Karácsonyi recept
Asztalt gyümölcsös töltött pulyka
Hozzávalók:
- kb. 4 kg-os konyhakész pulyka
- 250 g aszalt gyümölcs (szilva, barack, ananász, mazsola, áfonya)
- 15 g kenyér vagy zsömle
- zsemlemorzsa
- só
- 1 dl forró tej
- 1 tojás
- 200 g répa
- 150 g zellergumó
- 100 g hagyma
- 500 ml húslevesalaplé
- bors
- fahéj
- 1 csomag friss kakukkfű
1. A zsemlére öntjük a felforralt tejet, és hagyjuk, hogy ázzon benne. Majd hozzáadjuk az apróra vágott aszalt gyümölcsöket és a tojást. Összedolgozzuk, sóval, borssal, fahéjjal ízesítjük, majd betöltjük a pulykánk hasüregébe. Tűvel, fogpiszkálóval összetűzhetjük a nyílást, hogy a töltelék ne folyjon ki.
2. Kívülről is sózzuk, borsozzuk a pulykát, majd tegyük tepsibe, öntsük fel alaplével, és rakjuk mellé a nagyobb darabokra vágott zöldségeket, és a kakukkfüvet.
3. Alufólia alatt süssük 190 fokon, majd ha kész, akkor süssük aranybarnára, és locsolgassuk közben a szafttal, hogy ki ne száradjon.
4. A sütőből kivéve csomagoljuk alufóliába a pulykát, és készítsünk öntetet a pecsenyeléből, amit előzetesen szűrjünk le. Majd egy edényben forraljunk 1-2 kanál liszttel, amíg be nem sűrűsödik.
Kép: Depositphotos.com
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)