A közösségről: Annyi receptet beszéltünk már meg különböző topicokban, gondoltam megnyitom a kifőzdét, ahová mindenki megírhatja kedvenc receptjét. Ha lesz rá igény, szavazhatunk, és megalapíthatjuk a hét étele címet is! :) Gyertek bátran, írjátok meg mit hogyan szoktatok főzni!
Fokhagymás garnélarák
Hozzávalók 4 személyre:
25-30 db fagyasztott, elõfõzött garnélarákfarok
3-4 gerezd fokhagyma
3 ek. vaj / olaj
1 csapott ek. majoránna
1 db citrom, só
2 ek vajat / olajat felolvasztunk/hevítünk egy serpenyõben, hozzáadjuk a még fagyott garnélát. Megsózzuk, lefedjük fedõvel, és annyi vízen pároljuk, amennyi a rákból kiolvad. Kb. 15 perc múlva, amikor a lé már nagyjából elfõtt, levesszük a fedõt, rátesszük a majoránnát, és hagyjuk, hogy teljesen elpárologjon a víz. Hozzáadjuk a maradék 1 ek. vajat, az összezúzott fokhagymát, még egyszer megsózzuk, rövid ideig sütjük.
Pirítóssal kínáljuk.
Majonézes garnélarák
Hozzávalók:
- tetszés szerinti mennyiségben garnélarák
- hozzá illő mennyiségben majonéz
Elkészítés:
A garnélarákot, ha fagyasztva vásároltuk, kint hagyjuk amíg kiolvad vagy mikrohullámú sütőben kiolvasztjuk. A fagyasztott rákokat általában már tisztítva árulják, tehát nincs rajtuk a "páncél", olyanok mint valami nagyobb, rózsaszín, vastagabb hernyók. Azért nem árt odafigyelni és megtisztítani őket a hátuk közepén lévő fekete csíktól, amit nem mindig sikeresen távolítanak el és ami megkeserítheti az ételt. Mindkét esetben - fagyasztott és nem fagyasztott - megfőzzük őket. 15 perc főzés elég a páncél nélkülieknek, a másiknak lehet 5 perccel több. Ha nem volt tisztítva a rák, akkor főzés után el kell távolítani a páncélját és a fekete csíkot a közepükről. Ez az első két rákocska után már könnyen fog menni, nem nehéz művelet. Előbb egy picit ki kell hűteni őket, mert amíg forrók, nem lehet velük kézzel dolgozni. A kihűlt, megtisztított rákokat összekeverjük bőséges majonézes mártással. Zöld salátalevelekre halmozva, vagy magas szárú, nagyobb poharakban tálaljuk.
Bagett, pirítós illik hozzá.