A kelkáposzta az egyik legkedveltebb zöldségünk, melyet már a kőkorszakban is ismertek. Abban az időben több fajtája volt ismeretes, de termesztése csak i. e. IV századra vezethető vissza. A káposzta, mint zöldség, először Plinius írásaiban szerepel. Az igazi kelkáposztát, melyet mi ismerünk, a XV.-XVI. sz.-ban nemesítették, és őshazája a Genfi-tó környékén található. Hazánkban először 1664-ben Lippai György érsek tesz említést róla A veteményeskert című könyvében.
A kelkáposzta a keresztesvirágú zöldségek családjába tartozik. Nagy mennyiségben található benne: bétakarotin, klorofill. A klorofill a rákkeltő nitrozamin hatását gátolja, a bétakarotin pedig fontos szerepet játszik a szuperoxidok hatástalanításában.
A kelkáposzta fogyasztása fontos szerepet tölt be a táplálkozásunkban, mert sokféleképpen tudjuk elkészíteni, és nagyon egészséges. Akik sok zöldséget fogyasztanak a keresztesvirágúak családjába tartozó zöldségfélékből, azoknak nagyobb az esélyük, hogy elkerüljék a szájüreg, nyelőcső, gyomor, tüdő, és bélrák kockázatát.
A kelkáposztát sokféleképpen készíthetjük el, de annak, akinek a gyomra érzékeny és hajlamos a puffadásra, ajánlatos a kelkáposztát előfőzni. ( 5-10 percet annyi vízben főzni, hogy ellepje, ezután leszűrni és új főzőlében folytatni a főzést, mert így nem okoz puffadást. Sajnos azonban kevesebb vitamin marad így benne)
100 gramm kelkáposzta tartalmaz:
energia 34 kcal
fehérje 3,6 g
víz 90,4 %
rost 2,6 g
B2-vitamin 150mg
C-vitamin 45 mg
kalcium 56,8 mg
kálium 308 mg
magnézium 30 mg
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva: