Kapros patisszonsaláta
Hozzávalók: 5-6 db patisszon (fiatalt válasszunk!), só, 4dl tejfel, 2 dl kefir, kis csokor friss, fiatal kapor, citromlé, őrölt rozmaring, őrölt bors, pici szerecsen dió
Elkészítés: cikkekre hámozzuk, szeleteljük, sózzuk és egy órán át hagyjuk a sóban érlelődni a patisszonokat. Közben a kefirt, a tejfelt és a fűszereket összedolgozzuk. A patisszonról leöntjük a felesleges levet, amit az érlelődés során engedett, és ráöntjük az öntetet. Végül gazdagon meghintjük az apróra vágott kaporral. Tálalásig hűtőbe tesszük.
Kaporkrémleves
Hozzávalók: 1 evőkanál liszt, vaj, nagy csokor friss kapor, 1 tojássárgája, 1-2 dl tejszín, 2 db marhahúsleves kocka
Túrógombóc: 20 dg túró, 1 tojás, 1-2 evőkanál búzadara, só, csipet bors
Elkészítés: a lisztet vajon, állandóan kevergetve aranysárgára pirítjuk és előre elkészített húsleves lével felengedjük, majd felforraljuk. Az aprított kapor egy részét a levesbe rakjuk, és együtt főzzük. A túróból gombócokat formálunk, (miután a túrót, tojást, sót és a búzadarát összedolgoztuk) és a forrásban lévő levesbe rakjuk. Addig főzzük, amíg a gombócok a leves tetejére fel nem jönnek. A tojássárgáját a tejszínnel összekeverjük, és a levesbe öntjük (nem forrásban lévő leveshez, mert a tejszín összecsomósodik). Tálalás előtt a maradék kaporral díszítjük.
Kapormártás
Hozzávalók: 5 dkg vaj, 1 kanál liszt, 3-4 dl víz, só, cukor, citromlé, 1 csokor friss kapor, 2 dl tejszín
Elkészítés: a vajon megpirítjuk a lisztet, szép arany barnára és felengedjük vízzel. Pár percig forraljuk, a tejszínt ízesítjük a fűszerekkel és elkeverjük benne a finomra vágott kaprot. A levest levesszük a tűzről, és óvatosan belekeverjük a fűszerekkel elkevert tejszínt. Tálalás előtt citrom karikával díszítjük, és néhány szál kaprot is tehetünk a tetejére. Főtt húsok kitűnő kísérője.