Az ünnepi hangulatot fokozhatjuk a lakásban elhelyezett apró kiegészítőkkel, karácsonyi zenével és illatokkal. A jól ismert gyógy- és fűszernövények nem csak lelkünkre, de testünkre is hatással vannak.
A karácsonyt idéző különböző illatok eredete egészen a bibliai időkig nyúlik vissza. A mirha, a tömjén és számtalan egyéb fűszer és étel már akkoriban is ismert volt. Kutatók napjainkban a fahéj, a gyömbér, a borsmenta, a mirha, a narancs, fokhagyma és áfonya egészségünkre gyakorolt hatását vizsgálják.
A mirha a Közel-Kelet, északkelet-Afrika, és India országaiban található növény. Az ókori Egyiptomban a lepra és a szifilisz kezelésén túl kozmetikai célokra is használták. Indiában évezredek óta a szívbetegségek megelőzésére, az erek kezelésére alkalmazzák.
Az Indiai eredmények alapján Egyesült Államok beli kutatók a mirha, koleszterin szintet csökkentő hatását vizsgálják. Az alternatív orvoslások specialistáiból álló csoport 90 személy részvételével kezdett kutatást. A páciensek a mirha kivonatát tartalmazó kapszulát szedtek. Az eredmények alapján feltételezhető, hogy a gyógynövény segítségével a magas koleszterinszint valóban csökkenthető.
Az ókorban a tömjén fiatalító arcpakolások fontos alapanyagaként, s a depresszió, a klausztrofóbia ellenszereként volt ismert. Napjainkban az Egyesült Államok számos kórházában alkalmazzák aromaterápiás eszközként a műtét előtti feszültség oldására, a gyógyulás elősegítésére, a regenerálódás időszakára. A daganatos betegségben szenvedőknél a fül mögé helyezve segíti a fájdalom, a hányinger csökkentését.
Az áfonyából készült ital segíti a húgyuti fertőzések gyors lezajlását. Fogyasztásával a baktériumok növekedése gátolható, s a szervezet tisztulása felgyorsítható.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Bizonyos aromákkal érdemes azonban óvatosan bánnunk. A borsmenta például gyomorégést okozhat, a medvecukor, vagy édesgyökér pedig az arra érzékenyeknél vérnyomás emelkedést idézhet elő.
A gyömbér főként a Távol-Keleti konyhák kedvelt fűszere. A hagyományos orvoslás szerint a teába kevert gyömbér segít a hányinger elmulasztásában, megnyugtatja a gyomrot. Kutatások támasztják alá, hogy a különösen a terhesség első időszakában jelentkező hányinger kezelésére is eredményesen alkalmazható.
A fokhagyma, a vöröshagyma és kakaukkfű számtalan betegség, köztük a daganatos elváltozások bizonyos formáinak megelőzésére is rendkívül alkalmas. Ezen kívül segítik a sejtek működését; használjuk őket bátran. Az elkészítés módja ugyan befolyásolhatja hatásukat, azonban általános nézet, hogy a vöröshagyma különösen a gyomorrák ellen véd, míg a fokhagyma a koleszterin szint csökkentésében van segítségünkre.
Természetesen a karácsonyi étel és illat összeállításból nem hiányozhat a narancs sem. Táplálékként rendkívül magas rosttartalmával, C, B1 vitaminban, káliumban és folsavban való gazdagságával segíti egészségünk megőrzését.
Az ünnepek alatt az ízek színes kavalkádjában testünk, s az illatok felhőjében lelkünk is megújulhat, feltöltődhet. Használjuk ki ezt a csodás hangulatot, s szánjunk egy kis időt családtagjainkra, nyugodt beszélgetésekre, kikapcsolódásra, szórakozásra.
A hír alapjául a "Herbs and Spices Make for a Historical -- and Healthy - Holiday" cikk szolgált.
Forrás: www.orvostkeresek.hu
Fotó: PublicDomainPictures/Pixabay.com
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)