Brokkoli, póréhagyma és mandula torta
Nos, ez igazából nem torta, csak az angol „tart” kifejezésre nincs igazán jó magyar szó. Talán a lepény lenne rá a legjobb megfelelő.
Hozzávalók:
- 1 teáskanál extra szűz olíva olaj
- 2 póréhagyma finomra vágva
- 50 dkg leveles tészta
- 1 teáskanál kukoricadara
- 1 kis fej brokkoli felvagdosva
- 150 ml zsíros tejföl (még jobb, ha egy dl tejfölhöz öntünk fél dl tejszínt)
- 5 dkg reszeld parmezán
- 2 tojássárgája
- 3 dkg vágott mandula
Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, süssük benne a póréhagymát, míg puha nem lesz. Ez nagyjából öt percet vesz igénybe. Ha kész, tegyük félre a hagymát. Egy kissé belisztezett felületen nyújtsuk ki a leveles tésztát (vagy görgessük ki a papírból, ha előre nyújtottat kaptunk), vágjunk belőle két egyforma nagyságű kört, nagyjából 25 cm átmérőjűeket. Egy sütőpapírral bélelt tepsit szórjunk meg a kukoricadarával, helyezzük rá az egyik tésztát, majd kés hegyével karcoljuk meg körben úgy nagyjából 2 cm-re a tészta szélétől. A póréhagymát egyenletesen terítsük el a belső körben, majd süssük a tésztát 200 fokon 10 percig, míg a széle fel nem púposodik. Vegyük ki a sütőből, melynek hőmérsékletét mérsékeljük 160 fokra. Közben egy percig főzzük lobogva forró vízben a brokkolit, majd szűrjük le, tartsuk hideg víz alá, hogy kihűljön. Helyezzük a brokkoli rózsákat a hagyma tetejére. Keverjük a tejfölbe a sajtot, a tojások sárgáját, némi sót, majd öntsük nyakon ezzel a keverékkel a zöldségeket. Szórjuk meg a mandulával, és süssük a tésztát 15-20 percig, míg szép aranybarna nem lesz. Tálalhatjuk hidegen vagy melegen egyaránt.
Gyors húsvéti kalácska
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj (ne használjunk margarint)
- 2 teáskanál kristálycukor
- 7 gr szárított élesztő
- 3 tojás
- 2 felvert tojás a kenéshez
- ha van otthon, egy teáskanál szórócukor
Tegyük a lisztet késes robotgépbe, adjuk hozzá a vajat, és keverjük addig, míg zsemlemorzsa szerű keveréket nem kapunk. Adjuk hozzá a kristálycukrot, egy csipet sót és az élesztőt. Adjuk a keverékhez a tojásokat, járassuk a gépet 2 percig. Öntsd a tésztát vajazott munkafelületre, majd lisztes kézzel rövid idő alatt alaposan gyúrd át, formálj belőle labdát. Tedd a tésztát egy tálba, takard le műanyag fóliával, és langyos helyen hagyd kétszeresére kelni. Ha megkelt, helyezd kivajazott sütőformába, tetejét kend le a felvert tojássárgájával, ha van kéznél, szórd meg a süthető szórócukorral. 180 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 25 percig, míg a teteje szép barna nem lesz. Akkor jó, ha kiemelve a formából, megkocogtatva a kalács alját, kongó hangot hallasz. Természetesen robotgép nélkül is el lehet készíteni.
Bagel
Üdítő változatosság a bagel megszokott péksüteményeink között.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 4 gr porélesztő
- 1,5 evőkanál cukor
- 1,5 teáskanál só
- 1,5 dl meleg víz
- 1 tojássárgája a kenéshez
A hozzávalókból gyúrjunk tésztát. A porélesztőt nem kell feloldani vagy felfuttatni, mehet bele a tésztába egyenest a zacskóból. Ha jól kidolgoztuk, 30 percig letakarva kelesszük meleg helyen. Utána nyújtsuk ki, vágjuk négy darabba a tésztát, és a darabokból nyújtsunk téglalapot, melynek hosszanti oldala legyen kb. kétszer olyan hosszú, mint a rövidebbik. A téglalapból sodorjunk hurkát, majd gyűrűszerűen illesszük őket össze.
Hagyjuk ismét kelni úgy tíz percet, ez idő alatt forraljunk egy nagy lábasban vizet, tegyünk bele egy marék kristálycukrot, és ebben a szolidan gyöngyöző vízfürdőben főzzük 30-30 másodpercig a sütemények mindkét oldalát. Ezután emeljük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük le tojássárgájával, megszórhatjuk mákkal, szezámmaggal, lenmaggal is. 180 fokos sütőben kb. 20 percig sülnek.
Forrás: fakanal.freeblog.hu
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)