk, hogy megkeljen. Ha felfutott az élesztő, összedolgozzuk a liszttel, a tojással, a sóval és az olajjal, pizzafűszerrel vagy oreganóval és jól kigyúrjuk. 30 percig langyos helyen pihentetjük.
Hát, ha hasonlít a kroketthez, akkor éppen mehetett volna a köretekhez is. : )Én legalább is a krokettet köretnek szoktam enni. : ) De itt is jó, mert egy tál étel. : ))
Nem tudom, ez mennyire számít köretnek, viszont azt se, hová írjam, így ide másolom a receptet.
Sajtos - burgonyás golyók Hozzávalók:
2 db nagy, főtt, áttört burgonya
5 dkg liszt, 4 dkg vaj vagy margarin, 7 dkg reszelt sajt, 1 tojás, 1 gerezd fokhagyma, őrölt bors, só , zsemlemorzsa Elkészítése:
A megpuhított vajat összegyúrom a liszttel, az áttört, főtt burgonyával, a felvert tojással, a szétzúzott fokhagymával, a reszelt sajttal és a fűszerekkel. A masszából vizes kézzel kis diónyi golyókat gyúrok, majd zsemlemorzsában megforgatva, bő, forró olajban kisütöm.
Aki szereti tehet a zsemlemorzsába egy kis szezámmagot, feldobja a látványt és az ízét is! Szinte ugyanolyan mint a krokett. Én legközelebb megbolondítom egy kis kockára vágott füstölt sonkával.
Ebből az adagból a képen látható mennyiség lesz.