Hozzávalók:
- Olaj vagy zsír
- Fokhagyma és kapor, amennyi a fotókon.
- Tej, 3-4 dl,
- Cukor, só vagy ételízesítő
Aprítsunk fel 4-5 gerezd fokhagymát egészen apróra és a kaporból is egy kis csokornyi adagot.
Egy vastag aljú edényben tegyünk fel olajat, - amennyit egy sima rántáshoz tennénk fel -, majd ebbe a fokhagymát, és ugorhat mellé a kapor.
Ha egy kicsit megsültek, - de nem égtek oda, és nem barnultak meg - akkor jöhet egy kevés liszt, mint bármely más rántásnál. Egy kevés só vagy vegeta is. Majd tejet öntsünk hozzá, folyamatos kevergetés mellett. Nem kell túl sokat és lassan. A szabványverzió szerint húsleves levével öntik fel, de szerintem így tejjel sokkal finomabb!
Ha kellően sűrű, akkor jöhet bele egy fél kiskanálnyi cukor és kész is. Felénk így készül a kaporszósz. De vannak akik nem édesen szeretik, ott a cukrot ki lehet hagyni. Én édesen szeretem. Van aki forrón szereti.
Ui.: fokhagyma-granulátumból is készítettem már, nem volt rossz, csak nem szabad összekeverni a fokhagymaporral, mert akkor ehetetlen sós lesz. Ebben az esetben az olajban hagyom pár percig puhulni a granulátumot, mielőtt bármibe belefognék.
2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)