Kezdő kiskezeknek a krumpli-kaktuszt javaslom. Válasszunk akkora cserepeket, amibe bele tudunk ültetni egy jó formás burgonyát! Adjunk a gyereknek festéket, és hagyjuk, hadd maszatoljon (egy alátét nem árt az asztalra, esetleg valamilyen köpeny a gyerekre, így biztosan csak azt keni össze, amit szabad)!
Mikor már zöld az egész krumpli, ültessük el! Egy kis sóder, vagy homok jó, ha kerül a cserépbe, hogy ne boruljon fel. Erre ráülhet a kaktusz (ha kell, ragasszuk a cserép széléhez).
Szúrjunk bele jó sok fogpiszkálót, de itt már vigyázzunk, meg ne szúrja magát a gyermek!
Kész is a művünk!
Bátrabbaknak, ügyesebbeknek jöhet a sógyurma. Gyúrjunk be zöld alapanyagot! (sógyurma-hogyan), Formázzunk kis gömböket, vagy hurkákat belőle (attól függően, milyen kaktuszt szeretnénk)!
Kis víz segítségével tapasszuk össze (csak óvatosan: elég az ujjunkat bevizezni, ezzel megsimogatni a gömböket, és már lehet is egymáshoz illeszteni)!
Keressünk apró cserepeket, helyezzük bele a gyurmát (műanyag cserép nem jó, mert nem bírja a magas hőfokot, amikor a gyurmát szárítjuk)!
Más színű gyurmából apró virágokat is tehetünk a zöldre.
Ha elkészült a mű, mehet a sütőbe száradni. 50-100 fok elég, mert különben megég az alkotás. Sokáig kell szárítani, mert nagy tömböket kell átmelegíteni!
Száradás után lehet keresni egy jó helyet ablakban, polcon, ahol tetszik!
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)