Hozzávalók 4 személyre:
A húshoz:
- 4 db kifilézett csirkecomb, vagy csirkemell,
- 1 evőkanál olaj a sütéshez,
- só, bors,
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér.
A körethez:
- 1 kg sütni való burgonya,
- 3-4evőkanál szezámmag,
- 3 evőkanálnyi olvasztott vaj,
- só, delikát.
A teriyaki szószhoz:
- 4 db csirkecombcsont, vagy csirkemellcsont,
- 3 dl szójaszósz,
- 1 dl fehérbor, vagy szaké,
- 6 evőkanál cukor,
- 3 dl víz,
- 1 ujjnyi gyömbérgyökér, vagy 1 teáskanál őrölt gyömbér,
- 1 teáskanál curry,
- 1 póréhagyma zöldje,
- kb. 1-2 evőkanál étkezési keményítő.
Az elkészítése kb. 1 órát vesz igénybe. Egyszerűen kivitelezhető és Isteni finom a végeredmény.
Először készítsük el a szószt. Ehhez a póréhagymát, vagy újhagymát vágjuk apró darabokra, majd kevés olajon pirítsuk össze a csonttal, egy közepes méretű fazékban. Ezután öntsük rá a fehérbort és forraljuk át vele. Miután felrottyant, tegyük hozzá a cukrot, a gyömbért, a curryt, a szójaszószt és a vizet, majd főzzük egy órán át. A vizet pótoljuk, ha elfő. Miután letelt az idő szűrjük le és az étkezési keményítővel sűrűsítsük be, a dobozán írtak alapján. Én 2 evőkanálnyit kevertem el, két kortynyi vízben, míg be nem tejesedett és hozzáöntöttem a szószhoz. Állandó kavargatás mellett, még egyszer forraljuk fel, majd húzzuk le a tűzhelyről.
Mialatt fő a szószunk, elkészíthetjük a húst és a krumplit. A húst mossuk meg, vágjuk fel kicsi kockákra és teflon sütőben süssük készre, kevés olajban. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és szórjuk meg kevés őrölt gyömbérrel.
A burgonyát mossuk-hámozzuk meg, majd vágjuk közepes méretű kockákra. Tegyük egy tepsibe, szórjuk meg sóval, delikáttal és a szezámmaggal, majd locsoljuk rá az olvasztott vajat. Keverjük össze, majd fóliával takarjuk le és 200 fokon pároljuk puhára. Miután megfőtt, vegyük le a fóliát és süssük pirosra.
Tálaláskor helyezzük a tányérra a húst és a krumplit, majd bőségesen locsoljuk le a szósszal.
2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)