Családinet.hu

Családinet Közösségek



A közösségről: Annyi receptet beszéltünk már meg különböző topicokban, gondoltam megnyitom a kifőzdét, ahová mindenki megírhatja kedvenc receptjét. Ha lesz rá igény, szavazhatunk, és megalapíthatjuk a hét étele címet is! :) Gyertek bátran, írjátok meg mit hogyan szoktatok főzni!

nyílt - 26 tag

Fórumtéma: Főzelékek, egytál ételek


Csak a közösség tagjai írhatnak hozzászólást!

Hozzászólások (39 db)


06. 01. 12:42
ragdoll

Muszaka (görög)

Hozzávalók (4 fő részére):
1 kg padlizsán, étolaj, 1 kg darált marhahús (lehet borjú vagy akár bárány), 2 db vöröshagyma, só, őrölt feketebors, morzsolt oregánó, egész fahéj, szegfűbors, babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, 2 db paradicsom, 1 db paprika, duplán sűrített paradicsom, vaj, liszt, szerecsendió, tej, 200 g fetasajt

Elkészítés:
A padlizsánokat 1-1,5 cm vastag szeletekre vágjuk, majd kisütjük (a legjobb, ha faszén felett hevített, kis olajjal bedörzsölt rostlapon készítjük, de ha erre nincs lehetőség, választhatjuk a kedvenc serpenyőnket is, amelyben olajon sütjük ki a padlizsánszeleteket; ebben az esetben ügyeljünk arra, hogy a további felhasználás előtt csurgassuk le az olajat a sült padlizsánról).
Ezt követően a darált húst forró olajban dinsztelt, apróra szeletelt vöröshagymán megpirítjuk, és közben hozzáadunk némi sót, borsot, oregánót, az egészben hagyott fahéjat és szegfűborsot, valamint a babérleveleket és egy kevés frissen zúzott fokhagymát. Amint elkezd átsülni a hús, akkor hozzáadjuk a felaprított paradicsomot és paprikát, majd mikor művünk kezd levet ereszteni, hozzákeverjük a duplán sűrített paradicsomot is. Miután zsírjára sütöttük, eltávolítjuk belőle a fahéjdarabokat, a szegfűborsot, valamint a babérleveleket.
A következő lépés a muszaka összerendezése. Egy kiolajozott tepsi alján vékony rétegben elfektetjük a padlizsánszeleteket, amelyeket nagyon enyhén megsózunk. Ráterítünk egy réteg muszakahúspépet úgy, hogy egyenletesen eltakarja a padlizsánt. Ezt követően megismételjük a műveletsort (padlizsán-, majd húsréteg építés), egészen addig, amíg az alapanyagok tartanak, a tetejét padlizsánréteg zárja. Mielőtt a sütőbe küldenénk a muszakát, elkészítjük az elengedhetetlen sajtmártást. Lábosban vajat olvasztunk, majd megszórjuk annyi liszttel, amennyit kényelmesen fel tud venni. Egyenletes mártássá keverjük, miközben hozzáadunk némi sót, borsot és szerecsendiót. Fokozatosan keverünk hozzá egy kevés tejet, majd amikor kezd sűrűsödni a mártás, fetasajtot morzsolunk bele. Mártásunk akkor jó, amikor puding állagot kezd felvenni. Ekkor levesszük a tűzről, és folyamatos keverés mellett tojással vegyítjük. Az aranysárga, egyenletes mártást ráöntjük a muszaka tetejére, és ízlés szerint egy kis keménysajtot reszelünk rá.
A muszakát ezután berakjuk a sütőbe, ahol 25-30 percig közepesen magas hőfokon összeérleljük.

Van, aki főtt burgonyát is karikáz bele, úgy még laktatóbb. Van vegetariánus muszaka is, amiből értelemszerűen kihagyják a húst és vagy szójával, vagy több zöldséggel készítik.

Próbáljátok ki! :)

05. 19. 09:46
vicusmamesz

Burek (ahogy én csinálom):
1 csomag fagyasztott leveles tésztát három részre vágok, kinyújtom őket kicsivel kisebbre mint a tepsi, amiben sütni szándékozom. Az első réteget leteszem a tepsire, megkenem tejföllel és gépsonkát teszek rá (minimum 20 dkg legalább 2 szelet egymásra). Jöhet a következő réteg tészta, ezt is megkenem tejföllel, kicsit megsózom és jó sok sajtot teszek rá (ezt szeletelni szoktam, kevésbé macerás mint reszelni, és úgyis elolvad). Erre jon a következő réteg tészta, amit szintén megkenek tejföllel, de ezúttal vékonyabban, és meghintem reszelt sajttal, de csak olyan ritkásan. Ízlés szerint mehet bele még póréhagyma, és pirosarany is. Utóbbit pár cseppet a tetejére is szoktam tenni, mert megsülve igen finom.

Moslyogós kedves fiatalos friss nagymama :)

05. 17. 15:52
Signetta

Köszi! : )

05. 17. 11:15
vicusmamesz

Knorr Rafinéria - Bolognai spagetti alap a rendes neve :)

Moslyogós kedves fiatalos friss nagymama :)

05. 17. 08:24
Signetta

Ezt is ki kéne próbálni. :D Mi a pornak a rendes neve?

05. 14. 11:45
vicusmamesz

Igen. Szerintem nagyon finom az a rafinéria, és annyival nem tudok én sem jobbat csinálni, mint amennyi idővel több rámegy.

Moslyogós kedves fiatalos friss nagymama :)

05. 13. 09:33
Signetta

No, akkor kérdés a bolognaival kapcsolatban. :D A mártást a boltban veszed, a port? : )

05. 12. 10:36
vicusmamesz

Bolognait szoktam úgy megbolondítani, hogy összekeverem a tésztát meg a mártást (a hússal együtt természetesen), keverek bele egy nagy doboz tejfölt, tepsi, rengeteg reszelt sajt, és be a sütőbe! :)

Moslyogós kedves fiatalos friss nagymama :)

05. 12. 09:54
Signetta

Szerintem erre simán lehet tejfölt tenni, és legalább sonkát belevágni. : )) Na, meg töménytelen mennyiségben sajtot tenni rá. :D Imádom én is. :D Most karira egy tömb karaván sajtot fogok kérni. :D

05. 11. 09:38
vicusmamesz

Én szeretem a fokhagymát, csak az üres tésztát fűszerezve, na azt nem :-) Nekem tésztán minimum 10-15 deka sajt meg egy fél doboz tejföl legyen, ha más nem is. Mondjuk hússal jobb. :)

Moslyogós kedves fiatalos friss nagymama :)

05. 10. 12:39
Signetta

Erre semmi husi nem kell? :o

05. 07. 11:49
kokuszpok2

Bazsalikomos fokhagymás spagetti: Vajon megfuttatni a foghagymát, mellé a bazsalikomot és összekeverni a spagettivel, majd parmezán rá. Jól hangzik annak aki szereti a foghagymát, de ez nem én vagyok...:p

https://www.csaladinet.hu/ticker.php?id=83

05. 06. 09:25
Signetta

Mi kösz, hogy megosztod velünk! :D

05. 05. 12:40
vicusmamesz

Igyekszem, igyekszem! :) Köszi!

Moslyogós kedves fiatalos friss nagymama :)

05. 05. 09:52
Signetta

Vicus, csak helyeselni tudok, mert tényleg nagyon jó és különleges recepteket írsz nekünk. : ))