Sólet füstölt tarjával
Hozzávalók:
- 80 dkg füstölt sertéstarja,
- 1 kg fehér szárazbab,
- 10 dkg árpagyöngye,
- 15 dkg vöröshagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 4 db tojás, 5 dkg libazsír,
- 1 dkg édes-nemes fűszerpaprika,
- őrölt feketebors, só
A beáztatott, megmosott babot fazékba rakjuk, hozzáadjuk a libazsírt, a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát. Meghintjük a fűszerpaprikával, őrölt borssal, sóval. Felöntjük kb. másfél liter vízzel, hozzáadjuk a jól megmosott füstölt tarját, a tojásokat és lassú tűzön főzzük. A húst puhuláskor kivesszük, felszeleteljük, a tojást megtisztítjuk és cikkekre vágjuk. Tálaláskor a babra tesszük a tarjaszeleteket és köré a tojáscikkeket.
Lencsefőzelék szalonnával
Hozzávalók:
- 20 dkg húsos füstölt szalonna,
- tíz szem apró vöröshagyma,
- 40 dkg lencse,
- egy szál sárgarépa,
- egy petrezselyemgyökér,
- kis darab zellergumó, egy nagy gerezd fokhagyma,
- egy csokor petrezselyemzöld,
- egy evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só
A lencsét kiválogatjuk és előző este beáztatjuk. A szalonnát fölszeleteljük, a szélét becakkozzuk, kiolvasztjuk, majd beledobjuk a megtisztított, egészben hagyott hagymát. Együtt megpirítjuk, majd a szalonnaszeleteket kivesszük, félretesszük. A hagymára öntjük a lencsét, a kettévágott zöldségeket és az ízesítőket. (A petrezselyemcsokrot tálalás előtt ne feledjük kidobni belőle!) Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és puhára főzzük. Ha a szalonna nem volt túl sós, meg is sózzuk. Nem szabad levesesnek lennie, a magyar ízlésnek jobban megfelel, ha a lisztet elhabart tejföllel besűrítjük. Tálaláskor a szalonnaszeleteket a tetejére tesszük.
Chilis bab
Hozzávalók:
- 50 dkg darálthús (sertés+marha)
- 25 dkg apró szemű bab
- 3 fej hagyma
- 1 leveskocka
- 1,5 dl étolaj
- pirospaprika, bors
- chili fűszerpaprika
- oregano
- vegeta
- 2 kis sűrített paradicsomkonzerv
- 1 doboz kukoricakonzerv
Előző este beáztatjuk a babot. Főzés előtt egy órával összekeverjük a darálthúst a paprikával, a vegetával és a borssal. A hagymát az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a darálthúst, ezután oreganoval és chilivel ízesítjük. Ha kicsit átfőtt, felöntjük a leveskockából készített alaplével, kissé összefőzzük, majd hozzáadjuk a babot. Az elfőtt lét a sűrített paradicsom és víz keverékével pótoljuk. Amikor a bab megfőtt, hozzáadjuk a kukoricát és sűrűn kevergetve elfőzzük a levét.
Fotó: schlauschnacker / pixabay
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)