Nyolc gyártó diós és mákos bejglije szolgált az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértőinek irányításával elvégzett teszt alapjául. A kiválasztás elve a következő volt: igyekeztek olyan helyeken vásárolni, ahol sokan fordulnak meg, persze a budapesti belváros legnevesebb cukrászdáját (Gerbeaud) és egy jó ideje népszerű külvárosi cukrászdát (Horváth) sem hagyták ki. Ez utóbbi választás további előnye, hogy a cukrászda nagykereskedőn keresztül országszerte terjeszti karácsonyi termékeit.
Először azt vették szemügyre, mennyire biztonságos a sütemények csomagolása, a rajtuk látható címke ad-e pontos eligazítást a fólia tartalmáról. Általános tapasztalatunk szerint a csomagolás egy kivételével (Sütőmix/Príma Pék) megfelelő volt. Ugyanez nem mondható el a címkézésről. Sőt! A jelölések erősen heterogén képet mutattak.
A címkék általában hiányosak, vagy ellentmondásosak az információk. Nem kis meglepetésre kiderült - ahol egyáltalán közölték a gyártók a bejgli összetételét -, hogy sertészsírral készült, ami bizony jó ideje nem divat már. A süteményreceptekben a zsírt réges-régen felváltotta a vaj és a margarin. És még csak most jött a feketeleves.
A bejglik külső jegyeivel kapcsolatos kifogásaink eltörpültek az íz és állag vizsgálata során tapasztalt keserű élményeink mellett. A Rosman cukrászda mákos bejglijének megkóstolását kis híján egy kolléganő foga bánta, ugyanis kő volt benne, a Fogatos cukrászda diós bejglijében pedig jó nagy darab dióhéj maradt. A Rosman cukrászda diós bejglije azonban egyenesen penészes(!) volt, de nem ám csak egy kicsit, hanem alaposan.
Az erősen közepes, olykor annál is gyengébb mezőnyből alig néhány védte meg a bejgli-sütűk becsületét. A Fogatos, a Tüskéshátú és a Tortás cukrászda mákos bejglije jó minősítést kapott, abszolút győztes viszont csak a Horváth cukrászda maradt. Utóbbinak nem csak a mákos, de a diós bejglije is magasan a legjobban szerepelt.
A Tortás és a Tüskéshátú diós bejglik - mákos társaikkal ellentétben - viszont nem megfelelő minősítést kaptak. További érdekesség, hogy hazánk egyik legpatinásabb cukrászdája, a Gerbeaud bejglijei - egy negyedik és egy ötödik hellyel, közepes, illetve még megfelelő minősítéssel - csak a középmezőnyben végeztek.
forrás: www.privatbankar.hu
Fotó: commons.wikimedia.org
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)