A régi recepet azóta elveszett, ez már egy másik, de kellő lelkesedéssel, és gyakorlattal ebből is finom kalács készíthető.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2 tojás, 5 dkg cukor, 10 dkg olvasztott vaj, 3.5- 4 dl tej, 1 kockacukor, 10 dkg mazsola, 1 csomag vaníliás cukor, 4 dkg élesztő, pici só, a tetejére durvára vágott dió, mogyoró, vagy mandula.
Elkészítés:
1 dl langyos tejbe beletesszük a kockacukrot, az élesztőt, és meleg helyen megkelesztjük. A vaj és a mazsola kivételével a hozzávalókat összedolgozzuk, majd konyharuhával letakarjuk és kétszeresére kelesztjük. A maradék langyos tejbe beletesszük a sót a cukrot, az olvasztott vajat, és ezekkel jól kidolgozzuk a tésztát. A tetejét megszórjuk liszttel és megint hagyjuk kelni. Ha ismét a kétszeresére kelt, kiborítjuk lisztezett deszkára, és beledolgozzuk az előzőleg langyos vízbe áztatott mazsolát.
Három cipóra osztjuk, majd három rudat formázunk a tésztából és összefonjuk. A két végét összeillesztve koszorút készítünk belőle.Vajjal kikent formába, vagy tepsibe tesszük, és letakarva langyos helyen addig kelesztjük míg el nem éri a forma tetejét. Mézes felvert tojással megkenjük, rászórjuk a diót, és előmelegített sütőben 200 fokon 40-50 percig sütjük.
Megjegyzés: ne nyitogassuk a sütő ajtaját és ne vegyük ki közvetlenül sütés után, mert a tészta összeesik. A formában, tepsiben hagyjuk kihűlni.
Tálalásnál, a koszorú közepébe festett tojásokat tehetünk, igen dekoratív látványt fog így mutatni.
Fotó: commons.wikimedia.org