Sajtos aprósütemény
Hozzávalók: 300-300 gramm liszt, * reszelt ementáli sajt * vaj, * 2 tojás, * szerecsendió, * bors, 1 * tojássárgája, *1 evőkanál sűrített tej, * szezámmag, * köménymag, * mandula * só
Elkészítés
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, a reszelt sajtot, a 2 tojást, és a szerecsendiót. Összedolgozzuk, és a tésztát egy órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezután lisztezett gyúródeszkán, 1/2cm re kinyújtjuk, és tésztaformával különböző formákat vágunk ki. /Ha nincs forma, a pohár is jó./ A süteményt megkenjük a sűrített tejjel felvert tojássárgájával, és ízlés szerint megszórjuk, szezámmaggal, köménymaggal vagy sajttal összekevert mandulával. Előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt, megsütjük. /Nagyon finom/
Gyömbéres kókuszgolyók
Hozzávalók: 10 dg kókusz reszelék * 15 dkg vaj * 10 dkg cukor * 2 tojás * só * 5 dkg étkezési keményítő * késhegynyi szódabikarbóna * 3 evőkanál tej * 5 dkg gyömbér * ½ citrom és narancs leve * 1/2narancs vagy kókusz likőr * kb.30 db minyon papír
Elkészítés
A kókuszreszeléket szárazon megpirítjuk, és félretesszük. A vajat a cukorral krémesre kikeverjük, és hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, az étkezési keményítőt és a szódabikarbónát. Összedolgozzuk, és hozzáadjuk a tejet, és a kókusz egy részét. A gyömbért felkockázzuk, és a tésztához dolgozzuk. A minyon papírokat kettesével egymásba rakjuk. A tésztából golyókat formálunk és beletesszük a minyonpapírba. Előmelegített sütőben kb. 20 percig, sütjük. A narancslét és a fele likőrt összekeverjük 5 dkg cukorral, és mázt készítünk. A golyókat, ha megsültek, még melegen megszurkáljuk, és meglocsoljuk a cukormázzal. Díszíthetjük maradék gyömbérrel és kókuszreszelékkel, vagy színes gyöngyökkel.